Trendigaste utomhusspelet

Intresset för cornhole har exploderat i Sverige. Det populära spelet spelas på såväl campingar och parkeringar som i trädgårdar och inomhushallar.

Publicerad2024-02-09

– Alla kan hålla på, och det är så himla roligt, säger Mathias Mabergs, ordförande i Svenska cornholeförbundet.

Du har antagligen sett dem, personerna som står och kastar små påsar i tyg mot en bräda i trä. Eller så är du en av dem som har testat och fastnat för spelet. Intresset för cornhole har växt stort i Sverige de senaste åren och konkurrerar starkt med kubb och boule på bland annat campingplatser.

 

– Jag tror att det är lite av en ketchupeffekt – och vi har bara börjat trycka på flaskan. Snart vet alla vad cornhole är, precis som med kubb. Cornhole är ett trädgårdsspel som man kan ta till alla nivåer.

Det var 2016 som Mathias Mabergs, i dag ordförande i förbundet, kom i kontakt med cornhole som han då aldrig tidigare sett i Sverige.

– Vi var ett gäng curlingspelare från Härnösand som precis när curlingsäsongen var slut funderade på vad vi skulle hitta på. Då kom Andreas Skoglund (sekreterare i förbundet, red. anm.) och visade detta som han hittat på Youtube. Till slut fick han mig intresserad så vi spikade ihop en bräda och sydde påsar. Vi började spela och sedan var vi fast.

Redan på 70-talet
I USA däremot drog cornhole igång på 70-talet, men blev riktigt populärt först på 2000-talet, berättar Mathias Mabergs. Det spelas på bland annat stränder, grillfester, bröllop och parkeringar inför baseballmatcher.

I USA finns även två proffsligor som är otroligt populära med stora prispengar och visas på kända tv-kanaler.

Under 2024 satsar den ena proffsligan på Europa och under året kommer ligan till 13 länder. I Sverige landar den i Uppsala i maj.

– Det är roligt för cornholen med en europeisk liga. Vi svenskar ligger ganska bra till, men det finns några riktigt bra tyskar och fransmän. Kroatien är på frammarsch också. Cornhole har blivit populärt i hela Europa. Mot de bästa amerikanarna har vi ingen chans mot än, de har visat att de är snäppet bättre, säger Mathias Mabergs.

Kanske OS-gren
I USA finns önskningar om att cornhole blir en OS-sport. Hur framtiden för den svenska cornholen ser ut är inte helt klart. Ska man satsa på att komma med i Riksidrottsförbundet eller ska spelet stanna vid att vara det familjära, avslappnade trädgårdsspelet?

– Det är där vi står. Lite av det genuina kommer att försvinna om vi ska in i RF-miljön och sporten ska ta steget mot en olympisk idrott. I dag är det en folkfest när vi har SM med en stor restaurang i mitten av tävlingsområdet där man kan ta en öl med till exempel sin motspelare efter en match. Sådant skulle man få göra avkall på.

SM avgörs alltid i Härnösand i augusti och utgör slutet på tävlingssäsongen. Anmälningen är öppen för alla och här kan allt från eliten till nybörjarna delta. Kvinnor och män tävlar tillsammans. Har du spelat och tränat på till exempel campingen hela sommaren, då är SM absolut något för dig, tycker Mathias Mabergs.

Vad krävs för att bli bra i cornhole?
– Man kan komma långt med träning. Men det är en precisionssport och det är samma sak som i övriga sådana sporter – det är mentalt tufft. Den som är starkast i skallen vinner till slut.

Så spelas cornhole

Utrustning:

  • För att spela cornhole behövs åtta påsar (15,24 x 15,24 cm), fyra av en färg och fyra av en annan färg. Det behövs också två cornholebrädor (120 x 60 cm) som står 27 fot (8,23 meter) ifrån varandra.
  • Det finns brädor och påsar att köpa i olika prisklasser men det är heller inte så svårt att bygga brädor. Bra instruktioner finns på internet.

Spelet:

  • Du kan spela singel eller dubbel.
  • Du står bredvid brädan och kastar, endera på höger eller vänster sida. I dubbel står spelarna på en varsin sida.
  • Lotta om vem som ska börja. Därefter kastar spelarna vartannat kast. När alla åtta påsar är kastade summeras poängen.
  • Man får tre poäng för en påse i hålet och en poäng för påse på brädan. Det är mellanskillnaden mellan lagen som räknas, så det är bara ett lag per omgång som får poäng.
  • Ibland är kast ogiltiga, till exempel om påsen nuddar marken och studsar upp på brädan. Då ska påsen tas bort innan nästa kast.
  • Den som får poäng i omgången kastar första påsen i nästa omgång.
  • Hur många set man spelar bestäms före matchen. Ett set är klart när ett lag/spelare når 21. Man behöver inte vinna med två poäng.

 

För mer utförliga regler, besök www.svenskcornhole.se

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.