Sektion: Riksorganisationen

VINTERFÖRVARING
Så här gör du när ditt fordon ska förvaras inomhus

I sommar har massor av nya människor upptäckt glädjen och tjusningen med campinglivet. Handlare rapporterar att omkring hälften som köper ny husvagn eller husbil är nya i den här världen.

I sommar har massor av nya människor upptäckt glädjen och tjusningen med campinglivet. Handlare rapporterar att omkring hälften som köper ny husvagn eller husbil är nya i den här världen.
Då behövs det en campingskola – råd och dåd om allt som har med det här livet att göra. Välkommen till första avsnittet: Det här behöver du veta om du ställer av ditt fordon inför vintern.

Det finns två viktiga skäl att lägga ner lite extra energi på husvagnen/husbilen som inte ska användas under vintern:

 • Den ska vara förberedd så att du snabbt kommer i väg på säsongens första resa.
 • Du kan förebygga massor av skador som kan uppstå när du inte använder ditt fordon.
 • Du behöver inte lägga ner speciellt mycket tid på det här och du får mycket lön för mödan när våren väcker reslusten.

 

 

Tvätta in- och utvändigt
Börja med att tvätta både in- och utvändigt. Passa samtidigt på att tömma kyl, skåp och lådor. Lämna varken mat eller annat som kan locka skadedjur (läs råttor och möss). Dammsug överallt – även små smulor är musgodis!

Töm ur allt vatten. Allt!

 • Om det finns vatten kvar i till exempel kranar, vattenlås eller filter kan du räkna med att någonting fryser sönder under vintern. (Det gäller förstås inte om bilen eller vagnen vinterförvaras i uppvärmd lokal.)
 • Det finns gott om tips på hur du får bort allt vatten på olika forum på Internet. Ett enkelt knep är att blåsa upp en ballong, sätta munstycket över vattenkranen och låta luften tömma vattenslangen, men kolla först om du har backventiler i systemet.
 • Lämna sedan alla kranar öppna!
 • Tryckvattenpumpar, vanligast i husbilar, är stora och det finns risk att vatten står kvar i framför allt filter, men också i själva pumpen. Utrustningen är ganska dyr att ersätta så noggrannhet betalar sig.
 • Vattenlås i handfat, diskbänk och dusch är ofta svåra att tömma. Ibland är de till och med svåra att hitta. Enklast är då att slå i en liten skvätt glykol. Då fryser inte grejorna sönder.
 • Missa inte toaletten! Beroende på modell finns det risk att det finns vatten kvar om du inte följer manualen.
 • Moderna husvagnar och husbilar har nästan alltid varmvatten – oavsett om värmen är vatten- eller luftburen. Varmvattenberedaren är känslig för kyla. Följ manualen när du ska tömma den. Om du ställer en hink under utloppet har du koll på att allt vatten rinner ut. Passa på att kontrollera att det finns tillräckligt med frysskydd om du har ett vattenburet värmesystem.
 • Tänk på att vissa hushållskemikalier kan vara köldkänsliga. Om du känner dig tveksam, ta med grejorna hem.
 • Om du avslutar hela vattendelen med att göra rent både färsk- och spillvattentank är systemet i toppskick till nästa säsong.

Skadedjur
Möss och råttor vållar varje vinter skador för väldigt stora pengar på husvagnar och husbilar. De synliga skadorna är otrevliga nog, dvs spåren efter dem om de hittat något kvarlämnat ätbart, men värre är om de fått smak på plasten i elkablar eller annat viktigt isoleringsmaterial. När vinteruppställda husbilar ger sig iväg på säsongens första resor händer det inte sällan att de börjar brinna, vilket kan vara resultatet av mössens besök.
Det finns en rad metoder för att bli av med möss. Klassiska råttfällor fungerar. Det finns flera moderna varianter också. Andra populära knep är ”skrämmor” som arbetar med olika typer av ljud som mössen inte gillar. En del tycker att vissa lukter fungerar bra för att hålla möss på avstånd. Färskt enris eller skvattram runt hjulen lär hjälpa, men för säkerhets skull kanske man ska be den som äger garaget att skaffa katt…
Se över alla små öppningar där mössen kan ta sig in. Täck med finmaskigt nät om det finns ventilationshål i golvet och kontrollera ventilationen vid kylskåp och panna.

Luft är bra!
När fordonet är rent och torrt tar du med dig sängkläderna hem. Dynorna kan vara kvar, men res dem på högkant och se till att luften kommer åt överallt. Lämna ventilationen öppen uppåt. Neråt gäller speciella regler. (se punkt 5)

Kylskåpet
Gör rent kylskåpet ordentligt och lämna det med dörren på glänt.

Batterierna
Små bodelsbatterier kan du gärna ta med hem. Större batterier, finns ofta i husbilar, och stora startbatterier kan sitta kvar, men då bör du se till att de laddas minst någon gång i månaden.

Stödben ner! Dra ej i handbroms!
Veva ner stödbenen, men dra inte åt handbromsen. Det finns risk att handbromsen börjar kärva när den är åtdragen länge.

Däck
Däcken är ett eget kapitel. Bäst är om det går att avlasta dem helt, men det är sällan praktiskt möjligt. Enklast är i stället att höja lufttrycket. Då minskar risken att det bildas plattor nertill på däcken. Ett annat knep är att rucka lite på fordonet emellanåt så att det inte belastar samma yta på däcken hela tiden.

Försäkring
Har du koll på försäkringen? Läs igenom villkoren, det kan finnas speciella krav på vad du behöver göra när ditt fordon är avställt för vintern.

 

 

Om du har ditt fordon utomhus behöver du ta ytterligare ett par steg:

TÄCKA VAGN/FORDON
Du kan täcka husvagnen eller husbilen med en presenning, men då ska du se till att den inte ligger direkt mot tak eller väggar. Luften måste kunna cirkulera samtidigt som snö och regn inte bör bli kvar på taket.

Om ditt fordon inte är täckt alls gäller samma som vid vintercamping, det vill säga taket ska skottas efter snöfall och låt inte snö hindra luften från att cirkulera under vagnen eller bilen.

Och ett litet tips, under vinterhalvåret är det ofta lättare att få hjälp med service och reparationer. Ibland har verkstäderna till och med rabatt på priset under den perioden.

Läs hela artikeln (i PDF-format)