Ansvarig för Trafik & teknik är Lennart Bystedt och till sin hjälp har han B-O Linder. Tillsammans ska dom försöka svara på era frågor och presentera nyheter och annat matnyttigt.

 

Nu börjar det snart bli dags att se över vinterdäcken. Räcker det med lagligt mönsterdjup. Sommardäcken, räcker dom en säsong till. Äsch, jag kör resten av året på dom här däcken.

I framtien kommer vi att lägga denna typ av information under fliken Trafik & Teknik. Skicka dina frågor till oss så skickar vi dom vidare till experterna. Svaren får du här.

Detta är ett husvagnsdäck som punkterat på en boggivagn, där föraren inte upplevde något alls av "haveriet".
Exploderat däck
 
Tänkte skriva några rader om detta ämne då många i närtid åker till endera Nolia eller Elmia eller båda och vem vet hur nära ett byte kan vara...
 
 
Ett exempel byte av husbil men den här gången så höjer vi totalvikten till 4250 kg. Har vinterdäck på fina fälgar som passar och de har ju bara rullat en säsong.
 
Vad händer? frågar sig vän av ordningen:
Jo däcken klarar kanske av den nya belastningen, luftnipplarna borde också vara förstärkta, men klarar fälgarna det? Du kommer att behöva förstärkta fälgar så tipset är att kolla upp med expertis innan du monterar dem på bilen, visste du förresten att rekommendationen är att ett däck ska vara max 5 år även om tex husvagnen varit uppallad eftersom gummit åldras.
 
Sedan en undran: Fixar du punkteringen med lagningskitet som finns i bilen, eller hade det känns bra med ett reservdäck? Kan lufttrycket ha något med punkteringen att göra?


Mobiltelefon och bilkörning.
Från 1 dec. kan böter kan dömas upp till 4 000Kr om det anses att samtal, sms eller knappa på telefonen utgör trafikfara.  En liten påminnelse till alla våra C.C –vänner,som befinner sig utomlands med sin Husbil eller Husvagn och om några månader kommer att rulla på Autobahn när tiden kommer för att återvända till hemtrakterna. Tyskland:  Autobahn avgiftsbeläggs
Att köra på Autobahn kan komma att kosta upp till €100, med skillnader på olika tider av dygnet och året samt beroende på hur långt man kör. 
För tyskar blir avgiften avdragsgill. 
Medlen ska användas till förbättringar av vägsystemet.
   Mobiltelefon bilkörning
Nu har första bötesbeloppet fastställts i domstol med att prata i mobil när man kör och bötes summan blev 1500 kr. 

Från Transportstyrelsen 2014-02-06
Mönsterdjup, ålder och lufttryck 
Minst 1,6 millimeter vid sommarväglag 
Däck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Tänk på att mönsterdjupet bör vara minst 3 mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana.


nsterdjup vid vinterväglag

Inga krav på att däck ska vara nya 
Det finns inget ålderskrav för däck. 
Vid de undersökningar som har gjorts har man inte kunnat
se någon tydlig försämring av gamla vinterdäcks friktionsegenskaper. Men det är viktigt att mönsterdjup och dubbutstick är bra och att däcken lagras svalt, torrt och mörkt.