Nyhetsbrev 20 juni 2018

Tips i sista minuten

Innan ni ger er iväg ut på en semesterresa i Europa är det klokt att läsa igenom villkoren för era fordonsförsäkringar. Det kan finnas speciella villkor för resor i vissa länder, ersättningsbegränsningar och krav på fast monterad spårningssändare i dyrare fordon.

Många länder i Europa har krav på speciella utrustning i fordonen, exempelvis måste det finnas reflexväst för samtliga passagerare i bilen lätt tillgängliga vid färd på tyska motorvägar. Föraren bör kunna nå sin väst från förarsätet, så västen ska inte ligga i garaget. I vissa länder ska det finnas bogserlina och brandsläckare i bilen och det finns ibland krav på speciell skyltning om det sitter ett cykelställ monterat längst bak.

På den här länken finns fler nyttiga tips:

Glöm ej att ta med – Motormännen

Beställ det europeiska sjukförsäkringskortet från Försäkringskassan så att du får det i god tid före avresedagen.

Om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka under resan ger det här kortet rätt till vård på sjukhus och läkarmottagningar som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Du behöver bara betala samma avgift som landets egna invånare.

Kortet gäller i alla länder inom EU/EES samt Schweiz och gäller för sjuk- och tandvård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige.

Beställ kort till hela familjen i god tid, det kan ta upp till tio arbetsdagar innan de kommer. Barn ska ha ett eget försäkringskort. Kortet är gratis och skickas till den folkbokföringsadressen.

Beställ sjukförsäkringskoret här:

EU-kort

Annonser


Ny destination: Trelleborg-Klaipeda

Vi har nöjet att informera er att den 9 Juni började TT-Line trafikera mellan Trelleborg till Klaipeda en gång i veckan. Avgång sker från Trelleborg på lördagar klockan 06:00 och med ankomst till Klaipeda 23:30 samma dag. Returen från Klaipeda är på söndagar klockan 01:30 och anländer Trelleborg klockan 17:30 samma dag.

Välkommen till Litauen! Detta är landet för alla som älskar natur och god mat. Landet har också ett pulserande och imponerande kulturliv med inslag av barock, renässans och gotik. Nationalparkerna i Litauen är perfekta för utomhusaktiviteter som klättring, vandring, cykling eller kajakpaddling. Utforska det fantastiska landskapet på ditt sätt.

Vi vill med detta erbjuda era medlemmar i NCR 10% rabatt på ordinarie Smart- och FLexbiljetter samt hytter till Klaipeda. Boka senast 31/7-2018 och res hela 2018. Genom att ange er kampanjkod 644586 så dras rabatten av vid bokning online eller via telefon.

Läs mera och boka här


RES PÅ HUSVAGNsSEMESTER

Parkera din husbil eller husvagn ombord och koppla av medan vi tar dig närmare din destination. Njut av god mat, handla till sjöpriser i shoppen och sov gott i våra bekväma hytter. Nästa morgon vaknar du utvilad och redo för nya äventyr.
Du som är Caravan Club-medlem får 10% i rabatt när du bokar båtresan med DFDS. Du får 10 % i rabatt på ordinarie priser för båtresa med bil, husbil eller husvagn. Res runt på egen hand i England, Norge och Litauen. Koppla av ombord med god mat och underhållning medan vi tar dig mot ditt nästa resmål.

Varmt välkomna ombord!

Läs mera och boka här

Tar betalt för gratistjänster

Medlem 64932 skulle ställa på sin husbil och råkade hamna på en hemsida, som skulle sköta det. Här är hans berättelse:

På trafikenheten.se säger rubriken “Ställ av eller på ditt fordon”, men det kan bli dyrt för den som inte läser hela texten.

Det kostar bara 495 kronor att registrera in husbilen. Man betalar med bankkort på en säker sida och ska därefter få en bekräftelse på att betalningen gått fram och att bilen är påställd.

Jag hade bråttom för vi skulle hämta bilen och sonen stod och väntade. Jag trodde att Transportstyrelsen börjat ta betalt för tjänsten, som kanske utnyttjas av många, och betalade.

Efter en stund fick jag email från trafikenheten.se om att betalningen inte gått igenom och uppmanades göra om den. Då började jag ana ugglor i mossen och läste igenom villkoren. Där säger företaget att de inte samarbetar med Transportstyrelsen och frånsäger sig allt ansvar och återbetalning. Jag gjorde inte om betalningen för då hade de ju fått 495 kronor till.

För säkerhets skull spärrade jag kortet.

Det är fortfarande gratis att ställa av och på bilen hos Transportstyrelsen.

