Sektion: Riksorganisationen

Nybörjarguide för campare

I fjol exploderade intresset för att tillbringa semestern i husvagn eller husbil.
Väldigt många av de nya husvagns- och husbilsägarna hade nästan ingen tidigare erfarenhet av campingliv. Det bekräftades senare på campingplatserna.

Allt för nybörjare
Allt tyder på att det blir likadant i år. Campingskolan del 4 handlar om vad en nybörjare behöver veta.

Campingliv i husvagnar och -bilar kan delas upp i några olika beståndsdelar:
Fordonskunskap, det vill säga det du behöver veta om teknik och trafik.
Campingkunskap, där vi räknar in var du slår läger och vilka skrivna och oskrivna regler som gäller på camping- och ställplatser.

Caravan-andan
Här ska vi kortfattat beskriva de viktigaste punkterna. Vi kommer säkert att missa något, men om du läser artikeln för att du är nybörjare ska du veta att själva fundamentet i den förening du gått med i är Caravan-andan. Det innebär bland annat att vi hjälper varandra. Känner du dig osäker, fråga grannen på campingen. Många av oss har använt fritidsfordon i åratal – och om den du frågar inte vet känner hen säkert någon annan som kan svara.

Vare sig de har motor eller ej är våra fordon rullande hus. Standarden varierar, men de har alltid el och uppvärmningssystem samt vatten och avlopp. De här anläggningarna är inbyggda, men inte underhållsfria. Du kan förebygga mycket oro om du läser de handböcker som förhoppningsvis följde med vid köpet.

Säg hej och fråga
Återigen, om du känner dig tveksam om vad som gäller, säg hej till grannen och våga fråga.
Vi som campar vill bli fler så vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa dig.

 

Läs på! Om det uppstår problem är det bra att veta var batterier och säkringar finns.

Elsystem

Minst två elsystem
Det finns alltid två elsystem, ett 12 volt och ett 230 volt. Du får tillgång till 230 volt när du ansluter fordonet till en elstolpe på en camping. Då laddas bodelens batteri, som är på 12 volt. Samtidigt ska kylskåpet börja gå på 230 volt. En del kopplar automatiskt över till 230 volt medan andra måste ställas om manuellt. Bodelens belysning går på 12 volt, men när 230 volt är inkopplat har du normalt hushållsel i vägguttagen i vagnen eller husbilen. Det finns en huvudströmbrytare. Om den inte är påslagen fungerar ingen el i ditt fordon.

Var försiktig när du använder längre förlängningssladd till elanslutningen. Rulla alltid ut all kabel. En hoprullad elkabel skapar en spole och kan självantända under olyckliga omständigheter.

Ha alltid med en adapter till elkabeln så att du kan koppla in 230 volt även via äldre kontakter.

Vare sig du har vatten- eller luftburen värme har anläggningen ofta elpatroner som kan ge både värme och varmvatten när du anslutit 230 volt. Utan el är det gasolen som sköter det.

 

Diskvattnet rinner ut i en lös tank eller lunga.

Husvagnar har små vattentankar

Tryckvattenpumpen måste tömmas inför vintern.

VATTENsystem

Vattensystemet
I princip alla fordon som räknas som husvagnar eller husbilar har inbyggda system för både färsk- och spillvatten. Storleken skiljer kraftigt, från cirka 200 liter färskvatten och nästan lika stora spillvattentankar på stora husbilar ner till några tiotal liter tank för vatten på en del husvagnar. Och många husvagnar saknar spillvattentank. Disk- och tvättvatten rinner ut genom ett rör någonstans under vagnen. Tidigare ställde man en hink där för att samla upp slaskvatten, men i dag kräver nästan alla campingplatser att du ansluter en ”spillvattenlunga” som du tömmer på avsedd plats när den är full.

Vattnet till kranar mm kommer via en tryck- eller en sugpump. Den första känner av tryckfall i systemet när du öppnar en kran och startar då automatiskt. Nästan som hemma. Sugpumpen styrs av strömbrytare i alla vattenkranar. Det hörs ofta ett svagt klick när du öppnar kranen och sedan börjar vattnet rinna.

