Nyhetsbrev 31 augusti 2018


Trendspaning på Elmiamässan

Elmia Husvagn Husbil är Nordens största mässa för fritidsfordon. Här finns chansen att se, känna och klämma husbilar och husvagnar från i stort sett alla tillverkare på den svenska marknaden. Det handlar om totalt 53 husbilsmärken i och drygt 30 husvagnsfabrikat. Årets mässa pågår 5-9 september, har mer än 150 utställare och förväntas locka över 36 000 besökare.

– För många är Elmia mycket mer än en mässa. Det är en campingfestival där att se på nyheterna bara är en del av arrangemanget, berättar Börje Svärdström, ordförande för Caravan Club. Det är massor av aktiviteter vid sidan av utställningen. Vi arrangerar dans, det finns något att göra för barn och ungdomar, demonstrationer av olika slag…

Intresset för fritidsfordon, framför allt husbilar, fortsätter att växa. Men just nu är det få som vågar uttala sig säkert om framtiden. Det beror bland annat på bonus malus-systemet för fordonsskatt som infördes den 1 juli. Efter detta datum får miljöklassade bilar rejält sänkt skatt under de första tre åren. Men den sänkningen ska betalas av en kraftig höjning av skatten för de bilar som släpper ut mest växthusgaser. Resultatet blir väldigt stora skattehöjningar för husbilar.

Husvagnsbranschens Riksförbund, HRF, ser inte den höjda skatten som något större hot mot försäljningen, räknat på lite längre sikt. Sett till en livslängd på i genomsnitt 18 år för en husbil och att den förhöjda fordonsskatten bara betalas de tre första åren blir skillnaden marginell, menar HRF. I snitt handlar det om 1 300 kronor om året under husbilens livslängd, räknat på en husbil för 800 000 – 900 000 kronor med en 150 hk motor och ett beräknat koldioxidutsläpp på 203 g/km.

Det finns ett andra frågetecken, som kanske kan påverka marknaden mer än det nya skattesystemet:

Eurokursen gör det inte bara dyrare för oss svenskar att åka på semester ute i Europa. Den högre valutakursen på euron påverkar också priset på alla campingfordon – även de som tillverkas i Sverige.

Vi har vant oss vid ett extremt lågt ränteläge. Två procent på en miljon kronor motsvarar 1 667 kr i månaden. Det är kanske klokt att gardera så att hushållsbudgeten har en säkerhetsmarginal som klarar en dubblering.

Trots orosmoln vid horisonten visar försäljningsstatistiken att intresset för mobil fritid fortsätter att öka. Husvagnsregistreringarna håller ungefär fjolårets siffror, men husbilarna fortsätter att öka och då gäller att det redan tidigare handlade om höga nivåer. Fram till och med maj månad såldes över 3 000 nya husbilar i Sverige! Från och med juni slutade HRF att publicera försäljningsstatistik för husbilar eftersom Bonus malus-skatten förväntades leda till en registreringstopp i juni som inte alls motsvarar försäljning till kund.

Liksom tidigare är det Adria och Bürstner som finns i topp på försäljningsstatistiken, men Pilote har mer än fördubblat sin försäljning och är nu tvåa i ligan. Kabe, som tidigare låg trea, är nu sexa, trots kraftigt ökad försäljning.
De märken som ökat mest hittills i år är Swift och Carthago, som båda har ett plus på över 50 procent.

Hittills har Fiat haft en oerhört dominerande ställning bland husbilstillverkarna. Märket är fortfarande överlägset störst, men i år väljer till exempel Hymer att satsa stort på det alldeles nya, framhjulsdrivna chassiet från Mercedes Sprinter. Här finns exempel på flera nyutvecklade tekniska lösningar som bland annat gör det möjligt att banta fordonsvikten.

Nu finns också MAN, som tidigare mest levererat tunga lastbilar och bussar, representerat som husbilschassi.

Elmia Husvagn Husbil är en het mässa. När biljetterna till de mest eftertraktade platserna släpps, i början av året, är de slut på någon minut. Nu betyder inte det att området är helt fullt. Det finns ofta plats kvar även för den som bestämmer sig sent. På det stora campingområdet mellan mässhallarna och Vättern finns det plats för nästan 3 000 fritidsfordon och man räknar med att ungefär 10 000 personer bor på campingen under mässdagarna.

När mässan stänger tänds grillarna och långborden dukas upp. Sedan fortsätter många till dansen eller någon av de andra kvällsaktiviteter som pågår i anslutning till mässan.

I senaste numret av Fritidsmagasinet Caravan presenteras en liten del av alla nyheter som finns på Elmia-mässan.

Annonser


Upplev höstens alla boknyheter

Med Nextory får du tillgång till tiotusentals e-böcker och ljudböcker, direkt i din surfplatta och mobil. Perfekt nu när höstmörkret är på intågande!

Nu har du chansen att prova Nextory gratis i 30 dagar, så du inte missar höstens alla fantastiska boksläpp. Läs Jonas Gardells senaste, episka roman! Eller varför inte låta dig skrämmas ordentligt av en nyhet av Stephen King? Möjligheterna är oändliga.

Kod: caravanclub
Gäller endast för nya medlemmar.

Läs mera här


CARAVAN FÖRSÄKRING PÅ ELMIA!

Vi kommer att finnas närvarande på mässan “Elmia Husvagn & Husbil” i Jönköping, i början på september.

Om ni är nyfikna på oss eller har några frågor är ni varmt välkomna att kika förbi Caravan Clubs monter och språka lite med oss.

Om du inte själv kommer att vara på Elmia, berätta gärna om oss för en vän som du vet kommer vara där!

010-4900 511
caravanforsakring@caravanclub.se

Läs mera här

Största mässan pågår

Caravan Salon i tyska Düsseldorf är världens största branschmässa inom husvagns- och husbilsområdet.
Den pågår just nu. Här finns alla tillverkare du någonsin hört talas om – och lika många som du aldrig hört namnet på.
Ett litet bildspel med exempel på färgglada husbilar och vagnar för stora äventyr.

Det blir rött 2019!

Tufft jubileum på High Chaparral

När det var dags för familjeträff och 60-årsjubileum på äventyrsparken High Chaparral tog sommaren paus. Det blev till och med riktigt tufft väder. Men stämningen var god ändå.

Jubileumsträffen i bild


Lönsamt med vinterservice

”Just nu har vi inte tid, men det finns en lucka om sex veckor…”
Det är i slutet av april och du har tänkt boka service och fuktkontroll på husbilen inför säsongens första resa. Det har alla andra också tänkt och alla serviceverkstäder är fullbokade med jobb.
Vill du vara säker på att kunna rulla iväg på första resan som planerat lönar det sig göra servicen under vinterhalvåret.
När november kommer är det lågsäsong på verkstäderna. Men trots att branschen i många år använt till exempel lockpriser för att få fler att serva under vinterhalvåret väljer de flesta att vänta. Det kan vara svårt att hämta ut fordonet från vinterförvaringen, det kanske inte har vinterdäck, osv.
Men faktum är att det blir både billigare och lugnare att göra jobbet när vagnen eller bilen ändå inte används.
Ring och kolla vad din verkstad har för villkor? De kanske till och med kan fixa vinterförvaringen om de får göra jobbet när det är lågsäsong.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.