Nyhetsbrev december 2018


Vinterdäck från 1 december

Kolla Kabe i Tandådalen

Högsäsongen på de vinteröppna campingplatserna börjar traditionellt till nyårshelgen. Då är det ofta massor av gäster som kommer för att åka skidor och njuta av riktig vinter.

På Caravan Club i Tandådalen håller Kabe vinteröppet och visar nya campingfordon. Passa på att besöka utställningen. Här får du chansen att uppleva komforten i nya fordon och diskutera med människor som själva är passionerade vintercampare och har svar på alla frågor.

Utställningen är öppen och bemannad kl 10-15 den 29 och 30 december. Kom gärna hungrig, från kl 11 serveras det soppa till besökarna.

På nyårsafton är fordonen också öppna, men bara sporadiskt bemannade.

Annons


Europarally i Kroatien 2019

Europarallyt 2019 kommer att arrangeras 6–10 juni på camping Cikat på ön Losinj, Kroatien. Mer information och möjlighet att anmäla sig till rallyt kommer i vår.

Är ni redan nu intresserade av var rallyt kommer att arrangeras så kommer campingkedjan som arrangerar rallyt att ha förmånliga erbjudanden för CCs medlemmar under hela 2019. Redan nu så har de ett julerbjudande för de som vill fira jul i lite varmare klimat.

Läs mera här


GOD JUL önskar Caravan Försäkring!

Under jubileumsåret 2018 har närmare 2 000 ytterligare medlemmar tecknat försäkring hos oss och det tycker vi är överraskande positivt!

Vi hoppas innerligt att våra försäkringar skänker trygghet under era semestrar och under era vardagar, vi arbetar ivrigt med att förbättra och hålla flaggan i topp!

Ni får gärna rekommendera era medlemsvänner, som ännu inte har våra försäkringar, att ta kontakt med oss, så hjälper vi gärna till med olika försäkringslösningar.

God Jul och Gott Nytt År!
Önskar Caravan Försäkring
010-4900 511

Läs mera här


Ny teknik mot fortkörare på bron

Nya Visitfjällen.se digitaliserar mera

Visitfjällen startades redan 2009 som en plattform full av fjällinformation och spännande nyheter från fjällvärlden.

Under det senaste året har hela sajten anpassats till dagens teknik och användarnas förväntningar.

Här är några tips från nya visitfjallen.se:

Snöskovandring i Vemdalen
Uppleva fjällen med snöskor på fötterna. I turen ingår utrustning, guide och pannlampa, har ni tur ingår även norrsken. Här kan du läsa mer om Vemdalen Experience.

Vilseledaren guidar i Korallgrottan
Företaget håller till i Frostviken i norra Jämtland. Att följa med på guidad tur i den sex kilometer långa Korallgrottan är verkligen en upplevelse som sticker ut. Inget för dig med klaustrofobi, men passar desto bättre för dig med äventyrslust. Läs mer om Vilseledaren. 

På glid med Snowkite
Glid fram över snön med vinden som hjälp. Åk uppåt, på platten eller nedåt, allt är möjligt så länge du har vinden i skärmen uppe i luften. Gå en kitekurs hos exempelvis Sälens Kiteskola eller följ med på en arrangerad resa med Surfbussen till Storhogna.

Cykla fatbike på vintern
Cykling på vintern är både fräckt och utmanande. Med en fatbike, som har överdimensionerade däck, kan du cykla överallt så fort det är lite skare på snön. Karins Sportbod i Lofsdalen är ett av företagen i fjällen som hyr ut fatbike.

Isklättring på Fettjeåfallet
Fettjeåfallet brukar finnas på listorna över Sveriges mäktigaste vattenfall. Fallet är cirka 60 meter och ligger bara några kilometer utanför Klövsjö i Jämtland, på gränsen till Härjedalen.

Till toppen utan lift
Har du någonsin funderat på att bestiga en fjälltopp på skidor – utan att åka lift? Sveriges sydligaste glaciär Helags, som också blivit utsedd till ett av världens bästa vandringar av National Geographic, är ett populärt mål för toppturer. Helags ligger i Jämtlandsfjällen och de flesta väljer att börja turen från Ljungdalen. Läsa mer på visitfjällen.se.

