Nyhetsbrev juni 2019


Stopp för skattefria pensioner

Nästa år kan det vara slut på skattefria pensioner för de som flyttar från Sverige till Portugal. Sedan 2009 har svenska pensionärer som bosatt sig i Portugal haft möjlighet att få privatpensioner utbetalade utan skatt.

Läs mer här


Vad gör du i midsommar?

Många Caravan-campingar är redan fullbokade för midsommarhelgen. Hur du än tänker fira midsommar är det hög tid att börja planera nu. Du hittar information om alla Caravan Clubs campingplatser på vår webbplats.

Våra Campingplatser

 

Annons


Res till Tyskland, Finland och Åland med Finnlines i sommar

Finnlines tar dig söderut mot nya äventyr som passar alla åldrar. Porten till Europa öppnas via havet och hela Europa står öppet för dig som bilsemestrar. Från Malmö reser du lugnt och bekvämt till Travemünde i Tyskland. Vi åker över till Tyskland upp till tre gånger dagligen.

Väljer du att resa till Finland erbjuder vi linjen Kapellskär-Åland-Nådendal. Vi åker över till Finland upp till två gånger dagligen. På denna linje ingår måltidsbufférna i biljettpriset!

Ombord på fartygen finns bufférestaurang, bar, shop, terrazzo – utedäck, jacuzzi, bastu och lekrum med bollhav – allt som gör resan underhållande och bekväm även för de minsta i familjen. Bilresenärer, cyklister, husvagnsresenärer samt fotpassagerare är välkomna ombord. Du reser i en bekväm hytt och samtliga hytter finns belägna ovanför våra bildäck. Avnjut en god middagsbuffé och frukostbuffé ombord och kom fram utvilad till din destination. Packa bilen full och följ med oss till Tyskland eller Finland. Välkommen ombord.

För Caravan Clubs medlemmar har vi specialpriser 2019.
Malmö – Travemünde: 25% rabatt på morgon- och dagavgångar under lågsäsong (1/1 -13/6 samt 2/9 – 31/12) på biljett-, hytt- och fordonspriset.

Kapellskär – Nådendal: 10% rabatt på morgon- och dagavgångar på biljett-, hytt- och fordonspriset. (2 måltider ingår i priset mellan Sverige och Finland)

Rabatterna kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Uppge bokningskod: CARA vid bokning och uppvisa giltigt medlemskort vid check-in.

Boka på finnlines.se, tel. 0771-340 900 eller via email passenger@finnlines.com

Läs mer och boka här

 


Höjd husbilsskatt utreds

Blir det ytterligare skattehöjningar på nya husbilar? Finansdepartementet har fortfarande inga besked. Frågan är under utredning, men oavsett resultat lovar man att det inte blir ytterligare höjningar förrän tidigast till årsskiftet. Samtidigt hoppas branschen, som driver opinionskampanjen Husbilskampen, att skatten på nya husbilar rabatteras. Läs mer i nästa nummer av Fritidsmagasinet Caravan, som kommer ut den 13 juni.


Bordatlas som app

Den tyska husbilstidningen Reisemobil International har tagit fram en ny, detaljerad app som visar vägen till 6 300 ställplatser och 5 000 campingplatser i hela Europa. Tidningen står redan tidigare bakom den uppskattade ”Bordatlas” som kommer ut årligen. Den säljs av Caravan Club och är en mycket uppskattad vägvisare till övernattningsplatser i hela Europa.

Läs mer här

Annons


Håll koll på fukten

Husbilar och husvagnar dras ofta med fuktproblem som kan vara svåra att upptäcka. Lämnas de obehandlade kan de orsaka stora skador som döljer sig bakom ytskikten. Det kan inte bara skada ditt fordon utan även ge upphov till allergiska reaktioner.
Fukttesta din husbil/husvagn regelbundet för att slippa otrevliga överraskningar.
Genom ett samarbetsavtal mellan Opus Bilprovning och Caravan Club får du nu möjlighet att fukttesta ditt fritidsfordon med
förmånliga villkor.
I samband med fukttestet kan du passa på att göra en kontroll av gasolsystemet. En gasolkontroll är viktig för säkerheten i både husbilar och husvagnar och många campingplatser kräver att du regelbundet testar gasolsystemet för att du ska få övernatta hos dem.

Boka besiktning eller fukttest – få gasolkontroll
(värde 195 kr) på köpet!

Som medlem i Caravan Club ingår gasolkontrollen när du utför en kontrollbesiktning eller ett fukttest på din husvagn/husbil hos
Opus Bilprovning.
Läs mer om erbjudandet och hur du bokar på Caravan Clubs medlemssidor

Läs mer

 


Upp till 25 procent rabatt med Stena Line

Nu är det hög tid att börja planera vart det bär av med husbilen/husvagnen i sommar. Stena Lines färjor tar dig billigt och bekvämt över till Danmark, Tyskland, Polen eller Lettland.
Som medlem hos Caravan Club har du 10 – 25 procent rabatt hela året på Flexi- och Premium-biljetter.

Eller ring 0770-57 57 00 (avgift tillkommer). Uppge kod CARAVAN.
Begränsat antal platser till rabatterat pris.

