sv en de

Pinnbröd

Pinnbröd bakar du över öppen eld. Passa på när du grillar korv. Förbered degen hemma och ta med den i en plastpåse.

Ingredienser
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl vatten

Gör så här

  • Blanda de torra produkterna i en degbunke.
  • Tillsätt vatten och arbeta ihop degen.
  • Arbeta ut den till fingertjocka längder.
  • Lägg degbitarna i en plastpåse.
  • När grillplatsen är fixad.
  • Rulla degen runt en pinne eller bakkäpp.
  • Grilla degen över glöden, snurra så att degen inte bränns.
  • När du kan dra bullen av käppen utan att deg sitter fast är det klart.

Fruktsallad

Fruktsallad är väldigt enkelt och man behöver egentligen inget recept för att göra det. Ta de frukter du vill, skär
i bitar och blanda.

Gör så här

  • Skala och skär apelsin i bitar
  • Skala och skär banan i bitar.
  • Skala om du vill och skär äpplen i bitar.
  • Blanda alla fruktbitarna i en skål och servera!

Kolbullar

Kolbollar var vardagsmat för skogsarbetare och kolare. Rätten ger mycket energi, vilket krävdes för det hårda arbetet vid milorna eller skogsarbetet. Receptet räcker till två kolbullar. Kolbullesmeten kan blandas hemma och hällas över i en tom sirapsflaska eller liknande. Fläsket kan förstekas och frysas i portionsbyttor som tinas upp inför tillagningen. Beräkna vid förstekning 100 gram ostekt fläsk per kolbulle.

Ingredienser
200 g saltat fläsk, gärna bacon
3 dl vatten
2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Gör så här

  • Tillagas utomhus!
  • Tärna fläsket och stek halva mängden i pannan över öppen eld.
  • Blanda ihop vatten, mjöl och salt i en bunke. När fläsket är knaprigt, slå halva smetmängden ovanpå.
  • Stek bullen, men inte på för hög värme i cirka 3 min. Vänd bullen och stek den cirka 2 min till.

Varm choklad

CHRISTIANS GODASTE MJÖLKCHOKLAD #christianorlen

Ingredienser
2 dl mjölk
1 tsk socker
2 tsk kakao
1 tsk vanilsocker

Gör så här

  • Värm mjölken.
  • Rör ut socker, vaniljsocker och kakao i lite av mjölken i en kopp.
  • Häll på varm mjölk. En klick vispad grädde är gott att servera till varm choklad.

Krabbelurer

Ingredienser (4 portioner)
2 st. ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör (till stekning)

Gör så här

  • Vispa ägg och socker skummigt.
  • Blanda mjölet med vaniljsocker och bakpulver.
  • Tillsätt mjölken i äggsmeten och till sist mjölet.
  • Rör till en slät smet
  • Smält smör i ett plättjärn och grädda krabbelurerna på medelvärme, ca 2-3 minuter på varje sida.
  • Vänd dem i socker och servera dem ljumna med vispad grädde och sylt.