Vinterdäck

Hösten är här och det är dags att byta till vinterdäck. Reglerna säger att du får använda vinterdäck från 1 oktober till 15 april. Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag.

Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare. Om det är ­eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Om bilar med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck måste också den släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

Dubbdäck på tunga fordon måste alltid sitta på samma axel.

Vinterdäck som används på bilar och på släpvagnar till bilar med en totalvikt av högst 3500 kilo ska:

  • vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller
  • vara dubbade

Däck som är märkta med M+S, M.S, M & S, M-S, MS eller ”Mud and Snow” och är särskilt framtagna för vinterkörning anses som vinterdäck på bilar med en totalvikt av högst 3 500 kg fram till och med 30 november 2024. På släpvagnar med en totalvikt av högst 3500 kg anses däck med ovanstående märkning som vinterdäck om de är särskilt framtagna för vinterkörning fram till och med 30 november 2029. Se även tabell – krav för vinterdäck, under relaterade dokument.

Mönsterdjupet för vinterdäck på dessa fordon ska vara minst 3 millimeter.

Källa: Transportstyrelsen


Fritidsmagasinet

Ett nytt Fritidsmagasin anländer strax till din brevlåda.
I detta magasin kommer du bland annat kunna läsa om Nordens Ark, Vänner, Reseberättelser, CaravanklaCCikern, Sommaren med CCY, Fem kluriga mil, Åke Nilsson och mycket annat

På ”nöjessidan” hittar du från och med detta nummer även suduko (ett lättare och ett svårare).

Vår första gästkock på nya sidor med ”matinspiration” finns i den senare delen av magasinet.

Håll utkik efter magasinet som kommer till dig i nästa vecka.

Vi i redaktionsteamet önskar dig en trevlig helg.


Camping- och trafiksäkerhetsguide

Du hittar vår uppdaterade camping- och trafiksäkerhetsguide på vår webbsida. Klicka på ”Skola” i menyn.
Du behöver dock vara inloggad för att få åtkomst till dokumentet.
www.caravanclub.se/campingskola


Snäckan och skalis

Baka pepparkakor med Snäckan & Skalis kakform.
Hur du deltar i Snäckan & Skalis lilla tävling beskrivs i Fritidsmagasinet nr 5.
Lycka till!


Bästa sommarbild

WOW! så kul vi haft att få ta del av så många bilder från Sverige år 2021. Bilder från mys i solnedgång till akrobatik i vindtunnel, spannet är brett. I det mobila fritiden har Caravan Clubs medlemmar verkligen bevisat att vi kan leva både i och med ett naturskådespel.
Vilka bilder som vann efter juryns val finns i kommande Fritidsmagasinet caravan.
Du kan se alla deltande bilde på vår webbsida från den 27 oktober.

 

ANNONS

 

INFORMATION FRÅN VÅR PARTNER

KABE i spetsen för utvecklingen

1957 byggde Kurt Blomqvist sin första husvagn i småländska Tenhult och lade grunden till dagens framgångsrika KABE. Visioner, kvalitetstänkande och en förmåga att omsätta goda idéer i praktiken har präglat företagets utveckling sedan dess.

– Vi överdriver inte när vi påstår att KABE under ett halv-
­sekel gått i spetsen för utvecklingen av husvagnar och husbilar. Många av KABEs patenterade lösningar har så småningom blivit standard för hela branschen. Och det är i den andan vi jobbar vidare, säger KABEs koncernchef Alf Ekström.

Produktion i Tenhult
KABEs huvudkontor, utvecklingsavdelning och produktion finns alltjämt i Tenhult och här byggs samtliga husvagns- och husbilsmodeller. I Tenhult finns även produktionsanläggningen för väggar, tak och golv samt KABEs egen snickerifabrik.

2018 invigdes en ny motoriserad lina i husbilsfabriken för att kunna möta en starkt ökande efterfrågan på KABEs exklusiva helintegrerade husbilsmodeller.

– Våra svenskbyggda husvagnar och husbilar ligger helt rätt i tiden när allt fler väljer campinglivet och vill kunna använda sina fordon hela året. Under drygt 60 år har vi lärt oss vad som fungerar i ett klimat som vårt och vi ägnar oss löpande åt att förbättra och förfina alla viktiga detaljer, som isolering, ventilation, värmesystem, fönster och möbelkonstruktion, förklarar Alf Ekström.

Trygg helhetslösning
KABE har ett stort nätverk av auktoriserade och välutbildade återförsäljare och serviceverkstäder i hela Skandinavien samt i flera andra Europeiska länder.

