Informationsrubriker om trafikregler,trafiksäkerhetstips, information och praktiska lösningar. Vid tryck på rubriken hamnar du på PDF-fil.

Frågor och svar om trafik och trafiksäkerhet, se nedan

 

Fråga:

 1. En husbil som är registrerad som personbil klass 2 och som enligt registreringsbevis har en totalvikt som ligger över 3500 kg. Hur är besiktningsreglerna för den?
 2. Jag har en husvagn som är 3 år. När skall den besiktigas första gången?
 3. Om jag har en husbil som är registrerad som lätt lastbil eller tung lastbil kan jag registrera om den till personbil klass 2?
 4. Jag har ganska mycket luft i mina däck på husvagnen/husbilen ca 450 kPa. Jag har hört att man kan ha fel ventiler till sina däck. Vad gäller egentligen?
 5. Vad händer om jag har lastat min husvagn/husbil med för tunga grejer?
 6. Måste min husbil ha färdskrivare?
 7. Vilka regler gäller för vinterdäck?

Svar:

 1. En bil (i detta fall personbil klass 2) som har en totalvikt över 3500 kg skall besiktigas årligen och första gången 12 månader efter att den tagits i bruk första gången enligt reg. bevis. Därefter årligen 12 månader efter förra besiktningen.
 2. Om du tittar på ditt registreringsbevis så får du fram när husvagnen togs i bruk första gången. Det år och datum som finns där är utgångsläget för första besiktningen. Tog du den i bruk 2005 04 15 enligt regbeviset så blir det dags att besiktiga husvagnen senast 2009 04 30. Kom ihåg att du får ett erbjudande om besiktning från Transportstyrelsen i god tid.
 3. Husbilar som är registrerad som lätt- eller tung lastbil kan registreras om till personbil klass 2. Kontakta din närmaste Bilprovning så får du besked om hur du går tillväga och vilka regler som gäller. Fördelen med detta arrangemang är att du kan framföra fordonet som personbil med det regelverk som styr detta. Om du har tagit ditt B-körkort före 1 juli 1996 och inte haft det återkallat för någon förseelse får du köra personbil klass 2 med denna behörighet. Har du ett B-körkort som är utfärdat efter detta datum måste du ta ett nytt körkort med C-behörighet.
 4. När vi använder C-däck för att klara beslastningkraven på husvagnen eller husbilen finns risken att vi har fel typ av ventil på däcken. Det finns två typer av gummiventil. En standardventil som tål 450 kPa och en bättre gummiventil som tål 700 kPa. Utöver detta så finns det en metallventil som tål 1400 kPa. Du bör kontrollera med din däckhandlare vilken typ av ventil du har och om så krävs byta ventil så snart som möjligt.
 5. Om du blir stoppad av polisens trafikavdelning kan du vägas med deras vågar eller på fast våg. Om du har för mycket extra utrustning med dig så kan tillåten maximilast överskridas och risken för böter finns. Har du stor övervikt ( > 20 % ) kan vidare färd förbjudas. Försök att rensa bort all onödig utrustning i husvagnen/husbilen så att du klarar vägningen.
 6. Enligt information från Transportstyrelsen gäller följande när det gäller husbilar: En personbil klass 2 med en totalvikt för fordonet eller fordonskombination över 7.5 ton skall ha färdskrivare. 
 7. Du får ha dubbdäck tiden 1 oktober - 15 april. Du måste ha dubbdäck/vinterdäck om vinterväglag råder 1 dec - 31 mars. Har jag dubbdäck på bilen under denna tid måste även släpet ha dubbdäck om vinterväglag råder.

[ Tillbaka ]