Äppelträden i blom och trädgårdarna öppnar på Kiviks Musteri

Äntligen är den efterlängtade äppelblomningen här. På Kiviks Musteri har de stora odlingarna förvandlats till ett vitrosa hav av blommor och mitt i blomsterprakten slår musteriet upp portarna till äppelträdgårdarna för säsongen.

Publicerad2023-05-16

Äppelträdens knoppar har, liksom varje år, skapat stort intresse bland allmänheten. I år har det på Kiviks Musteris sida gått att följa äppelträden Eva-Lotta och Folke i deras utveckling från vecka till vecka och nu har de, och ett stort antal andra sorter alltså nått sin fulla prakt. Tack vare en förhållandevis sen blomning på grund av den något kyliga våren, förväntas blomningen pågå längre än vid en varmare vår. Eftersom odlingen består av nära 50 olika sorters äppelsorter förlängs också blomningstiden, då varje sort har sin specifika blomningstid. När respektive sort blommar hänger också ihop med tidpunkten för skörd senare under hösten

Nu på fredag den 18 maj öppnar Musteriet sina trädgårdar för besökare och det blir fritt fram att strosa runt och njuta av blomsterprakten såväl i rabatter som på äppelträden.

– Vi välkomnar folk att ha en avkopplande och härlig stund i vår underbara miljö, naturligtvis till fritt inträde. Vi erbjuder bland annat trädgårdsspel, mat, fika och dryck som kan avnjutas i vårt café, restaurang eller varför inte på en filt eller i hängmatta i vår vackra trädgård med över 100-åriga äppelträd, säger Kommunikationschef Anna Säfström.

– Det är svårt att tänka sig men det är ju just dessa äppelblommor som är startskottet för våra muster och cidrar som vi tillverkar senare i höst, efter att vi skördat äpplena för hand, avslutar Anna.

Redan nu kan man handla must och cider gjord på förra årets skörd samt annat gott i Musteributiken som ligger i anslutning till trädgårdarna.

Öppningen sammanfaller i år med årets Matrunda på Österlen där Kiviks Musteri är en av aktörerna. Det bjuds bland annat på föreläsningar, must och ciderprovningar, läs mer HÄR.

För den som inte kan hålla sig till öppningen den 18 maj erbjuder musteriet en Äppelblomssafari redan den 13 maj. Sittandes på en vagn dragen av en traktor genom odlingen, kan besökare få den fulla upplevelsen av äppelblom med tillhörande kuriosa, i kombination med en fika med äppelkaka.

Här går det att läsa mer om vad som finns att göra på Kiviks Musteri: https://www.kiviksmusteri.se/besok-oss/pa-osterlen/

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.