sommarhotellet B

2017 års Nordkalotträff ägde rum i Vaala, ca 9 mil sydost om Uleåborg. Uleåborg ligger i sin tur ca 20 mil från Haparanda. Campingen vi var på tillhör finska SFC. Den ligger i ett mycket vackert område vid Finlands fjärde största sjö Oulujärvi. Tallhed med raka, fina tallar, sandstrand vid sjön, massor av öar, vilket gör att sjön inte ser stor ut. Gott om vandringsstigar för den som vill. Många har båtar som ligger i den skyddade hamnen på en udde. Fiske verkar vara populärt. Vi fick höra vid invigningen att man kan få sik, gös, gädda, siklöja och öring om man har tur. Det är en plats som jag kan varmt rekommendera för den som vill utforska finska SFC-campingar.

 

 

 

 

 

Jag åkte dit i egenskap av representant för Norrbottenssektionen eftersom vi har åtagit oss att ordna nästa Nordkalotträff . Det kom önskemål att vi från Norrbotten skulle åka i kolonn som vi har gjort tidigare till NKT-träffar. Vi skulle träffas vid IKEA. Där fanns bara ett ekipage, så vi fick bilda en minikolonn.

Vi fick ett trevligt mottagande när vi checkade in, men språkförbistringen är svår, så de fick tillkalla självaste presidenten i Nordiska Caravan Rådet Kenneth Björkskog som översättare. Arrangörerna hade placerat oss svenskar tillsammans med finlandssvenskarna så vi kunde prata med varandra – ett jättebra grepp! Det som förvånar är annars att så få finnar kan prata engelska.

 

svenska delegationen NKT B Den svenska gruppen

 

Det var ett 80-tal finska och 6 svenska ekipage som deltog. Inga norrmän. Av de svenska ekipagen kom tre från Norrbotten.

Vi kom på fredagen, och själva invigningen var på lördag förmiddag. Måltider, en del tävlingar och dans hade man i det sommarhotell som fanns på campingen, och fredag kväll hade man levande musik med dans inte bara för oss utan också för folk från trakten. En välbesökt och trevlig tillställning.

 

invigning1 B       Invigning2 B

 

Lördagen började med invigning. Det blev tal av bl a den lokala ordföranden, en representant för SFC, den kvinnliga restaurangägaren som presenterade omgivningarna och en presentation av blivande ordföranden i SFC Olli Rusi – allt det här på finska som vi inte förstod.

 

  Invigningstal B               P O B   

  

P-O Andersson, en av de tidiga ordförandena i Norrbottenssektionen, överräckte en gåva i form av en tavla av Boheden under en av de första NKT-träffarna med långt över 200 ekipage. Sen var det min tur att tacka för inbjudan, och slutligen själva invigningen med tal av Kenneth Björkskog, president i NCR (Nordiska Caravan Rådet), och flagghissning av de nordiska flaggorna samt NCT-flaggan.

 

flagghissning B   koren B

 

En finsk kör sjöng och spelade då och då under invigningen, och det var ett trevligt inslag. Vi hade fått sångtexterna, så det var bara att försöka sjunga med. Några av sångerna var gemensamma för länderna och dem sjöng vi unisont på vårt eget språk. Det blev en fin gemenskapskänsla av det.

Efter invigningen var det en utfärd till ett kulturarv – Lamminaho husmuseum – för dem som önskade. Vi som var kvar på området gjorde lite olika saker. Vi såg ett par som hade plockat två hinkar plus ryggsäcken full med lingon! Andra plockade svamp, mycket vanligare i Finland än i Sverige. Dessutom tog de reda på andra sorter än vi. Några försökte till och med fiska men med magert resultat.

På kvällen var det karaokedans. Karaoke är väldigt populärt i Finland, man har tävlingar i det, hörde jag. Man hade en karaokeanläggning och en kvinna som skötte den. Sen fick den som ville komma och önska en låt som de ville sjunga, och samtidigt var det dans. Det var kö till karaoken! Man fick vänta uppemot en kvart innan det blev dags att sjunga – och alla sjöng jättebra! Det var en väldigt trevlig tillställning med uppsluppen stämning inte på grund av alkohol utan av ren glädje.

På hotellet fanns det ett bageri som varje dag levererade färskt bröd som man kunde köpa. Det hade en strykande åtgång, så som ville få något fick passa på. På söndagen blev det hamstring för dem som ville ta hem och frysa ner.

 

              udden B Öltältet till höger

Den som ville kunde köpa alla måltider i restaurangen. Man serverade frukost, lunch och middag där. Under lördagen hade man dessutom en enklare servering i hamnkiosken där man kunde köpa korv eller pannkakor med grädde och sylt. Öltältet var öppet från lunchtid till framåt kvällen, och där var det också karaoke.

 

overlamnande av fanan B                  avslutning jag B

Allt har sitt slut och så också den här träffen. Söndag morgon var det avslutning med tal och flagghalning. Kenneth Björkskog överlämnade NCT-fanan till mej eftersom det är vi i Norrbottenssektionen som har nästa Nordkalotträff. Jag tackade för en trevlig träff och önskade alla välkomna till oss 2019. Det var Kenneth själv som översatte det jag sa!

Ulla Linder