Nyhetsbrev augusti 2019


Säsongsfinal på Elmia

Mässan Elmia Husvagn Husbil, den 11 – 15 september har utvecklats till en säsongsfinal för Campingsverige. Hit kommer människor för att se på nästa års alla nya husvagnar och husbilar, men också för att träffas och ha kul tillsammans. Elmia är en festival för alla som är intresserade av mobil fritid. Läs mer i nästa nummer av Fritidsmagasinet Caravan, ute den 22 augusti.


Träffa Caravan Club

När du tar in på Elmias camping är de första du träffar funktionärer från Caravan Club. Samma gäller på parkeringen utanför mässan. Caravanare visar vägen och svarar på frågor. Caravan Club medverkar dessutom som arrangör av en rad aktiviteter under mässdagarna. Vill du veta mer om föreningen, våra campingplatser och aktiviteter är du välkommen till vår monter i hall B, B05:20.

 

 


Skärpta miljökrav i Stockholm

Hornsgatan är en av de mest trafikerade gatorna i centrala Stockholm. Med det följer en rad problem med luftkvaliteten. Det finns forskning som visar att det varje år dör uppåt 1 000 personer i Stockholms län i förtid på grund av dålig luft. Det här är huvudskälet till trafiknämndens beslut att stoppa gamla bilar på Hornsgatan. Tanken är att bara nyare bensin- och dieselbilar med euroklass 5 eller 6 ska få köra på gatan när beslutet träder i kraft. Två år senare skärps kravet och sedan är det bara fordon som klarar euroklass 6 som får köra på Hornsgatan.

Den nya miljözonen ska i princip omfatta samma område som det nuvarande dubbdäcksförbudet.

Trafiknämnden öppnar samtidigt för en utvidgning av miljözonen. Då kan det handla om att begränsa trafiken tillfälligt, när föroreningarna är som värst.

Förra året fick alla kommuner rätt att införa miljözoner som stoppar äldre personbilar i stadskärnorna från och med kommande årsskifte. Flera städer har redan miljözoner, men riktade mot tung lastbilstrafik.

Fakta om miljözon 2
Från och med 1 januari 2020 har Sveriges kommuner själva rätt att bestämma om var en miljözon 2 ska upprättas. För att få köra i miljözon 2 krävs att bensin- och dieselbilar tillhör utsläppsklass Euro 5 eller Euro 6. (i huvudsak bilar som är nyare än september 2011). 1 juli 2022 skärps kraven för dieselbilar – då tillåts endast Euro 6-bilar i miljözon 2 (i huvudsak bilar som levererats efter september 2015).


Boka vintercamping nu

Trots att det fortfarande finns chans på varma sensommardagar är det dags att boka om du vill ha säsongsplats för husvagnen eller husbilen på någon av de populäraste campingplatserna. Du kan läsa mer om vilka av Caravan Clubs anläggningar som har öppet i vinter på våra campingplatser.

Till våra campingplatser

ANNONS


Husvagn på Väg firar 30-årsjubileum på Elmia

Tidningen Husvagn på Väg fyller 30 år på Elmiamässan. – Det ska vi fira med ett fullspäckat mässnummer med massor av intressant läsning och tävlingar med riktigt fina priser, utlovar Daniel Andersson, chefredaktör.

Det första numret av Husvagn på Väg gavs ut på Elmia-mässan år 1989. Sedan dess har tidningen successivt vuxit och ges numera ut fem gånger om året. Många känner till Sommarnumret som trycks i 100 000 ex och ligger ute på campingar över stora delar av landet, och det årliga Elmianumret är ett måste för de flesta mässbesökarna.

Framgångsrikt koncept
– Mixen av initierade faktaartiklar och inspirerande resereportage har varit framgångsrik, säger Daniel Andersson.

Jubileet ska firas ordentligt på årets mässa och kommer att bjuda på en och annan spännande överraskning.

– Jag och mina medarbetare hälsar alla välkomna till monter C01:31. Kom och prata husvagn, husbil och semesterresor med oss, avslutar Daniel Andersson.

 

 


Vi har inget samarbete med researrangören

Liksom de flesta företag och organisationer som ger ut tidningar och magasin har Caravan Club valt att ha en policy som innebär att annonsörer måste hålla sig inom de ramar som gäller för tidningen. Det innebär till exempel att vi inte tar in annonser för alkohol och att vi inte publicerar reklam som är utpekande eller kränkande ur pressetiskt perspektiv.