Vida vyer från hästryggen
En ridtur genom ett gnistrande snölandskap kan bjuda på slående vacker utsikt över fjäll och skog. Ridning passar stor som liten, gammal som ung, nybörjare som erfaren. Fjällridning finns exempelvis i Idre och på Cowboyranchen Trumvallen i Vemdalen.


Jenny gav Sverige en egen tomte

När konstnären Jenny Nyström (1854 – 1946) illustrerade Viktor Rydbergs ”Lille Viggs Äfventyr på Julafton” gav hon oss också bilden av hur tomten ska se ut. Fram till den 17 februari visas hennes konst på Sven-Harrys konstmuseum, nära Vasaparken i centrala Stockholm. I utställningen ingår många bilder som aldrig visats tidigare.

Annons


VÅRT SUPERERBJUDANDE FORTSÄTTER UNDER 2019!
RABATTER UPP TILL 50%!

Camping Rubicone är tillbaka med ett nytt kanonerbjudande för alla medlemmar av Caravan Club of Sweden, under den kommande sommarsäsongen!

Erbjudandet gäller två personer, som under perioden 23 maj – 7 juli och 26 augusti – 22 september bara betalar 19,90€ vilket inkluderar el, användning av ett solparasoll på stranden, tillgång till poolområdet och deltagande i våra aktiviteter, utan extra kostnad.

Klicka här om du vill veta mer!


Säkrare på vägen under helgerna

Jul och nyår är ett par av årets mest trafikintensiva helger. Här är några tips på saker du bör kontrollera innan ni ger er ut på vägen:

Kolla vinterdäckens mönsterdjup och – om det är dubbdäck – hur många dubbar som lossat. Titta också efter hur gamla däcken är. Tidens tand försämrar också greppet. Mer information om vinterdäck finns på transportstyrelsen.se.

När bytte du glödlampor senast? Se till att ha reservlampor med i bilen och när det gäller hel- och halvljus kanske det är lika bra att byta innan de går sönder?

Kontrollera torkarbladen och fyll på spolarvätska med frostskyddsmedel.

Gå över alla gummilister i bilen med siliconpreparat för att inte dörrarna ska frysa igen om det blir riktigt kallt.

Ha alltid med dig fönsterskrapa och en borste för att sopa bort snö från tak och motorhuv.

Kontrollera att varningstriangeln ligger på plats och att du har en varselväst i bilen.

Se till att det finns varma kläder och extra filtar i bilen. Det kan bli rejält kallt om du får stopp längs vägen.

Statistik från Bilprovningen visar att i genomsnitt mer än var fjärde bil (cirka 27 procent) har brister i belysningen. Statistiskt innebär det att cirka 540 000 bilar har felaktig belysning och utgör en trafiksäkerhetsrisk.

– Det finns många saker man kan kontrollera själv och åtgärda innan man åker iväg med bilen. Det är särskilt viktigt med en fungerande och rätt inställd belysning för att se och synas. Nya lampor med starkare ljus kan göra stor skillnad i vintermörkret, säger Morgan Isacsson, Bilprovningens expert på kontrollbesiktning och bilar.

Sju tips för att se och synas

Synskärpa: Synen förändras långsamt hela tiden, ofta utan att vi märker det. Särskilt efter 45-årsåldern, då ålderssynthet börjar smyga sig på för de allra flesta vilket också påverkar avståndsseendet. Tips: Gör ett gratis syntest i en syndator hos optikern vartannat år för att vara säker på att du har en trafiksäker syn.

Blänk och reflexer: När vintersolen står lågt och snön har fallit är risken för bländning extra stor. Tips: Se till att du har solglasögon med polariserande glas som motverkar både reflexer från sol och blänk från mötande bilar. Till glasögon finns dessutom trafikglas som är anpassade för bilkörning, med bättre kontrast på dagen och som minskar reflexer och bländning vid mörkerkörning.

Hel- och halvljus: Kontrollera att glödlamporna för både hel- och halvljus fungerar. Tips: Vid nästa glödlampsbyte byt ut ”originallamporna” till godkända tillbehörsglödlampor som avger mycket mer ljus.

Positionsljus: Kontrollera att positionsljusen fram (vitt eller gult) och bakljusen (rött) fungerar och lyser tillräckligt starkt. Tips: Vid nästa glödlampsbyte byt till ”Longlife-lampor” som håller längre.

