Nyhetsbrev juli 2020


Tidningen flyttas fram

Corona-viruset har fått dramatiska effekter inom alla samhällssektorer. På vårt område, det som handlar om camping och fritidsfordon, har det på ett sätt varit ganska lugnt hittills. De regelverk som påverkar resor och umgänge har naturligtvis betytt att en del resor blivit inställda, men samtidigt finns det tecken på att turismen i ”närområdet” – alltså inom tvåtimmarsgränsen – har ökat.

Nu står vi inför en sommar då friheten att resa inte begränsas av avstånden – så länge vi är inom Sverige.

Fritidsmagasinet Caravan har sedan väldigt lång tid en utgivningsplan anpassad efter händelser, aktiviteter och evenemang som är viktiga för vår förening. Årets första tidning ligger tidigt eftersom den innehåller medlemskortet, tvåan är anpassad till påskfirandet, trean till sommarens resor och aktiviteter, fyran till Elmia – liksom också nummer fem. Avslutningsvis nummer sex, som bland annat innehöll inbetalningskortet för medlemsavgiften.

I år gäller inget av detta.
Den enskilt största effekten på tidningsproduktionen kom redan innan man fattade beslutet att ställa in årets Elmia Husvagn Husbil. Nästan all tillverkning av husvagnar och husbilar ute i Europa stoppades under våren. Utvecklingen av nya modeller bromsade in och alldeles innan sommaren stod det klart att inga pressvisningar kunde arrangeras.

Inför nr tre kastade vi om den redaktionella planeringen totalt. Hela tidningen fokuserade på hemester-tema och allt vi kan göra när semestern inte blir som vi drömde om i januari.

Nu gör vi samma omprövning inför hösten.
Det kommer att presenteras nyheter inför 2021 – men senare och via nya kanaler. Det blir visningar för kunder – men inte på stora arrangemang som Elmia.

För att kunna bidra till och stimulera intresset för branschen ändrar vi utgivningsplanerna för hösten. Nr 4-6 kommer ut 3-4 veckor senare än planerat. Det gör att vi kan hålla tidningen mer aktuell.

Håkan Johansson, chefredaktör för Fritidsmagasinet Caravan

ANNONS

 


Elmia Husvagn Husbil inställt

På grund av covid-19-pandemin har Elmia AB i samråd med Caravan Club beslutat ställa in mässan Elmia Husvagn Husbil 2020.

Fram till nu har vi varit entusiastiska och optimistiska. Vi har hoppats att pandemin skulle klinga av i en allt snabbare takt vilket skulle kunna ge lättnader i restriktionerna kring bland annat smittspridning och större sammankomster. Nu tvingas vi inse att vi måste leva under hotet av covid-19 åtskilliga månader till.

Med dagens restriktioner bedömer vi att det inte är möjligt att genomföra mässan på ett sådant sätt att den blir en både trevlig och intressant upplevelse för besökarna. Det handlar till exempel om att många människor ska kunna campa, träffas och umgås under trivsamma former, men också att få röra sig fritt i mässhallarna och titta in i nya husvagnar och husbilar utan oro för att smittas av coronavirus. Vi vill bara arrangera mässan under förutsättning att alla kan känna sig trygga.

Alla som köpt biljetter får i dagarna detaljerad information om återbetalning via Elmias och Caravan Clubs hemsidor samt via mail.

Börje Svärdström, riksordförande


Campingfestivaler 2021

Nu har Caravan Club beslutat att även ställa in den planerade campingfestivalen på Sturkö camping i Blekinge. Det betyder att ingen av de tre stora, nationella Caravan-träffar som planerats för 2020 blir av.

– Vi vill inte medverka till ökad smittspridning och därför ser vi inga andra möjligheter än att avblåsa arrangemangen, säger Caravan Clubs riksordförande Börje Svärdström. Men vi kommer tillbaka 2021. Upplägget blir antagligen detsamma, med en första campingfestival i Kristinehamn i maj, nästa i Ockelbo i juni och den sista på Sturkö i slutet av sommaren.


Boka husbilsträffen

Caravan Club arrangerar en husbilsträff på Husbilslandet i Kristinehamn – precis som vanligt! I år blir det den 9 – 11 oktober.

– Vi räknar med att vi kommer att kunna genomföra det här arrangemanget, men detaljerna återkommer vi till när vi ser hur allting utvecklar sig, säger Lasse Lindström, vice riksordförande i Caravan Club. Håll utkik i nyhetsbrev och på hemsidan. Där kommer vi att lägga ut information om program, anmälningstider etcetera.


