Romagna en okänd idyll

Text och bild: Håkan Johansson

Regionen heter Emilia-Romagna och är rikast i Italien. Men frågar du Alessandro Grotti, ägare till Camping Rubicone, var han bor kommer svaret direkt: – I Romagna, så klart! Det som kallas Emilia är inte så intressant för honom. Under några sensommardagar visar Alessandro upp sitt idylliska Romagna – och det finns mycket att se.

Här får vi höra den fasansfulla berättelsen om den inspärrade flickan. Foto: Håkan Johansson

Tygtryckeriet har varit igång sedan 1633. Foto: Håkan Johansson

Små marknader är ett folknöje i alla italienska småstäder. Foto: Håkan Johansson

Från Romagnas södra gräns ser du den spektakulära borgen i fristaten San Marino. Foto: Håkan Johansson

Längs hamnkanalen i Cesenatico är det tätt mellan fiskrestaurangerna. Foto: Håkan Johansson

Provinsen Forlı-Cesena utgör Romagna i regionen Emilia-Romagna. Foto: Håkan Johansson

 

Kuststräckan från Rimini i söder upp till nationalparken kring floden Pos utlopp hör till Emilia-Romagna. Från den norra gränsen är det bara några mil kvar till Venedig. Västerut ligger Genua på ungefär samma avstånd från gränsen. Det är alltså en stor region, där du bland annat hittar de stora städerna Parma, Modena och Bologna. När Alessandro berättar om sitt Emilia-Romagna sätter han fokus på Romagna. Det är där han är född och uppväxt och han är genuint stolt över sin hembygd. Resan från Camping Rubicone startar tidigt på morgonen. Det är så mycket Alessandro vill visa. Vi åker bil, men hade vi haft lite mer tid hade mountainbiken varit ett självklart val för Alessandro. När vi sitter högst upp på utsiktspunkten vid borgen i Póggio Berni berättar han om gårdagens cykeltur. Det är imponerande många höjdmeter upp hit och efter en stund berättar Alessandro att han har elmotor på sin cykel. Här är det verkligen lätt att se fördelarna med elcyklar. Romagna har en kort kuststräcka, inte mycket mer än en mil lång, men inåt landet öppnar sig landskapet och ett tätt nät av små vägar gör det perfekt att upptäcka med cykel. Alldeles norr om Camping Rubicone ligger den lilla hamnstaden Cesenatico, ursprungligen ett fiskeläge och en del av hamnen är fortfarande reserverad för fiskebåtar. Här äter vi lunch lite senare på dagen. I hamnkvarteren finns det massor av fiskrestauranger. Vi sitter på en trottoarservering och tittar ut över en del av marinmuseets båtar, som gungar med hissade segel i hamnkanalen. Vi kommer dit efter att bland annat ha besökt Santarcangélo, 15 km söderut och ungefär halvvägs till den lilla fristaten San Marino. Santarcangélo är egentligen en ganska typisk stad för regionen. Det är inte mycket som är tillrättalagt för att passa turister från andra länder. Det ger en speciell upptäckarglädje, som när vi hittar det unika textiltryckeriet. Det har varit igång sedan 1633 och arbetar fortfarande med samma teknik. Inte långt därifrån finns ett radiomuseum, ett knappmuseum och flera andra attraktioner av samma slag. Vi hinner inte besöka alla, för Alessandro vill visa alla sina egna pärlor. En stund senare får vi höra den tragiska historien om albinoflickan som fick leva sitt liv inlåst på ett slott. Hennes osaliga ande finns kvar och vissa nätter kan man höra hennes förtvivlade gråt, berättar servitrisen på caféet utanför murarna. Vi rullar vidare på branta serpentinvägar, ner till slätterna närmast Adriatiska havet och hem till campingen. Innan jag kör norrut igen har jag fyllt väskan med broschyrer om vandringsleder, cykelleder, museer och kända personer från trakten. För det är klart att jag kommer tillbaka till Romagna – med en cykel och mer tid!

Erbjudande:

Under 2018 firar både Caravan Club och Camping Rubicone 60 år. Det är värt att fira! Under perioden 17 maj – 8 juli betalar två personer 19,90 euro inklusive el på platser markerade med rött, gult respektive grönt på campingkartan (www.campingrubicone.com). Ordinarie pris är upp till 42,30 euro per dygn. Som medlem i Caravan Club har du alltså en jubileumsrabatt på nästan 50 procent! Du måste visa ditt medlemskort i receptionen för att få rabatten och den kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden.

Medlemmar i Caravan Club har alltid tio procent rabatt på Camping Rubicones platser markerade som grön, gul, silver och comfort, men den rabatten kan inte kombineras med jubileumspriset under försäsongen. För mer information maila: info@campingrubicone.com.