Att köra husbil utomlands på svenskt B körkort

Nu när kylan kryper sig på och det åter är möjligt att resa utanför Europa igen börjar planeringen för drömresan på andra sidan jordklotet att ta fart. Många väljer att resa med hyrd husbil. Inför resan är det viktigt att kontrollera vad som gäller för körkortsbehörighet, annars kan det bli dyrt.

Publicerad2022-10-20

– Att boka stora tunga husbilar med gott om utrymme utomlands är lätt, och inte sällan det enda som är tillgängligt. Vid bokning hos biluthyraren glöms lätt bort att körkortsbehörigheter kan se olika ut i länder utanför EU. Med svensk körkortsbehörighet B har du rätt att köra personbil klass 1 och 2 (husbil) med vikt upp till 3,5 ton. Tyngre husbil kräver C eller C1, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Farfarsregeln gäller i EU
Har du tagit ditt svenska B-körkort före 1 juli 1996 och inte förlorat det vid något tillfälle därefter gäller en övergångsregel som möjliggör att du kan köra även tyngre personbil klass 2-fordon. Denna övergångsregel, även kallad ”farfarsregeln”, gäller i EU:s medlemsländer, Norge, Storbritannien och Lichtenstein. Reser du utanför dessa länder är det inte lika självklart att övergångsregeln gäller. Du behöver därför i förväg kontrollera med reglerna för det land du tänkt besöka. Har du inte rätt behörighet kan det innebära att du inte får hämta ut den hyrda husbilen.
Som exempel tillåter ett vanligt amerikanskt körkort för personbil i USA att köra husbil upp till 11 793,4 kg. En australiensare kan köra husbil upp till 4 500 kg.

Översättning av körkort
– Konsekvensen om du kör utan giltig behörighet kan bli dyr. Försäkringen kan bli ogiltig och du kan förlora körkortet. Att ha en översättning av ditt körkort på, franska, engelska och tyska i form av ett internationellt körkort när du kör utanför EU är en stark rekommendation, ibland ett faktiskt krav, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på Riksförbundet M Sverige.
Hyrbilsföretag kräver i regel internationellt körkort. Vänd dig till en auktoriserad utfärdare. Det
I några länder måste ditt körkort först godkännas av polismyndighet på plats och andra länder tillåter överhuvudtaget inte andra länders körkort.

 

Checklista

  • Undersök om ditt svenska körkort gäller i landet och hur länge behöver du kanske komplettera den.
  • Kontrollera husbilens försäkringsvillkor.
  • Ta reda på vart du vänder dig om något händer och vem som har ansvaret.
  • Kontrollera husbilen utvändigt och invändigt, notera skador och avvikelser hos uthyraren.
  • Be att få en visning hur gas, uppvärmning, vatten och latrintankar fungerar.
  • Kontrollera om GPS finns och ingår i hyran. Om inte, be om råd på en bra digital reseplanerare. Komplettera med en bra kartbok.
  • Fråga hur man löser betalning av väg och miljöavgift.
  • Kontrollera lokala bestämmelser om parkering och camping.

| Pressmeddelande msverige.se

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.