Nyhetsbrev 04 2018


Missa inte besiktningen

Den 20 maj blir det nya regler för besiktninngen av personbilar och lätta lastbilar med max 3,5 tons totalvikt. Då slopas de fasta besiktningsperioderna, som baseras på sista siffran i registreringsnumret.

Grundreglerna är att sådana fordon ska kontrollbesiktas

  • första gången senast 36 månader efter den månad då de togs i trafik första gången
  • andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
  • därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Det här innebär att vissa fordon får ett nytt, tidigare datum för nästa besiktning. Du måste själv hålla koll på att datumet för nästa besiktning, som står på det senaste besiktningsprotokollet, kan vara felaktigt, eftersom det baseras på nuvarande regler.

Ditt nya besiktningsdatum beror på när du besiktade senast. Exempel:

  • En personbil som togs i bruk första gången i maj 2015 ska besiktas senast den 31 maj 2018.
  • En personbil som genomgick sin första besiktning i september 2016 ska besiktas för andra gången senast den 30 september 2018.
  • En personbil som ska besiktas var 14:e månad och som besiktades i juni 2017 ska besiktas nästa gång senast den 31 augusti 2018.

För att underlätta övergången kan den som äger ett fordon besikta det mellan den 1 januari och den 19 maj 2018.

Enligt Transportstyrelsen är det ungefär 600 000 fordon som får kortare tid till nästkommande besiktning när de nya reglerna införs.
På www.transportstyrelsen.se kan du själv söka på ditt registreringsnummer och få besked om när det är dags för nästa besiktning.
Besiktningsreglerna för tunga fordon, släp och mc förändas inte när de nya besiktningsreglerna börjar gälla.
Större husbilar, lastbilar och bussar, med totalvikt över 3 500 kg, ska kontrollbesiktigas första gången inom 12 månader efter att fordonet för första gången togs i trafik och därefter senast 12 månader efter den månad då senast föregående fullständiga kontrollbesiktning ägde rum.
Exempel: Om du besiktar den 7 april innevarande år ska nästa kontrollbesiktning ske senast den 30 april året efter.
När det gäller motorcyklar och husvagnar och släpvagnar med totalvikt under 3 500 kg ska de besiktigas första gången senast 48 månader efter den månad då fordonet första gången togs i trafik. Därefter senast 24 månader efter föregående fullständiga kontrollbesiktning.

Annonser


Garmin Camper redo för resan

Garmin Camper 770 LMT-D Europe är en ny navigator utvecklad speciellt för husbilar och husvagnar. Med 6,95-tumsskärm är det lätt att snabbt kontrollera färdvägen och dessutom kan den ge information om trafikläget och vädret i realtid. När du lagt in information om mått och vikt på husbilen eller husvagnen väljer navigatorn ut anpassade vägar. Den innehåller också adresser till många campingplatser och det är lätt att söka övernattningsplatser längs vägen.
Navigatorn kan också varna för faror i trafiken, som skarpa kurvor, branta backar, låga broar och sänkt totalvikt.

Dustins ordinarie pris för den här navigatorn är 3.990 kr.
Nu kan medlemmar i Caravan Club köpa den för 3.490 kr.

Gå in här för mer information och hitta fler erbjudanden.

Besök Dustin


RES PÅ HUSVAGNsSEMESTER

Parkera din husbil eller husvagn ombord och koppla av medan vi tar dig närmare din destination. Njut av god mat, handla till sjöpriser i shoppen och sov gott i våra bekväma hytter. Nästa morgon vaknar du utvilad och redo för nya äventyr.
Du som är Caravan Club-medlem får 10% i rabatt när du bokar båtresan med DFDS. Du får 10 % i rabatt på ordinarie priser för båtresa med bil, husbil eller husvagn. Res runt på egen hand i England, Norge och Litauen. Koppla av ombord med god mat och underhållning medan vi tar dig mot ditt nästa resmål.

Varmt välkomna ombord!

Läs mera och boka här


Vinn på ditt recept!

