Bila utomlands
Att resa i Europa
Att resa i Europa är EU:s webbplats för dig som som ska ut och resa i de 27 EU-länderna. Oavsett om du ska åka på semester eller på tjänsteresa kan du hitta praktiska råd och tips om det mesta, t.ex. vilka resehandlingar du behöver, hur du får sjukvård och vad det kostar att använda mobilen utomlands.
Om du har tankar på att ta bilen med dig på semester ut i Europa finns det en hel del saker som kan vara bra att känna till. Reglerna för exempelvis promillegränser, användandet av mobiltelefon i bil och hastighetsgränser varierar från land till land. EU-kommissionen har tagit fram informativa webbsidor som visar vad som gäller i respektive land.
Internationellt körkort
Vissa länder kräver ett s k internationellt körkort för att du ska få köra bil där och det är speciellt viktigt om du tänker hyra bil. Detta körkort gäller tillsammans med ditt nationella körkort och beställs här.
Reflexväst
Många länder inom EU kräver att det ska finnas minst en reflexväst i bilen. Reflexvästen ska finnas tillgänglig för föraren inne i bilen och användas om man av någon anledning måste kliva ur bilen på en trafikerad väg.
Registreringsbevis
Medtag alltid den blåa delen av ditt nya EU-registreringsbevis på färden. Du kan alltid beställa en dublett från Transportstyrelsen.
Mobila radarkameror i Frankrike
På vägarna cirkulerar ett antal “civilbilar” med en ny typ av radar för att beivra grövre hastighetsöverträdelser. Kameran/radarn är inte synlig och avger inte heller någon blixt. Den kontrollerar omgivande fordon i rörelse. Marginalerna har höjts från 5 km/tim eller 5% till 10 km/tim för hastigheter under 100 km/tim och 10% för hastigheter över 100 km/tim.
I praktiken betyder detta att på väg med högsta tillåtna hastighet om 130 km/tim bötfälls verklig fart över 146 km/tim, vid 110 km/tim börfälls farter över 124 km/tim, på 90 vägar är motsvarande 102 km tim och i tätbebyggt område, 50, tolereras hastigheter upp till 61 km/tim. Observera dock att dessa “generösa marginaler” inte gäller för fast installerade eller stillastånende mobila kontroller! Där är marginalen alltjämnt 5 km/tim eller 5%.
Miljözoner i Tyskland
I Tyskland har det införts miljömärken (Feinstaubplakette) i många städer. De behövs till bilen för att kunna köra i miljözoner (Umweltzone) i städerna. Fordonen indelas i fyra klasser, som med en färgad dekal – som anbringas på framrutan – anger vilken miljöklass fordonet tillhör. Beställ din dekal i god tid före avresan här.
Miljözoner i London
Målet är att förbättra Londons luftkvalitet genom att avhålla de mest förorenande fordonen från köra i området. De fordon som berörs är äldre fordon med dieselmotorer, som lastbilar, bussar, stora skåpbilar, minibussar och andra specialfordon som är baserade på lastbilar och bussar som t.ex. husbilar. Läs mer.
Mer information om miljödekaler:
https://www.miljoeplakett.se/
https://www.miljodekal.se/
Grönt kort
Din bilförsäkring gäller i de flesta europeiska länder och i några utomeuropeiska medelhavsländer. I vissa av dessa länder måste du dock ha ett internationellt trafikförsäkringsbevis – ett Grönt kort. De berörda länderna är Albanien, Bosnien-Hercegovina, Iran, Israel, Makedonien, Marocko, Moldavien, Montenegro, Tunisien, Turkiet, Ukraina och Vitryssland.
Kosovo omfattas inte av Gröna kort-överenskommelsen. Reser du i Kosovo gäller inte din bilförsäkring.
Om du tar med dig husvagnen eller annat släpfordon gäller trafikförsäkringen även för skador som husvagnen eller släpet orsakar någon annan. Om du ska bila i ett land som kräver att du har med dig ett Grönt Kort, ska släpfordonets registreringsnummer stå på det Gröna kortet.