Flytande campingmässa i höst

I november 2019 arrangerades den första flytande campingmässan någonsin på Viking Cinderella. I höst är det dags igen. Den 8 – 9 november är det dags för en campingkryssning till Åland. Bildäck är fyllt med husvagnar och husbilar. På konferensavdelningen blir det ett späckat program, med föredrag, demonstrationer och spännande möten och aktiviteter.

Tidningen Allt om Husvagn & Camping står bakom arrangemanget tillsammans med bland andra Caravan Club. Mer information kommer när detaljerna är klara.


Första digitala RP-mötet

Caravan Clubs representantskapsmöte, som arrangeras de år det inte är riksting, har traditionellt genomförts under en stor föreningsträff nära månadsskiftet maj-juni. I år skulle organisationen testa ett nytt koncept.

– Men på grund av pandemin blev det mer annorlunda än vi tänkt. Hela mötet flyttade till Internet, berättar Lasse Lindström, vice riksordförande.

Vid mötet fick Lasse förnyat förtroende, och valdes om på två år. Samma gäller Stefan Aldevik, ekonomiansvarig och ledamoten Therese Wiklund. Roger Hansson valdes att ersätta Emil Lindholm som valt att avgå innan mandatperiodens utgång.


Se upp för tjuvar

Det är inte enkelt att stjäla nya bilar. De är utrustade med system som ska göra dem omöjliga att starta utan bilnyckeln. Men biltjuvarna har hittat nya metoder. En stor del av de fordon som stjäls öppnas och startas med bilens originalnyckel.

Ofta förvaras bilnyckeln vid entrédörren. Där är den lätt att stjäla, men om bilen har så kallat key-less-system behöver tjuven inte ens ta nyckeln. Med hjälp av en signalförstärkare kan en tjuv utanför dörren skicka nyckelsignalen till bilen, som öppnas och går att starta trots att nyckeln ligger kvar i lägenheten.

Risken för inbrott i bilar är större än risken för stöld. Även här tar tjuvarna hjälp av digital teknik. De har störsändare som gör att låssignalen från bilnyckeln inte fungerar. Då lämnar du bilen olåst och fältet fritt för tjuven så kontrollerar att dörrarna är låsta även när du använder fjärrkontrollen.

Och var extra rädd om din ”Key-less-nyckel”.
Mer information finns hos bland annat Svenska Stöldskyddsföreningen och Larmtjänst.


Fler väljer husvagn i sommar

INFORMATION FRÅN VÅR PARTNER – Intresset för husvagnar är större än på många år. Årets försäljning har ökat med över 32 procent.

– Husvagnssemester är klimat­smart, prisvärt och fantastiskt roligt, säger Håkan Jägmar, försäljningschef på Hobby.

Svenskarnas resvanor är på väg att förändras. Allt fler vill resa miljömedvetet och väljer därför bort flyg till förmån för tåg och buss. Men när det gäller semester får man inte glömma att klimatutsläpp tillkommer för boendet. Husvagn och husbil har inget extra utsläpp för boendet vilket håller nere klimatpåverkan.


Hobby är Europas största tillverkare av husvagnar och har över 50 modeller i sortimentet – allt från enkla resvagnar till fullutrustade lyxmodeller. Hitta din närmaste återförsäljare på hobbycaravan.se.

– Som semesterform är husvagn och husbil därför oftast det bästa alternativet. Ju fler som åker med i bilen desto lägre klimatpåverkan, säger Håkan Jägmar.

Rätt i pandemitider
Den pågående viruspandemin bidrar till ändrade resvanor och även här är mobilt boende ett av de bästa alternativen.

– Husvagn och husbil erbjuder möjligheter till avskildhet, dessutom med egen dusch och toalett, tillägger Håkan.

Och på campingplatser ska fordonen stå med fyra meters avstånd. Det är av brandsäkerhetsskäl, men minskar naturligtvis också smittrisken

Oslagbar frihet
Med husvagn kan man uppleva den svenska naturen på nära håll. Den unika allemansrätten gör det möjligt att fricampa på egen hand. Väljer man campingplats finns mängder av fina anläggningar med ett stort utbud av olika aktiviteter för hela familjen. Vill du göra en utflykt med din bil är det enkelt att koppla bort vagnen och göra en dagstur.