Båda systemen har sina för- och nackdelar. Gemensamt är att de är frostkänsliga och kan frysa sönder om det blir minusgrader i ditt fordon. Sugpumparna är både små och billiga och många har en extra med sig som reserv. Samma gäller de dränkbara 12 volts cirkulationspumpar som ibland sitter i expansionskärlet på framför allt äldre husvagnar och husbilar med vattenburen värme.

 

Läs igenom handboken så du vet vilka kranar som är viktigast.

Tre typer av gasoltuber, komposit tv, aluminium th och stål nedan.

Provtryck vid besiktning.

Gasolslang åldras.

GASOL

Gasolanläggningen
En stor majoritet av alla campingfordon använder gasol till både uppvärmning och matlagning. Tidigare var även belysningen gasoldriven.

Normalt har du plats för två elvakilos gasoltuber. De förvaras i ett fack som bara är åtkomligt utifrån och väl ventilerat. Det finns tre olika slag av gasoltuber, stål, aluminium och komposit. Den tydligaste skillnaden är vikten, men komposittuben har dessutom lite mindre volym. Sommartid kan du välja vilken tub som helst, men om det blir riktigt kallt kan det vara svårt att få ut all gas ur komposittuber.

Gängorna på gasoltuberna går år ”fel håll”, du lossar dem alltså medurs och drar åt dem moturs. Tänk på att inte dra åt dem för hårt, då kan packningen i anslutningen skadas. När du bytt tub kan du kontrollera att det är tätt med en läckspray.

Besiktiga gasolsystemet varje år och kontrollera regelbundet slangar och packningar.

 

Träna manöverkörning.

Praktisk elektrisk rangeringshjälp.

Avancerade kameror gör backningen säkrare.

Med klossar kan du ställa husbilen i våg.

PÅ CAMPINGEN

På campingen
När du kommer till en camping första gången kan det kännas konstigt. Alla står uppställda på samma sätt, fronten på både husvagnar och husbilar är vänt mot utfartsvägen. Det är av säkerhetsskäl. Om det till exempel skulle uppstå en brand är det viktigt att snabbt kunna dra undan de som står närmast.

Av samma skäl ska det också vara minst 4 m mellan uppställda fordon – markisen/förtältet räknas då som en del av vagnen/bilen.

För det mesta innebär det här att du behöver backa för att komma på plats. Det är förstås klokt att öva på det innan du åker på semester, men om du inte gjort det är det ofta lättast att koppla loss husvagnen och rulla den på plats med handkraft.

Koll vid backning
Med husbil måste du förstås backa. Be alltid någon att bevaka manövern. Det handlar om att inte barn eller djur ska komma i vägen, men också att hålla koll på grenar, stolpar och annat som du inte kan se under backningen.

Du har alltid campingfordonets vänstersida nära tomtgränsen. Då får du plats för förtält/markis och utemöbler. Eftersom grannarna gör likadant behöver ni inte störa varandra.

Många campingplatser har tydligt avgränsade tomter. Respektera det! Gena inte över grannens tomt – inte ens om det inte sitter någon utanför.

Husvagnar och husbilar är känsliga. Väggarna har för det mesta en tunn aluminiumplåt ytterst. Den skadas lätt om någon lutar en cykel eller skjuter en boll mot väggen. Alla campingplatser har lekområden en bit från husvagnar och husbilar.

 

Mindre lukt med tillsats.

Gör ren tanken då och då.

TOATÖMNING

Toatömning
Ofta rymmer en toakassett cirka 20 liter. Det är tungt om det är en bit till latrintömningen. Vänta inte till tanken är full! När du tömmer toaletten, håll in luftknappen så minskar risken att det skvätter.

Ingen tycker att det är trevligt att tömma toan, men om vi alltid lämnar latrinrummet som vi själva vill att det ska se ut när vi kommer slipper vi i vart fall den delen av obehaget.

 

ORDNING OCH REGLER

Campare lever tätt inpå varandra. Med respekt, vänlighet och lite humor är det inte svårt att trivas på en camping. Enklast blir det om du följer ordstävet ”ta seden dit du kommer”. Inte minst handlar det om toatömningen.

Vanligtvis ska det vara tyst på en camping mellan kl 23 och kl 7. Tänk på att det inte bara gäller utomhus, husvagnar och husbilar har tunna väggar och ljudisoleringen är dålig.

Läs hela artikeln (i PDF-format)