I detta nummer av Fritidsmagasinet Caravan finns en bilaga från en researrangör som använder en speciell och emellanåt ifrågasatt affärsmetod. Det finns olika uppfattningar om upplägget och vare sig som tidning eller organisation kan vi ta ställning för eller emot det.

Det finns medlemmar som uppmärksammat oss på att det finns formuleringar i researrangörens marknadsföring i vår tidning som gör att det lätt uppfattas som att Caravan Club samarbetar med företaget. Det gör vi inte! Just nu arbetar vi för att det fortsättningsvis ska bli tydligare och att annonsörer ska använda skrivningar som inte gör det möjligt att tro att Caravan Club vare sig ligger bakom eller har sanktionerat annonsens/bilagans budskap till läsarna.

En annons eller bilaga är alltid köpt av annonsören – det är inte gratis för vare sig den här researrangören eller andra annonsörer att skicka material tillsammans med tidningen. Det är däremot viktigt att det framgår av innehåll och utformning vem som är avsändare så att det inte går att förväxla annonser och redaktionellt innehåll i tidningen. Ur den aspekten är det extra viktigt att bilagor inte är utformade som om det är ett budskap från vår organisation när det i sin helhet är marknadsföring från en annonsör.

Börje Svärdström, ansvarig utgivare för Fritidsmagasinet Caravan och riksordförande för Caravan Club


App ger koll på miljözoner

Det kan bli dyrt att bryta mot reglerna i de miljözoner som införts på många håll i Europa. Och det är ingen ursäkt att du är utländsk turist och inte förstod skyltningen. Faktum är att det kanske inte ens finns skyltar! Dessutom finns det miljözoner som bara är aktiva när halten av föroreningar passerar en viss nivå.

Enklaste sättet att hålla reda på vad som gäller är genom appen Green-Zones. Förutom information om var zonerna finns och vilka som omfattas av reglerna kan du få tips om hur du får tag på eventuella vinjetter eller förregistrerar ditt fordon innan du åker till landet.

Appen finns hos både Google Play och App Store.
Här är en lista över vilka platser som har högst böter för bilister som bryter mot reglerna: Senast uppdaterad i augusti 2019: © Green-Zones.eu

Land Stad/region Böter €  Typ av zon För mer information
1
DK Köpenhamn 2700 FZ-IS www.umwelt-plakette.de
www.green-zones-app.eu
2
DK Ålborg 2700 FZ-IS www.umwelt-plakette.de
www.green-zones-app.eu
3
NL Rotterdam/Maasvlakte 340-2250 FZ-SO www.lez-netherland.nl
www.green-zones-app.eu
4
AT Steiermark 90-2180 FZ-RE www.umwelt-plakette.de
www.green-zones-app.eu
5
AT Tyrolen 90-2180 FZ-SR www.umwelt-plakette.de
www.green-zones-app.eu
6
AT Wien 90-2180 FZ-ST www.umwelt-plakette.de
www.green-zones-app.eu
7
GB London LEZ** 290-1160 FZ-RE www.lez-netherland.nl
www.green-zones-app.eu
8
GB London ULEZ** 290-1160 FZ-IS www.lez-netherland.nl
www.green-zones-app.eu
9
BE Antwerpen 150-350 FZ-IS www.lez-netherland.nl
www.green-zones-app.eu
10
BE Brüssel 150-350 FZ-RE www.lez-netherland.nl
www.green-zones-app.eu

 

För att köra in i miljözonerna krävs någon form av förregistrering. Ibland förses bilen med en dekal eller vinjett som visar klassningen, i andra fall läggs registreringsnumret i en databas och alla bilar som kör in i området kontrolleras med automatiska kameror. Observera att vissa miljözoner aktiveras av aktuell föroreningsnivå och att du är skyldig att kontrollera detta innan du passerar gränsen till miljözonen.

* LEZ Low Emission Zone, ULEZ Ultra Low Emission Zone
Typ av zon: FZ: Permanent zon ● WZ: Väderberoende zon ● DF: Zon med dieselrestriktioner ● ZE: Noll-emissions-zon ● IS: Stadscentrum ● ST: Stad ● RE: Region ● DP: Kvarter ● FS: Gata ● FS: Väg ● SO: Annan zon

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.