Blinkers: Kontrollera att alla blinkerslampor (orangegula) fungerar. Tips: Tryck på
knappen för varningsblinkers så kan du kontrollera alla lampor samtidigt.

Bromsljuset: Kontrollera att alla lampor för bromsljuset fungerar. Tips: Glöm inte bort det extra bromsljuset som är vanligt på nyare bilar.

Reflexer: Kontrollera att bilens reflexer (röda) baktill finns och är oskadade.


Nöjda kunder trots högt pris

Sedan marknaden för fordonsbesiktning avreglerades 2010 undersöker Transportstyrelsen varje år hur marknaden fungerar. Rapporten för 2017 summerar utvecklingen för de första sju åren:
– I stort fungerar besiktningsverksamheten på samma sätt som tidigare. Det har blivit dyrare att besikta bilen, men trots det visar den kundundersökning vi gjort att majoriteten av kunderna är mycket nöjda, säger Peter Holmlund, utredare på Transportstyrelsen.

Undersökningen visar bland annat:

  • Antalet besiktningsstationer är geografiskt spridd över landet, så även i glesbygder, där det bedöms finnas tillräckligt med stationer.
  • Marknadskoncentrationen har totalt sett ökat på besiktningsmarknaden.
  • Snittpriserna för kontrollbesiktning har ökat mer än konsumentprisindex, KPI. För efterkontroll är bilden mer splittrad; vissa besiktningar har blivit dyrare medan andra har blivit billigare jämfört med KPI.
  • Transportstyrelsens tillsyn visar att fler bussar godkänns vid besiktningar i Göteborgsområdet jämfört med övriga landet. I Göteborg godkändes nästan 9 bussar av 10 vid första kontrollbesiktning jämfört med 6 bussar av 10 i övriga Sverige.
  • Besiktningsföretagens branschorganisation Swetic tycker att Transportstyrelsens föreskrifter hämmar teknik- och metodutveckling. Transportstyrelsen har inte sett någon teknikutveckling inom fordonsbesiktningsbranschen utöver den miniminivå som är obligatorisk.


Körkortstillstånd i telefonen

Den som ansökt om körkortstillstånd och har en digital brevlåda får beviset i elektronisk form och kan därmed visa upp det i mobilen i stället för att ta med sig pappret till trafikskolan.

Transportstyrelsen digitaliserar ytterligare tre meddelandetyper:

Bevis om körkortstillstånd
Skickas till den sökande efter att Transportstyrelsen fattat beslut om körkortstillstånd för grupp 1, 2 eller 3. Den som har en digital brevlåda kommer att få beviset skickat dit i stället för på posten. Ansök om körkortstillstånd

Påminnelse om läkarintyg
Personer som behöver lämna in ett läkarintyg för sitt körkortsinnehav får en påminnelse om detta cirka tre månader innan intyget måste ha kommit in till Transportstyrelsen. Den påminnelsen kommer nu att skickas digitalt till den som har en digital brevlåda. Körkort med villkor

Påminnelse om körkortstillverkning
I vissa fall, när en person skickat in foto och namnteckning för tillverkning av körkort men inte betalat avgiften, skickas en påminnelse om detta ut. Körkortet tillverkas inte förrän avgiften betalats. Denna påminnelse kommer nu skickas digitalt till den som har en digital brevlåda.Förnya körkortet

– Många trafikskolor vill att man visar upp beslutet om körkortstillstånd när man ska påbörja sin utbildning. De flesta har idag en mobiltelefon och det är enklare att visa upp beslutet via mobilen än att ha med sig beslutet på papper, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Mer information om digital myndighetspost och digital brevlåda. Digital myndighetspost


Sista bubblan tillverkas

Nu fokuserar Volkswagen på elbilar och dagarna är räknade för bubblan, den ikoniska bilmodell som överlevt flera generationer bilköpare.
“Bubblan”, eller VW Typ 1 som den hette internt, utvecklades på 1930-talet och blev under 1950- och -60-talen en av världens mest populära bilar. Den klassiska modellen slutade tillverkas 2003, men en version har fortsatt att tillverkas i Mexiko, men nu är det alltså slut också för denna modell.


Vi önskar er en riktigt god jul och ett gott nytt år!

 

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.