Läs mer och boka här

 


Säkrare el och gas

Det är mysigt att bo i husvagn och husbil, men det känns ännu bättre och du kollar igenom både el- och gasprylar innan semestern.
Här får du några tips om säker användning av el och gas.

Säker el på camping
Kontrollera att den elektriska utrustning som du ska ta med dig är i säkert skick.
Elinstallationer i husvagnar och husbilar är extra utsatta eftersom det både kan handla om kraftiga vibrationer och skakningar under färd och stora temperaturvariationer. Därför bör du se över elektriska apparater och anslutningar regelbundet.
Kontrollera att kablar, stickproppar och uttag inte sitter löst eller har synliga fel som exempelvis sprickor. Finns det synliga skador eller missfärgningar på elledningarna på dina elektriska apparater ska du kontakta en elinstallatör för att byta ut dem.
Anslutningskabeln ska bestå av följande delar:
– kontakterna ska vara av typen CEE-don utförd enligt normerna SS-EN 60309-2
– en flexibel anslutningskabel av typ H07RN-F eller liknande
– längd: 25 m (± 2 m)
– minsta trådarea 2,5 mm2

– en kort skarvkabel/adapter, cirka 50 cm med en shuckokontakt (hane) och CEE don (hona), får användas när anläggningen inte är omgjord utan har äldre uttag.
Se efter om campingens anslutningsuttag har jordfelsbrytare. Alla eluttag vid campingar som installerats efter 1992 ska enligt lag vara skyddade av jordfelsbrytare. För säkerhets skull kan du ta med en egen portabel jordfelsbrytare.
Alla elektriska apparater kan inte användas i utomhusmiljö. Läs alltid bruksanvisningen för en produkt innan du använder den. I bruksanvisningen står det bland annat hur och var apparaten får placeras. Vill du använda elektriskt material för inomhusbruk i tält eller förtält måste utrymmet motsvara inomhusmiljö.
Från eluttaget på campingen tar gästen över ansvaret och är skyldig att följa de anvisningar som är reglerade i elsäkerhetsverkets föreskrifter. Detta gäller såväl anslutningskabel som elektriska apparater i förtält.
Kraven på elektisk utrustning gäller på alla campingar, vare sig de är privata, SCR eller våra egna Caravan Club-campingar.

 

Gasolsäkerheten är livsviktig
Gasolutrustning i fritidsfordon måste kontrolleras inför varje säsong. Det räcker inte med tryckprovning, du måste också se till att alla delar i gassystemet fungerar som de ska. Varje år inträffar onödiga olyckor i husvagnar och husbilar i samband med gasolanvändning.
Sedan 2009 är det inte längre obligatoriskt att genomföra tryckprovning i samband med fordonsbesiktning.

Så här gör du:

  • Kontrollera att alla skarvar är täta med hjälp av såpvatten eller läckagespray. Börjar såpvattnet bubbla är det ett tecken på läckage.
  • Kontrollera gasslangen. Om du upptäcker sprickor byt ut slangen mot en ny. Använd alltid slangar som är godkända för gasol och är märkta -30C. Gasolslangar är vanligen orange.
  • Kontrollera också din tryckregulator som säkerställer att du inte får för högt tryck till din gasolutrustning. I regulatorn finns ett gummimembran som åldras med tiden. Enklast är att byta både tryckregulator och gasolslang med jämna mellanrum t ex vartannat år beroende på hur sol- och väderutsatt din utrustning är.
  • Stäng alltid flaskventilen på gasolflaskan när du inte använder din utrustning så är du säker på att det inte kommer ut någon gas.

Om du upptäcker läckage
Propan är egentligen en luktfri gas, men ett tillsatt illaluktande ämne gör det lättare att upptäcka läckor. Om du upptäcker läckage är det viktigt att genast stänga flaskventilen genast. Varna dina grannar och vädra därefter ordentligt. Använd inte elektrisk utrustning som kan skapa gnistor. Sedan ska naturligtvis läckan lagas.
För att förhindra spridning av en eventuell brand är det viktigt att hålla ordentliga avstånd på campingplatsen. Minsta avstånd mellan två husvagnar är fyra meter och mellan två tält tre meter.
Det är viktigt att alltid ha god ventilation kring gasolutrustningen. Gasol är ingen giftig gas, men läckande gas kan tränga undan syre och därmed orsaka kvävning. Kolmonoxid är en giftig gas som kan uppstå vid ofullständig förbränning, som när en låga inte får tillräckligt med syre.
Låta en fackman se över utrustningen om du är osäker på en installation, till exempel av ett gasolkök.
Många bilprovningsanläggningar kan kontrollera läckage, men också både slangar, rörledningar och övriga komponenter samt skador, förslitningar och sprickor. Fästanordningen för gasolflaskor kontrolleras också och därefter sker en täthetskontroll. Efter kontroll får du ett protokoll samt ett märke ”Genomförd gasolkontroll” som du fäster på ditt fordon. Många campingplatser kräver att du kan visa att gasolsystemet är testat.
Källa: www.agagasol.se

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.