Vad står på menyn på semesterresan? Vad har ni för favoriträtt i din husvagn eller husbil? Är det grillat som gäller, eller lättlagade grytor, som du förbereder hemma?
Dela med dig av dina tips så kan du vinna en helt ny gasolgrill från Primus.

Skicka in dina bästa recept på mat du brukar laga i husvagnen eller husbilen så kan du vinna en portabel gasolgrill från Primus.
Skicka in ditt recept (gärna med en bild på maträtten också om du har) till Fritidsmagasinet Caravan, mailadress tavling@caravanclub.se, före den 7 maj så är du med i utlottningen. Recepten publiceras i tidningen från och med nummer 3.

Vinsten är en kompakt gasolgrill

Grillen drivs med campinggas. Den här typen av grill kan du i princip använda på alla campingplatser, det vill säga även utomlands där vanliga kolgrillar inte är godkända.
Kuchoma väger bara 4,5 kg och är lätt att ta med till stranden eller i naturen. Till formatet är den mindre än två A4-ark och har utvikbara ben och lock. Locket gör att grillen kan dubblera som ugn och därmed att temperaturen blir jämnare. Trots storleken har Kuchoma kapacitet som en större grill och passar 1-10 personer.
Kuchoma drivs med en mindre, lätt gasolflaska som vanligtvis används för campingkök. Jämfört med en traditionell kolgrill orsakar gasgrillen bara en tredjedel så stort koldioxidutsläpp och är betydligt bättre för miljön är engångs- eller kolgrillar.

Annonser


Planerar du en resa till Åland, Finland eller Tyskland?

Kom och upplev den lugna atmosfären på Finnlines färjor, som tar dig mellan Kapellskär – Åland – Nådendal och Malmö – Travemünde.

Du reser i en bekväm hytt och samtliga hytter finns belägna ovanför våra bildäck. Måltider serveras i bufférestaurangen där det finns något för varje smak. Familjens minsta trivs i lekrummet och på flera av våra fartyg finns även pool, jacuzzi och bastu. Välkommen ombord.

För Caravan Clubs medlemmar har vi specialpriser 2018.
Malmö-Travemünde: 25% rabatt på morgon- och dagavgångar under lågsäsong (1/1-14/6 samt 3/9-31/12) på biljett-, hytt- och fordonspriset.

Kapellskär-Nådendal: 10% rabatt på morgon- och dagavgångar på biljett-, hytt- och fordonspriset. (2 måltider ingår i priset mellan Sverige och Finland)

Rabatterna kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Uppge bokningskod: CARA vid bokning och uppvisa giltigt medlemskort vid check-in.

tel. 0771-340 900 email passenger@finnlines.com

Läs mera och boka här


Upp till 25 % rabatt med Stena Line

Äntligen är det dags att börja planera vart det bär av med husbilen/husvagnen i sommar. Vi tar dig billigt och bekvämt över till Danmark, Tyskland, Polen eller Lettland.

Som medlem hos Caravan Club har du 10-25 % rabatt hela året på Flexi och Premium biiljetter. Läs mer och boka på www.stenaline.se/avtalskund. Eller ring 0770-57 57 00 (avgift tillkommer) Uppge kod CARAVAN. Begränsat antal platser till rabatterat pris.

Läs mera och boka här


 

Klarar däcken en sommar till?