 


Tio tips för resor med hund

Campingkedjan First Camp och hundexperterna hos foderproducenten Doggy, har satt samman en lista med goda råd för den som vill semestra med sin hund i sommar:

  • Kolla upp hundvänliga alternativ i förväg: Om man befinner sig på en ny plats kan det vara svårt att veta var hunden är välkommen. Som tur är finns det många tjänster som samlar hundvänliga alternativ, så som till exempel tamedhunden.se. Förbered er gemensamma semester i förväg genom att nosa rätt på stadsparker, badplatser, caféer, restauranger och campingar dit hunden är välkommen.
  • Se det som terapi:  Hundar med beteendeproblem är ofta uttråkade. En semester med miljöombyte kan ändra detta, särskilt om ni anstränger er för att planera in roliga aktiviteter som passar hela familjen.
  • Ge hunden lite extra lyx:Att unna sig hör semestern till! Vad sägs om en stunds hundmassage efter långpromenaden? På internet finns massor av tips på hur du gör. Och kom ihåg att det lyxigaste hunden vet, är att ha det mysigt tillsammans med dig. Prata mycket med den, och berätta ofta hur duktig den är.
  • Välj ett hundvänligt resmål: Storstadssemestern eller helgen på den högljudda nöjesparken är inte hundens dröm. En avslappnad vecka på campingplatsen, sommarstället eller andra hundvänliga alternativ tillsammans med hela familjen är precis vad hunden behöver.
  • Ta ett hundvänligt dopp:Vill hunden också svalka sig? På internet finns listor med hundvänliga badplatser där hundar är välkomna. Leksaker som flyter och kanske till och med en flytväst är bra att packa ner i badväskan. Kom också ihåg att torka hunden torr efteråt för att undvika att den får fukteksem.
  • Res säkert:Hundar är oftast välkomna på tåg, tunnelbana, buss och flyg. I bilen och husbilen ska hunden sitta säkert, i en särskild bilbur eller fastspänd med ett säkerhetsbälte för hund. Ta pauser ofta och låt hunden sträcka på benen. Och bind aldrig en hund vid dragkroken.
  • Aktivera hunden: Semestern ska inte handla om måsten, men hundägare som aktiverar sina fyrbenta vänner är kloka. Balansövningar, simträning, söklekar eller klassisk apport passar fint på sommaren. Men spara löpturen, långpromenaden eller cykelsvängen till morgonen eller kvällskvisten.
  • Om olyckan är framme:På resande fot är det än svårare för vilsna hundar att hitta hem. ID-märka hunden och registrera den i Svenska Kennelklubbens ägarregister via DjurID.se. På så sätt kan ni återförenas om olyckan är framme. Att spara telefonnummer och adress till den lokala veterinären är också en god idé. Det tar sekunder, men kan rädda livet på en hund som råkat illa ut.
  • Fixa passet: Ska ni resa utomlands? Hundar ska ha EU-pass för sällskapsdjur, och måste uppfylla alla krav vad gäller vaccinationer och ID-märkning för det land ni ska åka till. Reglerna varierar, vänd dig landets ambassad och ta reda på vad som gäller. Riktlinjer kring hur ni ska göra när ni kommer hem till Sverige igen finns på Jordbruksverkets hemsida.
  • Akta värmen:Hundar blir lätt överhettade. Lämnas aldrig hunden ensam i bilen på sommaren, och tänk på att det även blir varmt i husvagnar och husbilar. Tänk också på att hundar kan bli solbrända, skydda med solstift runt nosen. Hundar blir snabbt uttorkade och behöver dricka mycket när solen steker, så ha med mycket vätska.

Annonser


Nyrenoverat Starklass-fartyg på linjen till Finland

Vill du uppleva pittoreska Nådendal i sommar?
Då är ett prisvänligt alternativ att välja Finnlines nyrenoverade starklass-fartyg MS Finnswan som nu går mellan Kapellskär och Nådendal.

En färja som passar alla

Att resa med Finnswan är smidigt för alla typer av passagerare. Bilresenärer, husvagn- och husbilssemestrare, cyklister och barnfamiljer. Avgångar sker upp till två gånger per dag från både Kapellskär och Nådendal i Finland.

Det här hittar du på Finnswan

  • Shop med ett stort utbud av skönhetsprodukter, godis och dryck.
  • Bufférestaurang med klassiska rätter. Måltid ingår alltid i passagerarpriset.
  • Bar med prisvänliga drycker.
  • Olika hyttkategorier med allt från hytter för 1 person till lyxiga sviter.

Tidtabell Kapellskär – Åland – Nådendal

Erbjudande till Finland


Jubileumsåret kommer med ännu en överraskning!