Utomlands med husbilen
Hjälpen för dig som har en husbil tyngre än 3,5 ton. Läs mer.
Färjor
En semestertripp till utlandet innebär många gånger även en färjetur. Se alla färjelinjer här. Glöm inte att kolla under Förmåner > Medlemsrabatter vilka rabatter du kan få som medlem.
Varningstriangel – en självklarhet
En självklarhet i varje bil, både enligt lag och sunt förnuft. Se till att du har en i bilen, här hemma i Sverige likväl som när du åker utomlands. I vissa länder krävs en extratrianel även för husvagnen. Blir du stoppad och inte har någon triangel, kan du få dryga böter.
Tjuven finns på kontinenten också
Det är extra viktigt att tänka på stöld- och inbrottsrisken när du kör bil på kontinenten. Tjuven ser din bil med utländska skyltar och förutsätter att den är full med kameror, kläder och annat han kan sälja.
– Låt aldrig något ligga framme synligt
– Lås och larma – alltid.
– Töm bilen, särskilt när du lämnar den över natten
– Använd rattkrycka som extralås
– Undvik parkering på ödsliga gator
Om att prata i mobiltelefon när du kör
I de allra flesta länder i Europa är det förbjudet att hålla i mobiltelefonen och prata när du kör. Däremot är det tillåtet att prata i handsfree. I Spanien är reglerna ännu hårdare – där måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare eftersom hörlurar är förbjudna. Den som åker fast riskerar böter.
Ringa mobilt utomlands
Att ringa med sitt svenska mobilabbonnemang utomlands kallas för roaming. De svenska teleoperatörerna har roamingavtal med de flesta länder, vilket betyder att du kan använda din mobil på samma sätt som hemma, med tillgång till funktioner som sms och mms. Det blir vanligtvis mycket höga minutavgifter.Du får inte bara betala för det du själv ringer, utan också för de samtal du tar emot. Har din telefon möjlighet att komma ut på nätet eller ta emot e-post via GPRS så är även kosntnaden för detta mycket högre i utlandet. En god idé är att kolla priserna för detta innan du reser iväg, och att strunta i att svara på oviktiga inkommande samtal.
Vägavgifter i Österrike
Alla som vill köra på Österrikes motorvägar (även inom städer) måste betala vägtull (vignette). Dessutom tillkommer på vissa vägar (alpvägar, tunnlar) en särskild vägavgift (Maut).
Motorvägsavgifter
Avgift ska erläggas av den som kör på motorväg eller motortrafikled (Autobahn, Schnellstrasse) i Österrike. Bevis på att man erlagt avgiften är den vinjett, dekal som ska klistras fast på bilens vindruta (upptill i mitten eller på vänster sida). Vinjetten avser motorfordon upp till 3,5 t.
För husvagnen behöver man ej betala. Vinjetten säljs bland annat på bensinstationer nära den österrikiska gränsen och av automobilklubbar.
OBS! Tidvinjetter (2-månadersvinjetter, 10-dagarsvinjetter) måste datummarkeras av försäljningsstället innan de sätts fast. Vinjetter som inte är markerade är ogiltiga! Svartåkning kan bli dyrt! Vid kontroll får du räkna med böter.
Husbilar över 3,5 t måste införskaffa en transponder – s.k. GO-Box. Kostnad 5 EUR. Den sätts fast på vindrutans insida med självhäftande tejp. Betalningssystemet kräver inte stopp i vägtullar, avläsningen sker med mikrovågor. Betalning kan kopplas till ett bensinkort för efterdebitering. Mer information hittar du här.
Vägavgifter i Europa
Drivmedelspriser i Europa
Aktuella bränslepriser hittar du här.
Bensin och diesel säljs både i en standardvariant och under fantasinamn som Power, Ultima, Extra eller liknande. Det är tveksamt om de dyrare sorterna är värda sitt pris.