– Friheten med husvagn är oslagbar. Den är flexibel, rymlig och bekväm och passar lika bra för avkoppling och umgänge som för arbete, säger Håkan.

Husvagn är dessutom ett prisvärt semesteralternativ. Fordonsskatten är bara 360 kronor per år och du kan köpa en ny husvagn från cirka 1 500 kronor i månaden.

– Sammantaget är det mycket som talar för husvagnssemester i år, avslutar Håkan Jägmar, försäljningschef på Hobby.

Läs mer om husvagnar i Hobbys nyhetsbrev. Anmäl dig kostnadsfritt på www.hobbycaravan.se.


Komfort och upptäckarglädje med Kabe

INFORMATION FRÅN VÅR PARTNER – Du behöver inte resa långt för att uppleva sommaren. Alldeles i närheten väntar doften av hav och tång, varma smultronstigar, hemlighetsfulla små sjöar och fjällvärldens mäktiga tystnad. Ta på dig turistglasögonen och upptäck Sverige!

Patrik Trofast är ansvarig för den svenska marknaden på Kabe i Tenhult. Han märker ett ökande intresse för det mobila fritidslivet i kombination med semester på hemmaplan. Husvagnen eller husbilen erbjuder stor frihet samtidigt som resan och boendet är enkelt och bekvämt.

– Camping som livsstil är en tydlig trend i Kabes alla målgrupper. Längtan efter äkta och unika upplevelser, natur och vildmark, fiske, golf, cykling och andra friluftsinriktade intressen, i kombination med ett ökat året-runt-användande, gör Kabe extra intressant.

Alltid Kabe-säsong
Kabes svensktillverkade husbilar och husvagnar är konstruerade för det skandinaviska klimatet. Det innebär att du aldrig behöver fundera över hur lång campingsäsongen blir. Med Kabe är det alltid säsong och du har samma överlägsna boendestandard när du vintercampar vid skidbackarna som när värmeböljan drar in över sommar-Sverige.

– Det finns lika många sätt att använda en Kabe som det finns Kabe-ägare. Oavsett om du har säsongsplats på någon av Caravan Clubs campingplatser eller gillar att resa omkring, så innebär Kabe-livet en stor dos av frihet, komfort och upptäckarglädje, säger Patrik Trofast.

Upplev känslan
Kabes utbud spänner över fem olika husvagns- och husbilsserier – inklusive en nyutvecklad Van.

– Här finns ett campingfordon för alla, menar Patrik.

När du väljer Kabe får du del av marknadens högsta utrustningsnivå inom varje prissegment. Välkommen till någon av våra duktiga återförsäljare. Kliv in i en Kabe för att uppleva känslan! Studera planlösningar och titta på detaljer! Få husvagnar och husbilar kan matcha konstruktionen och utrustningen hos en Kabe.

Satsa på tema I sommar
Gör något speciellt av sommarens hemma-semester med Kabe! Skapa ett tema för att upptäcka nya spännande platser och miljöer. Här är några exempel:

  1. Smaka på Sverige. Gör din egen matresa och låt gårdsbutiker och lokala mattraditioner leda dig på färden. Googla och ta hjälp av lokal turistinformation på nätet.
  2. Utforska dina rötter.
    Visa den övriga familjen var du gick skolan när du var liten eller leta upp den lilla byn där dina förfäder en gång bodde.
  3. Följ ett vattendrag. Älvar och åar kan ha en spännande mix av natur och kultur. Stanna ofta och upplev
    vattnets väg genom
    landskapet.

Det finns mer information om produkter och återförsäljare på www.kabe.se


Möt våren med TT-Line

INFORMATION FRÅN VÅR PARTNER – Vart du än är på väg är Trelleborg den bästa utgångspunkten med många destinationer och valmöjligheter. Med upp till 18 avgångar per dygn trafikerar vi till Rostock och Travemünde i Tyskland, Swinoujscie i Polen och Klaipeda i Litauen från Trelleborg.

Ta en paus, luta dig tillbaka och njut av en mysig överfart med modern atmosfär. Koppla av i våra bekväma hytter, umgås med familj och vänner, ät gott ombord och fika med havsutsikt medan vi tar dig en bit på vägen.

Vi erbjuder en bra start på din semester och vi vill att ni ska känna er som hemma ombord. Sedan 1962 är vi den komfortabla, prisvärda, smidiga och sköna vägen söder­ut. Semester – lång eller kort, shopping eller hotellpaket? Vår filosofi är enkel. Vi har alltid en bra deal som passar just dig!