Vi är otroligt glada över att kunna erbjuda så många bra produkter till så förmånliga priser under Caravan Clubs jubileumsår! Vi har nu glädjen att kunna erbjuda Olycksfallsförsäkring för bara 60 kr första året! Erbjudandet gäller om du samtidigt nytecknar en annan försäkring och fram till och med 31:a augusti.

Samla dina försäkringar hos oss, vi tar hand om dig året runt!

Sommarhälsningar,
Caravan Försäkring

010-4900 511
caravanforsakring@caravanclub.se

Läs mera här

Lita inte på minnet

Har du nyss köpt en begagnad husbil? Fick du en ordentlig genomgång av alla finesser när ni hämtade ert nya semesterfordon? Bra! Men hur mycket kommer du ihåg?

Det är inte ovanligt att handböcker och bruksanvisningar försvinner när fordon byter ägare. Man glömmer skicka med dem, eller också är det en importerad husbil och hela texten är på tyska. Vid närmare kontroller gäller den kanske inte ens den aktuella husbilen!

Ta för vana att titta igenom all dokumentation om din husbil i god tid inför resan. Då kan du i bästa fall hinna beställa manualer på svenska, om det saknas, eller komplettera med handböcker för utrustning som kommer från andra tillverkare, som kyl – och frysskåp, värmeanläggning, markis och så vidare.

Se i vart fall till att du känner till hela gasolsystemet, avtappningskranarna till vattentankarna och var du hittar alla säkringar. Ofta finns de på 3-4 ställen i bilen och det är nästan omöjligt att spår alla utan en riktig handbok.


Husbil i Europa i ny upplaga

Husbil i Europa kom i vår i version 5.0, som det skulle stått om det varit en app eller ett dataprogram. Nu är det en tryckt bok och då handlar det om femte upplagan.

I Husbil i Europa sammanfattar resejournalisten Anders Witt erfarenheterna av 17 års resande med husbil runt om på kontinenten.

Det har givetvis hänt mycket under en så pass lång tid och det är ett skäl till att författaren inför varje ny utgåva aktualiserar större delen av innehållet.

Boken säljs bland annat genom Caravan Club och innehåller massor av praktiska tips. Det handlar och smarta vägval, körning på branta vägar i Alperna, hur du hittar bra Internetuppkopplingar, ser på TV, olika former för betalvägar och mycket, mycket annat.

Lägereldens mat, av Alf Andersson och Juha Rankinen, handlar om hur man lagar mat nära och i samklang med naturen. I första hand handlar det naturligtvis om vandrarens öppna eld eller kokgrop, men här finns massor av användbara tips även för den som har ett litet gasolkök eller en grill.

Sarek, med undertiteln Fjällturer 1970-2016, beskriver i text och bild erfarenheterna av vandring i Sveriges mest kända fjällområde under mer än 40 års tid.

Allt fler väljer att styra mot norr med husbilar och husvagnar. Här finns det fortfarande resmål som lockar med ursprunglig natur, vida perspektiv och oanade äventyr – även om man väljer ett fritidsfordon som basläger. För författaren Sune Karlsson, har Sarek blivit en passion och med boken vill han inspirera fler att följa i hans spår – i alla väder, året runt.


Sommaren bäst för vägjobb

Skälet till att arbetena görs på sommaren är dels att det är nödvändigt med sommartemperaturer, dels för att arbetspendling och yrkestrafik inte är lika intensiv som under resten av året. När arbetena måste samsas med semestertrafiken, har alla bilförare en viktig roll.

– För dig som kör är vägen bara en väg. Men för alla som arbetar med våra vägar, är den en utsatt och farlig arbetsplats. Därför krävs extra mycket hänsyn och uppmärksamhet från dig när du passerar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Räkna med minskad framkomlighet, hastighetsbegränsningar och var beredd på väntetider vid vägarbeten när du är ute och kör. Om du kör 100 km/tim i en mil på en väg som är skyltad med 90 km/tim så vinner du bara cirka 40 sekunder. På tio mil har du alltså sparat knappt sju minuter. Samtidigt har du mer än fördubblat risken att dö om det händer en olycka. Du har dessutom ökat bränslekostnaden och utsläppen av koldioxid.
Här är en sammanställning med karta med urval av de vägarbeten som påverkar semestertrafiken i högre grad i sommar. Även sommarens mest trafikpåverkande vägarbeten i respektive län redovisas. Den länsvisa förteckningen redovisar inte allt som görs på vägarna i sommar.

Karta över de största trafikpåverkande vägarbeten sommaren 2018

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.