Dödsfälla för vid varma dagar

Temperaturen i en bil under varma dagar kan bli en dödsfälla för hundar på bara några minuter. Med en ny kampanj hoppas Arken Zoo att hundägare inte väljer att lämna hunden i bilen.

Publicerad2024-06-17

Även vid molnigt väder kan temperaturen i en bil på sommaren bli outhärdlig för hundar som på grund av sin päls ändå kan drabbas av värmeslag. Hundar bör därför aldrig lämnas ensamma i bilen under sommaren.

 

Trots att problemet fått ökad uppmärksamhet får myndigheterna fortfarande in flertalet rapporter varje sommar om hundar som lämnats ensamma i parkerade bilar.

 

“Lämna mig inte” heter Arken Zoos kampanj som påminner hundägare om att aldrig lämna sin hund ensam i bilen på sommaren. Arken Zoos djurträningsexpert Janica Raudasoja berättar att det inte är tillräckligt att lämna bilfönstret på glänt för att undvika fara för hunden. Hon på

påminner även förbipasserande om att en instängd hund kan vara i akut behov av hjälp.

 

– Om du ser en hund som lämnats i en varm bil bör du först och främst försöka komma i kontakt med ägaren. Om bilen står utanför en butik eller ett köpcentrum kan du till exempel be personalen göra ett utrop för att försöka uppmärksamma ägaren, säger hon i ett pressmeddelande.

 

Kraftig orkeslöshet, mörkröd tunga och munslemhinna, kramper och skakningar är symtom för värmeslag hos hundar. Om hunden inte längre flämtar eller visar tecken på rastlöshet, utan i stället ligger helt stilla och apatisk, kan situationen vara mycket allvarlig.

 

Om bilägaren inte kan hittas snabbt måste förbipasserande ringa 114 14, alternativt 112 om det är akut, och be om instruktioner för hur hunden kan hjälpas.

 

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.