TT-Line är porten till din semester. Låt oss ta hand om dig på din väg söderut.

Välkommen ombord till det lilla rederiet med det stora hjärtat.
Nu är det hög tid att boka och planera vårens och sommarens semester för bästa platser och priser.

Erbjudande
Som medlem i NCR och Caravan Club får du upp till 15 procent rabatt på ordinarie Smart- och Flexbiljetter och hytter.
Rabatten gäller inte måltider och kan inte kombineras med paketresor, rabatter ellerandra erbjudanden.
Boka på www.ttline.com och uppge 644586 i kampanjrutan, telefon 0900-111 20 31 (1,50 kr/min) eller via kundservice@ttline.com.


Caravan Clubs remissvar

Yttrande 2020-05-26
Finansdepartementet
fi.remissvar@regeringskansliet.se

Yttrande angående remiss Förmånligare villkor för återbetalning av fordonskatt för husbilar vid avställning. (Fi2020/01699/S2)

Skatteverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda förmånligare villkor för återbetalning av skatt för husbilar (personbil klass II) vid avställning då det s.k. bonus-malus-systemet och nya beräkningsmetoder för koldioxidutsläpp leder till kraftigt höjd beskattning av nya husbilar.

I den remitterade promemorian föreslår Skatteverket att karenstiden vid avställning sänks från nuvarande 15 dagar till fyra dagar för husbilar (personbil klass II) av fordonsår 2018 eller senare som blivit skattepliktiga för första gången den 1 juli 2018 eller senare. Den kortare karenstiden ska bara gälla under husbilens tre första år i trafik, den period då ett förhöjt koldioxidbelopp tas ut, enligt bonus-malus-systemet.

Caravan Club of Sweden tycker i stället att skatten på nya husbilar bör ändras i linje någon av två andra förslag i utredningen, antingen en generell skatterabatt på 60 procent för nya husbilar eller genom att undanta husbilar, personbil klass 2, från bonus-malus.

Caravan Club of Sweden, Sveriges största organisation inom mobil fritid, har följande synpunkter på promemorian:

Vi ser förslaget om ändrade avställningsregler för nya husbilar som en kompromiss, men om man tror på de antaganden som ligger till grund för förslaget hamnar de faktiska skattekostnaderna för en ny husbil på en rimlig nivå för de flesta.

Samtidigt innehåller utredningen en rad andra idéer till skatteupplägg som vi tycker är betydligt mer intressanta. Vi ser också att Skatteverkets utredare för ett resonemang kring behovet av lika och enkla skatteregler som definitivt inte uppfylls genom att bara införa kortare karenstid för avställning under en begränsad tid och för en liten grupp fordon.

Men det Caravan Club framför allt protesterar mot är det faktum att syftet med bonus-malus blir helt verkningslöst när det gäller en utveckling mot mer miljösmarta fritidsfordon.

Sett ur miljösynpunkt är en ny husbil alltid ett bättre alternativ, med för sin storlek låg bränsleförbrukning samtidigt som utsläppen av stoft och kväveoxider är dramatiskt mycket bättre än hos äldre husbilar. Nya undersökningar visar dessutom att husbil är en klimatsmart semesterform – överlägsen bland annat charterresor och kryssningar.

Den föreslagna förändringen är bra och ger sänkta kostnader, men bara om man hör till genomsnittet bland husbilsägarna. De som vill vara mer flexibla, kör oftare eller måste ha husbilen inregistrerad av till exempel försäkringsskäl vinner inget på förslaget.

Det finns andra alternativ i utredningen, som är ger mer rättvisa för alla nya husbilar, oavsett hur de används. Ett av de mest intressanta är en generell skatterabatt på 60 procent för nya husbilar under de första tre åren. Då hänvisar utredarna till att husbilar används så lite jämfört med andra bilar.

En annan idé i utredningen är att helt enkelt undanta husbilar, det vill säga personbil klass 2, från bonus-malus. Det handlar bland annat om att det faktiskt saknas rättvisa uppgifter om fordonens utsläpp.

Båda dessa metoder skulle bidra till att göra husbilsägandet enklare. Samtidigt är vi övertygade om att de inte skulle bromsa nyförsäljningen på samma sätt som bonus-malus gjort. Det vinner alla på – inte minst miljön.

Styrelsen för Caravan Club of Sweden
Börje Svärdström, riksordförande

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.