Prag – ljus i höstmörkret

Text och bild: Börje Dehman

När höstmörkret faller lockar ljuset i stora städer. Det känns ofta exotiskt att ge sig på upptäcktsresa i historiska stadskärnor, med välbevarad bebyggelse från fornstora dagar. Fritidsmagasinet Caravans Börje Dehman har besökt Prag, som har mycket att bjuda på när Campingsverige stängt efter säsongen. Sommaren 2017 var bedrövlig i södra delarna av Sverige. När hösten närmade sig kände vi ett växande behov av att resa söderut. Vi kom på att vi aldrig hade varit i Tjeckien och tog sikte på huvudstaden Prag och där fick vi både sol och värme trots att det var sent på säsongen. Den fina staden Prag visade sig för oss från sin bästa sida och det vackra vädret bestod hela tiden vi var där.

Bra kollektivtrafik

Det är lätt att ta sig fram i Prag. Bilen kunde stå, för det finns gott om bussar, spårvagnar och tunnelbanetåg. Dessutom är biljetterna billiga och samma biljettsystem gäller för alla tre färdmedlen. Vi lämnade Sverige via Öresundsbron och sedan färjan Gedser – Rostock. Den tar två timmar, precis lagom för att äta lunch ombord. I utkanten av Prag finns många små campingar. Vi stannade på en plats som kändes som en stor trädgård med rejäla campingtomter. Lokaltrafiken till centrum fanns alldeles i närheten.

Det är en betagande utsikt över Prag från flera höjder i centrum. Foto: Börje Dehman

Det finns många berömda barockkyrkor i de historiska delarna av Prag. Foto: Börje Dehman

Foto: Börje Dehman

Mitt i Europa

Prag är huvudstad i Tjeckien och har 1,3 miljoner invånare. Geografiskt ligger den nästan mitt i Europa. Första dagen tog vi bussen till en plats där det finns en imponerande staty som avbildar astronomerna Johannes Kepler och svenske Tycho Brahe. Tycho Brahe började sin karriär med att studera juridik i Sverige, men ägnade sig sedan framgångsrikt åt astronomi. 1576 erhöll Brahe en förläning på ön Ven av den danske kungen Fredrik II. Ön ligger i Öresund, utanför Landskrona, och där byggde Brahe observatorierna Uranienborg och Stjärneborg. Han kom inte överens med folket på Ven, så år 1600 valde han att lämna ön och i stället bosatte han sig i Prag. Där började han samarbeta med Johannes Kepler, som tog över bearbetandet av Brahes planetobservatorier. Tycho Brahe dog redan i oktober 1601 och ligger begravd i Tynkyrkan i Prag. Vi fortsatte mot den Svenska ambassaden i Prag, där vi upptäckte att Raoul Wallenberg hedrats med en egen plats i närheten. Härifrån hade vi en underbar utsikt över stora delar av Prag.

Borg från år 870

Pragborgen är både Prags domkyrka och ett av världens största medeltida slott. Den ligger på en åsrygg västra sidan av floden Vltava, vars svenska namn är Moldau. Slottets historia sträcker sig ända tillbaka till år 870 då en furste lät bygga en kyrka här. Idag är borgen en av Prags mest kända turistattraktioner. En dag passade vi på att besöka bryggeriet som gjort Staropramen till en av Europas mest kända ölsorter. Där fick vi se hur man tillverkar öl i Prag och i rundturen ingick provsmakning av den klassiska ljusa öl som numera exporteras till stora delar av världen. Gamla stadens torg betraktas ofta som Prags centrum. Här hittar du ofta stora turistsällskap från gruppresor som vill se första versionen av den märkliga astronomiska klocka som började att ticka 1490. Den har gått perfekt sedan dess och bara stannats när den behöver repareras. Då plockar man ner hela urverket, vilket var fallet när vi var där. Då visades bara en bild som var en kopia av klockan.

Raoul Wallenberg har hedrats med en egen gata nära den svenska ambassaden. Foto: Börje Dehman

Kruttornet, byggt bastant och rejält bevakat för att skydda invånarna från det eldfängda krutet – på den tiden det begav sig. Foto: Börje Dehman

Den här gången fick vi bara se en kopia av den världsberömda Astronomiska klockan. Foto: Börje Dehman

President Vaclavs Plats. Foto: Börje Dehman

Brotorn och valv bevakar utgången mot Karlsbron över floden Moldau. Foto: Börje Dehman

Jorden i centrum

I vanliga fall framför urets figurer sin ritual varje hel timma. Urtavlan visar allt från sekunder till månens och solens rörelser, men med utgångspunkt från att jorden är universums centrum. Det var sanning när urverket konstruerades. Härifrån är det inte långt till stadens andra stora begivenhet, den 520 meter långa Karlsbron över Moldau. På den berömda bron kan man träffa människor från hela världen. Ett annat stort turistmål är Vaclavplatsen, döpt efter förre presidenten Vaclav Havel och ett symboliskt centrum för det moderna Prag. Här samlas stora folksamlingar för att påminna sig två viktiga politiska händelser i Tjeckiens moderna historia: 1968, när befolkningen protesterade mot de sovjetiska truppernas invasion. 1989, sammetsrevolutionen som ledde till att Tjeckien blev en demokrati. Torget är stort, men för numera tankarna mer till en boulevard än ett torg. Anslutande mindre gator lockar många besökare med stora marknader och där allting säljs.

Huset som dansar

Nere vid ångbåtshamnen, på kajen till Moldau finns en märklig byggnad, som skiljer sig markant från stora delar av de övriga husen i centrala Prag. ”Det dansande huset” lutar sig i dansens virvlar och heter egentligen Fred och Ginger, efter de kända dansarna Fred Astair och Ginger Rogers. Mitt emot hittade vi en restaurang med mat som vi gillade skarpt. Prag är känt för att vara en av de vackraste huvudstäderna i Europa. Det finns fantastiska förutsättningar, med alla gamla, fina byggnader. Till bilden bidrar säker att det är en så ren stad; inget skräp, tomflaskor och ölburkar slängda på gatorna. Att det dessutom var förhållandevis billigt minskade inte attraktionskraften.