I år är våren sen i hela landet. Det märks hos många däckshandlare. Bytesruschen hade inte dragit igång ens veckan efter påsk, trots att det faktiskt är ok att byta till sommardäck från den 1 april.
Dubbade däck får inte användas mellan den 16 april och 30 september, om inte vinterväglag råder eller befaras.
Anledningen till förbudet är att dubbdäck sliter på vägarna, försämrar vägmiljön och har sämre bromssträcka än sommardäck.
Även om det inte finns något förbud att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren, rekommenderar Transportstyrelsen byte till sommardäck. Gummiblandningen och mönstret på dubbfria vinterdäck ger försämrade köregenskaper på sommarväglag och kan ge längre bromssträcka. Dessutom är det oekonomiskt eftersom vinterdäcken slits snabbare vid högre temperatur.
Många moderna bilar saknar reservdäck. Det är relativt ovanligt med punktering på nya personbilar, men bilden är annorlunda för fritidsfordon. Ta för vana att kontrollera däcken extra noga inför sommarsäsongen. Husbilar och -vagnar rullar ofta med hela lastkapaciteten utnyttjad och det ställer höga krav på däcken.
Titta efter torrsprickor på sidorna och glöm inte insidan!
Det finns en fyrsiffrig kod som avslöjar åldern på dina däck. De två första siffrorna anger tillverkningsvecka och de sista avser vilket år. Det finns i och för sig forskning som visar att bra däck åldras väldigt långsamt om de lagras på rätt sätt. Det är under användning som gummit påverkas mest. Och tung last, hög fart, långa distanser och höga temperaturer/sol sätter fart på åldrandet hos alla däck.
Kollar du däcken varje år ökar chanserna till en bekymmersfri semester.
(Källa Transportstyrelsen och STRO, The Scandinavian Tire & Rim Organization

Skadestånd för missad semester

En husbilshandlare i Varberg tvingas betala ersättning för utebliven semester till en kund som köpt en obesiktigad och oregistrerad husbil.
Husbilshandlaren gick nyligen i konkurs, men stämdes innan det för bedrägeri. Mannen fälldes i tingsrätten, men överklagade till hovrätten, som skärpte domen och anser bland annat att handlaren ska betala skadestånd för att köparen inte kunde använda husbilen som planerat.
Läs mer i nästa nummer av Fritidsmagasinet Caravan.

Annonser


Möt våren och sommaren söderut!

Bilsemester är ett härligt sätt att semestra på, bestäm själv takten, lämna motorvägen och se spännande och vackra platser. Nu är det hög tid att boka och planera vårens och sommarens utflykter för bästa platser och priser. Med våra 6 fartyg trafikerar vi Östersjön dygnet runt. Välj på upp till 23 avgångar till och från kontinenten.

Välj smarta vägen söderut och låt semestern börja ombord!

Medlemrabatt:
Du som är medlem i NCR får 15 % rabatt under perioden 1/4-14/6 + 3/9-31/12 och 10 % rabatt under perioden 15/6-2/9 2018 på Travemündelinjen. På Rostock- och Świnoujścielinjen får du 10 % rabatt under hela 2018. Rabatten gäller på ordinarie priser Smart- och Flexbiljetter och hytter. Rabatten gäller inte måltider och kan inte kombineras med paketresor, rabatter eller andra erbjudanden.
Hur du bokar:
Boka på www.ttline.com, och uppge rabattkoden 644586 i kampanjrutan, per telefon 0900-111 20 31 (1,50:-/min), eller via e-post kundservice@ttline.se Serviceavgift tillkommer vid bokning per telefon eller email samt i terminalerna.

Läs mera och boka här


Unikt jubileumserbjudande från Caravan Försäkring!

Under Caravans jubileumsår vill vi inte att du ska behöva vara oroad för att bli ståendes längs vägen eller bara råkat spillt kaffe på din dator.
Säsongen inleds därför med ett kanonerbjudande från Caravan Försäkring, med utvalda tilläggsförsäkringar för bara 60 kr styck!
Vägassistans, Resextra, Allrisk och flera andra riktigt bra tillägg för din bil, husbil och villa till ordentligt låga jubileumspriser som gör att du kan spara upp till 4 000 kr!
Fram till 4:e maj har du möjlighet att ta del av dessa jubileumskarameller.

Läs mer här


Snart fullbokat i Mora

Vill du vara med när Caravan Club firar 60-årsjubileum i Mora den 27 april – 1 maj? Då är det hög tid att anmäla dig, för det är inte många platser kvar.

Förutom det högtidliga firandet får du chansen att möta våren i Siljansbygden, där det finns massor av saker att se. Välkommen!

boka här

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.