Sektion: Riksorganisationen

Roger startar med rekordår

Redan före sommaren hade Caravan Club fler medlemmar än slutresultatet för hela 2020.

Publicerad 2021-09-09 00:00:51

– Vi ser en fantastisk tillströmning av nya medlemmar i år, konstaterar Roger Hansson, nyvald riksordförande för Caravan Club. Allt tyder på att det här blir vårt bästa år någonsin!

En bra start för en nyvald ordförande?

Roger Hansson funderar lite innan han svarar:

– Jag är väldigt glad för att så många har upptäckt fördelarna med att gå med i Caravan Club, säger han. Men skälen varierar naturligtvis. En viktig faktor är säkert att pandemirestriktionerna fått allt fler att semestra hemma. Väldigt många har samtidigt valt att campa i husvagn, husbil eller tält.

Den utvecklingen bekräftas av försäljningsstatistiken. Både husvagnar och husbilar har en strykande åtgång och många handlare har helt enkelt sålt slut på populära modeller.

Allt fler gäster
– Vi ser också hur beläggningen ökar på våra campingplatser, säger Roger. Under högsommarveckorna har det varit fullt på väldigt många av våra anläggningar.

Vi träffas under en svettig dag i början på juli. Morgonen efter ska Roger och hans fru Eva packa resevagnen och ge sig i väg på en sommarresa.

– Det blir så klart semester, men en del Caravan-uppdrag också, säger Roger. Vi kommer att besöka flera Caravan-campingar i södra Sverige på den här turen.

– Vi har säsongsplats på Caravancampingen i Kärradal, berättar Roger. Det krockade lite med att vi samtidigt älskar att åka i väg både kortare och längre resor. Det är lite bökigt både att riva förtältet och att komma på plats igen efter en sådan tur. Men en liten, smidig resevagn är perfekt och samtidigt en påminnelse om hur enkelt campinglivet kan vara. Lite lägre standard förstås, men också mer flexibelt. Det påminner oss samtidigt om varför vi började med husvagnslivet.

Började i båt
I Rogers barndom handlade det först om båtliv.

– Som tonåring uppskattade jag inte att tillbringa varje sommarhelg förtöjd vi en kal ö i skärgården, medger han. Det blev mer spännande 1976, när vi fick in en husvagn i familjen.

Ungefär samtidigt träffades Roger och Eva som nu varit tillsammans i 45 år.

– De första åren tältade vi mest, men det blev några turer i lånade husvagnar också, berättar Roger.

Det stora steget till en egen husvagn kom efter att barnen fötts, i början av 90-talet. Och väldigt snart blev just Kärradals camping ett populärt resmål.

Barnen valde Kärradal

– Vi var väl som alla barnfamiljer – när barnen trivs är det bra för alla, konstaterar Roger och Eva med en röst. Här fick de kompisar direkt. Det fanns alltid något att göra, så vi började snabbt se om det fanns någon säsongsplats ledig.

Egentligen kan man nog säga att det är engagemanget därifrån som lett till att Roger nu valts till riksordförande för Caravan Club.

När familjen fick en eftersäsongsplats upptäckte Eva och Roger att det fanns behov av campingvärdar till nästa år.

– Vi är i grunden föreningsmänniskor och blir lätt engagerade i det vi håller på med, konstaterar Eva.

Efter några säsonger som campingvärdar blev Roger invald i förvaltningskommittén på campingen. Eva, som älskar körsång, började med musikquiz vid de två årliga träffarna med campingens funktionärer. Frågesporten blev väldigt populär, men tillhör de arrangemang som ställts in på grund av pandemin.

– Det var också väldigt kul att sätta ihop den, förklarar Eva, som är redo att köra i gång igen så fort restriktionerna gör det möjligt.

– Jag har tre quiz på lager, säger hon.

Ofta handlar dagens berättelser om bristen på engagemang och om hur det är allt svårare att hitta funktionärer och människor som vill hjälpa till att utveckla saker tillsammans.

Engagemang
– Det är ingen tvekan om att det blir allt svårare, men samtidigt tror jag att vi måste fortsätta arbeta för att väcka liv i det gemensamma engagemanget, säger Roger. Vi pratar ofta om Caravanandan – om hur mycket det betyder att vi som har säsongsplatser på våra campingar också är med och sköter om dem, tar hand om varandra och tillfälliga besökare.

Det finns ingenting som säger att det här är enkelt. Det är 63 år sedan Caravan Club bildades. I dag är 30 000 familjer medlemmar i föreningen. Organisationen driver 34 campingplatser över hela Sverige och genomför varje år massor av träffar, kurser och andra arrangemang som är öppna för alla medlemmar. Till det kommer internationella träffar och aktiviteter tillsammans med partner av olika slag.

Oändliga möjligheter
– Tack vare att vi vuxit så mycket finns det oändliga möjligheter för alla att hitta någonting att engagera sig i, tycker Roger. Det kan låta som floskler, men jag tycker att det är viktigt att lyfta fram att ”alla kan inte göra allt, men alla kan göra något”.

Och kanske är det just nu, efter pandemin, som utvecklingen vänder.

– Det är så mycket på gång nu, inte minst i alla Caravan Clubs sektioner, säger Roger. Det kommer många nya gäster till våra campingplatser och alla vi som varit med ett tag får chansen att dela med oss av de kunskaper vi har om campinglivet.

Viktig hörnsten
Just det, att dela med sig, är en viktig hörnsten i Rogers budskap:

– När vi gör det får vi ofta så mycket tillbaka, säger han. Det ger oss inspiration att fortsätta. Uppskattning är ett enormt viktigt bränsle för all ideell verksamhet.

Efter två pandemisäsonger börjar Roger ana ljuset i tunneln och han har många idéer inför framtiden.

– I riksstyrelsen arbetar vi för att öka samarbetet mellan sektionerna, förklarar han. Redan i dag har flera sektioner gemensamma projekt, men jag hoppas att det blir mer av det. Dessutom satsar vi rejält på att utveckla Camping-festivalerna och verksamheten för de yngre i familjerna.

– Det ska vara kul och stimulerande att vara med i Caravan Club!