pexels photo 25806Påsken är en av årets största trafikhelger. I år infaller den samtidigt som sista datum för byte till sommardäck. Den som vill minimera riskerna under resan till och från påskfirandet gör klokt i att ta av vinterdäcken – om väglaget tillåter.


–Det är viktigt att byta från vinter- till sommardäck när det inte längre är risk för vinterväglag. Vinterdäck på sommarvägar är en tydlig säkerhetsrisk, säger Dan Falconer, motorspecialist på försäkringsbolaget If.

Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Bromssträckan blir längre och väggreppet är sämre, särskilt på våta vägbanor. Tester som Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, gjort för att jämföra väggreppet mellan sommar- och vinterdäck vid sommarväglag visar att bromssträckan för nya dubbfria vinterdäck är mellan 15 och 20 procent längre på torr och våt asfalt jämfört med nya sommardäck.

– Tvärtemot vad många tror är det trafikfarligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren. Det pratas mycket om hur viktigt det är med vinterdäck när det är snö och is på vägen, men det pratas inte lika mycket om farorna med att köra med vinterdäck på sommarhalvåret, säger Dan.

Vinterdäck på sommarvägar är också betydligt instabilare, särskilt vid undanmanövrar. Redan vid 70 km/h klarar de flesta inte en klassisk undanmanöver med vinterdäck utan att få okontrollerad sladd.

Även plånboken drabbas, vinterdäck slits 20 procent snabbare än sommardäck om vägbanan är varmare än 15 grader.

Viktiga datum
- Det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck mellan 15 april-1 oktober om det inte är vinterväglag.
- Du får ha vinterdäck från den 1 oktober-15 april.
- Du måste ha vinterdäck mellan 1 december-31 mars om det är vinterväglag.