Nyhetsbrev februari 2019

Dags att boka Elmia

Det är drygt ett halvår kvar till Sveriges största festival med campinglivet i fokus. Den 11-15 september pågår mässan Elmia Husvagn Husbil 2019 i Jönköping. Precis som på andra stora festivaler är det en strykande åtgång på biljetter till de mest åtråvärda platserna på campingområdet. Biljetterna släpps traditionsenligt och i år den 14 februari kl 9.00 Det brukar inte ta många sekunder innan första släppet är slutsålt.

Läs mer och boka här

Gekås satsar på e-handel i showroom

Gekås Ullared storsatsar på utemöbler och ett helt nytt sätt att handla. I februari inviger företaget ett nytt showroom för hela möbelsortimentet presenteras. Beställningen görs i varuhuset och varorna levereras hem till kunden.

Under hösten 2018 utvidgades varuhusets försäljningsyta med 3 300 kvadratmeter och det är här som den nya satsningen får plats. I ett specialinrett visningsrum presenteras ett brett sortiment av trädgårdsmöbler. Sortimentet sträcker sig från loungemöbler och matgrupper i alla former, material och storlekar till parasoll, hängmattor och dynor.

I visningsrummet ska kunderna kunna klämma, känna och provsitta möblerna. Därefter lägger man sin beställning vid självutcheckning och möblerna skickas hem. Det blir en variant av webbshop, som kombinerar köp på plats i varuhuset med att få varorna hemskickade.


Mätarfusk för miljarder

– Vem som helst kan köpa en ny eller begagnad bil inom EU. Därför ställs det nya krav, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Biltillverkarna som säljer nya bilar på nätet vill även köpa inbytesbilar. Inbytesbilar säljs via auktionsföretag som bland annat BCA, Autorola, viköperdinbil, Netbil och Autouncle på provision eller auktion. Stora auktionsföretag inom EU kan sälja och köpa fordon helt fritt och dra nytta av valutaförändringar eller om tillgången är större i ett land jämfört med grannlandet. Allt gynnar konsumenten – så länge det sker via seriösa företag. Men redan idag luras konsumenter inom EU av oseriösa fordonshandlare för motsvarande 8,9 miljarder euro årligen.

Inom EU är manipulerade vägmätare på fordon ett stort problem.

– Det blir också allt vanligare att människor köper servicestämplar på nätet och själva stämplar serviceboken. Detta leder i sin tur till att många fordonsköpare blir grundlurade av människor som har för avsikt att tjäna pengar på andras olycka, säger Ulf Stefansson, jurist på SFVF.

En lösning på problemet vore att lagstifta om en digital servicebok där alla servicearbeten lagras, oavsett fordonsmärke och årsmodell.

Alla verkstäder inom EU har möjlighet att utföra en fackmässig service enligt fordonstillverkarens anvisningar, där fordonets nybilsgaranti kvarstår. Verkstaden kan fylla i serviceboken, lägga upp besiktningsdokument och så vidare.

En digital servicebok som är öppen och lättillgänglig för samtliga verkstäder leder till en mer seriös fordonshandel för både konsumenter och fordonshandlare, då fordonets servicehistorik och besiktningshistorik är öppen mot omvärlden.

Sedan verkstadsbranschen slog larm om problemen har flera företag som arbetar med bilbesiktning infört nya tjänster, med syfte att bedöma om bilens mätarställning manipulerats.

 

Annons


Annons bild

Caravan Stockholm
14-17 februari!

Snart är det dags för årets husbil- och husvagnsevent på Kistamässan.

Missa inte fyra dagar fyllda med det senaste inom den mobila livsstilen, underhållning och reseinspiration.

Välkommen att starta äventyret på Kistamässan!

Köp din biljett här

Flytande mässa i höst

Caravan Club är medarrangör till en av höstens mest spännande träffar för oss som åker husvagn eller husbil.

Den 10 november avgår Viking Line Cinderella från Stockholm mot Åland. Då är färjans bildäck förvandlad till en flytande mässa, med nya husbilar och husvagnar. Här ska du också kunna köpa smarta prylar som hör till campinglivet. Utöver utställningen blir det spännande föreläsningar, underhållning, dans och många chanser att träffa andra människor som brinner för livet i husbil och husvagn.

Med bokningskoden HCCAR får du 15 procent på alla hyttkategorier, men också möjlighet att komma ombord före alla andra.

Läs mer och boka här

Läs mer i nästa nummer av Fritidsmagasinet Caravan.

Tyskland vill halvera utsläpp

EU hotar Tyskland med höga böter om inte landet sänker transporternas utsläpp av växthusgaser och kväveoxider. Autobahn har länge har varit en frizon för de som vill köra fort. Men nu kan den tyska regeringen tvingas välja mellan fri fart eller klimatet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

En utredning om framtidens transporter i Tyskland har tagit fram förslag på hur landet ska göra för att klara klimatmålen. Fri fart offras, men det krävs även höjda drivmedelsskatter samt kvoter för elbilar för att Tyskland ska nå EU:s utsläppsmål.

Enligt ett utkast till förslag ska nya hastighetsbegränsningar, på högst 130 km/h, samt drivmedelsskatter införas 2023. Till det kommer skatterabatt för dieselbilar samt kvoter för elbilar införas. Totalt ska åtgärderna halvera utsläppen av växthusgaser.

 

VW och Ford bygger bil tillsammans

Under bilmässan i Detroit lanserade Ford och Volkswagen en allians som bland annat kan påverka husbilsbranschen. Redan 2022 kommer en serie nya transportbilar baserade på en gemensam plattform. Volkswagen och Ford har startat ett helt nytt samarbete. Och om tre år kommer de första bilarna, en helt ny pickup. Den modellen förväntas ha sitt ursprung hos Ford medan VW fokuserar på att utveckla och bygga nya skåpbilar på en gemensam plattform. Till att börja med handlar samarbetet om kommersiella fordon, men på sikt ser man en möjlighet att även inkludera elektriska och självkörande bilar. Alliansen kommer inte innebära någon form av korsägande utan ska styras av en kommitté ledd av de båda företagscheferna.

Källa: Ny Teknik. Bildtext: Jim Hackett, Ford, och Herbert Diess, Volkswagen. Foto: Volkswagen.

 

 

 

 

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.