– Via vårt bolag KABE Finans kan vi erbjuda en helhetslösning med ett tryggt och förmånligt finansieringsupplägg samt försäkring i Kabria Försäkring, som är en del av KABE Finans och erbjuder särskilt anpassade försäkringar för fritidsfordon.

KABE AB är dotterbolag till KABE Group AB (publ.) I koncernen ingår också KAMA Fritid AB, som är en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn samt Adria AB, importör av den slovenska husvagns- och husbilstillverkaren Adria Mobils hela produktprogram till Sverige, Norge och Finland.

Nya marknader
Intresset för små lätta husbilar i van-segmentet ökar stadigt och 2020 gjorde innovativa Affinity Camper Van entré på den europeiska marknaden. Affinity är ett helt nytt varumärke med tillverkning i Polen, men med svenska KABE som delägare.

– Affinity Camper Van är ett helt fristående varumärke, med egna ambitioner och utvecklingsmöjligheter. KABEs delägarskap gör att vår erfarenhet och kunskap från husvagns- och husbilstillverkning nu kan utnyttjas på nya marknader och i ännu fler sammanhang, säger Alf Ekström.


Kansliet informerar

Årsavgift 2022
Inbetalningskortet för medlemsavgiften 2022 skickas ut i början av november. Om du registrerat dig för e-faktura hos din bank kommer inbetalningskortet som e-faktura övriga får inbetalningskortet brevledes via posten eller i digitala brevlådan Kivra.

När kommer medlemskortet för 2022?
Efter den 1 januari uppdateras kortets giltighetstid automatiskt, om årsavgiften för 2022 är betald. Ett SMS och ett mail kommer att skickas ut med det kortnummer som gäller för året. De som inte har möjlighet att ladda ner appen kan skriva ut medlemskortet via ”Mina sidor” på Caravan Clubs hemsida.

 

INFORMATION FRÅN VÅR PARTNER

När det väl händer kan en extra försäkring vara just det som behövs

Caravan Club och AutoConcept har ingått ett partnersamarbete för att kunna erbjuda dig som medlem en extra smart försäkring.

Det innebär att vi på AutoConcept får nöjet att göra det vi är bra på! Vad händer när kylskåpet går sönder eller spisen slutar fungera, eller om du blir stående någonstans med motorhaveri?

Har du då gjort ett smart val och tecknat en försäkring hos oss – då kan vi hjälpa dig.

AutoConcept är det smarta valet – det här får du med vår försäkring
AutoConcept erbjuder försäkringar med fokus på service och kundnytta. 20 års erfarenhet av fordonsförsäkringar och skadehantering gör oss till marknadens främsta alternativ.

Våra försäkringar kompletterar din vanliga fordonsförsäkringen och ger ett extra starkt skydd.

Exklusivt för Caravan Clubs medlemmar
Är du medlem erbjuder vi en försäkring för din husbil eller husvagn baserat på om du inte har en fabriksgaranti eller om din fabriksgaranti håller på att gå ut. Maxvikten är 5 ton. 

Det du alltid får hos oss är:

  • Snabb och enkel skadehantering.
  • Obegränsad årlig körsträcka.
  • Gäller inom hela Europa.
  • Ingen självrisk vid skada.

En tanke
Allt började med tanken ”Det borde vara lika tryggt att köpa begagnat som nytt”.

Ulf Coxner var med och startade AutoConcept 1999 med tanken att det ska vara både tryggt och enkelt att köpa och sälja begagnade fordon.

Vägen till där vi är idag har inte alltid varit lätt. De första åren var företagslokalerna i Ulfs föräldrars källare och han arbetade faktiskt en period utan att ta ut lön.

Idag, 20 år senare är vi verksamma i hela Norden och många tusen bilhandlare och bilägare har lärt sig att det kan vara lika tryggt att köpa ett begagnat fordon som ett nytt – om du väljer AutoConcept.

Idag har vi drygt 40 anställda och servar våra kunder från moderna kontorslokaler i Kungsbacka, strax söder om Göteborg.

Passion för fordon
Med en passion för fordon och hög kunskap jobbar vi idag för att skapa trygghet för fordonshandlare och fordonsägare i hela Norden.

Under åren har vi fått fina utmärkelser, bland annat Di Gasell fem gånger, Årets tillväxtföretag och VA Superföretag två gånger – men trots att vi växer så det knakar finns den familjära stämningen kvar i företaget.

Är du nyfiken på vad vi kan erbjuda dig?
Ring oss på 0300-52 10 00. Eller besök autoconcept.se/caravan

Gör ditt smarta val redan idag!

 

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.