Mangenbaden – mitt i Värmlandsnaturen

Värmland är tusen sjöars land och det är aldrig långt till närmaste badplats. Vid sjön Mången i Molkom ligger Caravan Clubs enda camping i landskapet. Här njuter gästerna av den långa sandstranden, lugnet och naturen.

Publicerad2024-02-09


Caroline Hökemyr och Jan-Ola Persson.

Strax intill riksväg 63 mellan Filipstad och Karlstad, ligger Caravan Clubs enda camping i Värmland. Den mjuka sandstranden som löper intill sjön Mången är två kilometer lång och lockar såväl boende på campingen som andra badgäster.

– Den är underbar. Det är Värmlands riviera, säger Caroline Hökemyr och skrattar.

Hon är säsongare på Mangenbaden sedan 2018 och styrelseledamot i Caravan Clubs Värmlandssektion. Tillsammans med ordföranden Jan-Ola Persson visar hon runt och berättar om campingen, som varit i Caravan Clubs drift sedan 2007.

– Badplatsen är allmän och ägs av Karlstad kommun, men det är vi som sköter om den. Det är sandbotten i sjön, skapligt långgrunt och alltid väldigt bra vattenkvalitet, säger Jan-Ola Persson.

Mangenbaden har 53 säsongsplatser, nio campingstugor i olika storlekar och uppemot 40 gästplatser. Det har skett något av ett generationskifte de senaste åren vilket gör att det ofta är full fart på campingens upprustade lekplats.

Nära till aktivitet
Det finns en hel del att sysselsätta sätta sig med för säsongare och gäster. Båt, kanot och sup finns att hyra. Fisket är bra, minigolf- och boulebana finns, och i tallskogen ligger en relativt ny niohåls discgolfbana.

– Sedan har vi ju hela Brattforsheden, ett stort naturvårdsområde med vandringsleder. Det är också magiskt att cykla MTB i området, säger Caroline Hökemyr.

I själva verket ligger CC Mangenbaden inom själva naturvårdsområdet och det märks att gästerna har nära till det naturen har att erbjuda. Den här julidagen står tyska tältare med flera kastspön lutade mot bilen på Strandhyllan, ett av campingens områden med gästplatser. Strax intill har en tysk familj parkerat sina MTB-cyklar bredvid husvagnen.

– Vi har många gäster som kommer hit för att plocka bär också. Tidigare brukade ett husbilsgäng komma med tio ekipage varje år för att plocka lingon i en vecka, säger Jan-Ola Persson.

Eva Melander Jansson gör sitt andra år som säsongare på Mangenbaden och har börjat cykla MTB. ”Det är jätteroligt. Jag kör spinning på vintern men jag ville göra något även när jag är här så jag köpte den här cykeln i vintras. Det finns hur mycket stigar och vägar att cykla på som helst och det är ganska platt.”

Gunnar och Ingegjerd Einarsson från Hällbybrunn besöker Mangenbaden för andra gången och uppskattar gästplatsen på den så kallade Gräddhyllan vid vattnet.

Margita och Roger Gulbransgård från Hagfors är säsongare på Mangenbaden. Fram till sommaren 2022 var de även campingvärdar.

Campingvärden Birgitta Källström i receptionen på Mangenbaden. Här finns även en kiosk som säljer glass, godis, gasol, kol och fika till dem som bor på campingen och andra besökare.

 

Trivs på gräddhyllan
På den så kallade Gräddhyllan – gästplatserna närmast vattnet – står caravanarna Ingegjerd och Gunnar Einarsson från Hällbybrunn utanför Eskilstuna med sin husvagn. De bor på Mangenbaden för andra gången.

– Vi har badat varje morgon – det måste man när man ligger så här nära vattnet. Det är ett kanonläge. Kvällarna har varit jättefina med solen som går ner över sjön, säger Ingegjerd.

Vad har ni gjort under era dagar här?
– I dag sa vi att vi bara ska vara. I går var vi ute och promenerade, och när det började regna åkte vi in till Filipstad. Vi har även besökt Gammelvala i Brunskog i västra Värmland, säger hon.

Vad gillar ni med campingen?
– Det är fint, mysigt, lugnt, rent och snyggt. Och alla är hjälpsamma, säger Gunnar.

Bredvid receptionsbyggnaden har Roger och Margita Gulbransgård sin säsongsplats. De sitter och dricker förmiddagskaffe och äter citronmuffins på sin altan. I snart 20 år har de spenderat stora delar av somrarna på Mangenbaden, som ligger sex mil från hemmet i Hagfors.

– Men jag började faktiskt vara här som liten med mina föräldrar redan 1956. Senare har vi varit här med våra barn, men vi var också mycket på Västkusten när barnen var små och dessutom var vi vintercampare i Tandådalen i många år, säger Roger.

– Vi har alltid tyckt att det är fint här. Badstranden är så fin och sedan har vi ju bärskogen. Man behöver bara gå ett par steg in i skogen – det är blåbär överallt just nu. Och sedan kommer lingonen och därefter svampen, säger Margita och pekar mot skogen som omsluter campingen.

På Mangenbaden finns en 9-håls discgolfbana som invigdes 2022. Neo Hökemyr tar gärna en runda på banan som ligger i tallskogen precis intill campingen.

 

Utflyktsmål nära Mangenbaden
Bussen går precis utanför campingen, både till residensstaden Karlstad (40 km) och till Filipstad (20 km). I Filipstad sitter poeten Nils Ferlin staty på en parkbänk vid Stora torget.
Här kan du också besöka John Ericssons Mausoleum på vackert belägna Östra kyrkogården. Innovatören och ingenjören John Ericsson är mest känd som en av uppfinnarna till den första funktionsdugliga propellern och som konstruktör till pansarbåten USS Monitor, ett amerikanskt krigsfartyg.

I Filipstad finns också chipstillverkaren OLW. Besök Snacksbutiken ett stenkast från torget och handla av det breda sortimentet till förmånliga priser. Är du mer sugen på knäckebröd beger du dig till Wasabröds butik och museum, där det även går att handla pastaprodukter från Barilla.

I Molkom, Mangenbadens närmaste tätort några kilometer bort, kan du besöka den omtalade inredningsbutiken Antik & Design, som numera huserar i nya lokaler på två våningar i naturskönt läge precis intill Molkomsjön. Här finns även ett kafé som bland annat serverar goda räkmackor.
I Karlstad finns mycket att upptäcka. För fler Karlstadtips, titta närmare på Värmlandsguiden i detta nummer av tidningen.

Fakta Caravan Club Mangenbaden
Adress:
Mången 412, Molkom
Telefon: 0760-21 31 12
Gästplatser: 27 stycken.
Sommarsäsong: April–september
Dygnspris: Caravan Clubmedlem 300–340 kronor, övriga 330–370 kronor

 

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.