Bli en tryggare förare med manöverkörning

Slalomkörning, vändning, rak backning och fickparkering. För att höja körskickligheten och främja trafiksäkerheten anordnar Caravan Club manöverkörning med husvagn och husbil.

Publicerad2023-06-01

– Du blir en tryggare och säkrare förare när du känner att du behärskar ditt ekipage, säger Jörgen Svensson som anordnar manöverkörning i Smålandssektionen.
Oftast fyra gånger per år åker Jörgen Svensson – säsongare vid Timmernabbens camping knappt fyra mil norr om Kalmar – och hans kompisar Börje Jönsson och Anders Carlberg ut till olika platser för att låta Smålandssektionens medlemmar testa manöverkörning.
– Förra året var vi på Elmia, Välornas, Timmernabben och Kettilsås. Sektionen har varit jätteduktiga under många år med att anordna manöverkörning tack vare föregångarna till oss som arbetade upp en bra verksamhet, säger han.

Småland belönade igen
Totalt testade 62 caravanare i sektionen sin körförmåga i manöverkörning 2022. Småland belönades åter igen med ett diplom och 10 000 kronor från Caravan Försäkring för att haft flest manöverkörningar procentuellt sett i Caravan Club.
– Vi försöker locka nya medlemmar att testa, men det är också många som kommer år efter år för att fylla på med märken.
De märken Jörgen Svensson pratar om finns i brons, silver, guld och elit i nivåerna 1–11. Det högsta märket är Elit veteran, vilket man kan ta först när man varit aktiv i 15 år. För att få brons-märket krävs att du klarar att köra banan på under 12 minuter.

Framtagen av teknikkommittén
Banan för manöverkörning är alltid densamma men finns för både husvagn och husbil. Den är framtagen av teknikkommittén och innehåller flera moment som den med ett fritidsfordon kan stöta på och behöver klara av. Starten går vid ett fingerat förtält och föraren får därefter testa på att köra slalom mellan konor, testa rakbackning och vända vid ett gathörn.
– Du blir en tryggare och säkrare förare när du känner att du behärskar ditt ekipage. Dessutom är det roligt att genomföra de här manöverkörningarna – en kul händelse. Det är absolut ingen tävling utan handlar om att du ska känna dig tryggare när du kliver ur bilen än vad du gjorde när du satte dig i den, säger Jörgen Svensson.

 

Körde på drygt två minuter
Evert Andersson är rutinerad när det kommer till att köra med husvagn och har tävlat i caramba. Han var en av dem som testade banan på Elmia förra året och klarade märket Elit veteran.
– Strax över två minuter tog banan för mig. För mig är nog det svåraste att memorera banan, men för många andra tror jag det är bra med manöverkörningen för att känna sig säkrare om man hamnar i svårare situationer. Du kan till exempel ha kört fel och hamnat i ett villakvarter och behöver backa. När du kör banan finns det inget som går sönder om du skulle köra på något, säger han.
För att medlemmarna i sektionerna ska få testa sin körskicklighet krävs engagemang. Den stora aktivitet som finns i Smålandssektionen finns inte riktigt i andra sektioner. Lasse Lindström, vice ordförande i riksstyrelsen och engagerad i Caravan Försäkring skulle önska att fler sektioner arrangerade manöverkörning.
– Det är inte komplicerat. Utrustningen som krävs är konor och plastband. Sedan ska man såklart även hitta en lämplig plats att vara på. Det bästa är om man håller körningen på en neutral plats, det behöver inte vara i anslutning till en camping, säger han.

 

Jörgen Svensson och Ingemar Levin.

För att se övningsbanan större – scanna QR-koden eller ange caravanclub.se/campingskola/manoverkorning/

Evert Andersson.

 

Vilken kunskap behöver finnas för att anordna manöverkörning i sektionen?
– De ansvariga behöver veta vad man pratar om. Men det finns en trafikgrupp i Caravan Club. Det går att höra av sig till kansliet om man har frågor och eller andra funderingar kring arrangemanget.
Kvinnorna är underrepresenterade när det gäller manöverkörning, vilket Jörgen Svensson tycker är tråkigt.
– Vi önskar att fler testade på. Det är inte så farligt som många tror. Vid minsta lilla osäkerhet går vi bredvid bilen och stöttar, säger han.
Alla som tar ett märke vid manöverkörningen får 10 procents rabatt på fordonsförsäkringen hos Caravan Försäkring. Listor med namn skickas till försäkringsbolaget varje år och försäkringstagaren talar om att man genomfört manöverkörningen för att få rabatten.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.