Nyhetsbrev juli 2019


Hemikring?

Vad skulle du visa upp om du fick oväntat besök av avlägsna släktingar?
Vad är det som är speciellt med din hembygd? Vad är du mest stolt över?
Berätta om det i Fritidsmagasinet Caravan?
Hemma i Skaraborg säger de ”hemikring” om det som ligger nära. Det handlar ofta om det vi blir så vana vid att vi knappt ens ser det – förrän det kommer någon utifrån.
Skicka din berättelse med några bilder till Fritidsmagasinet Caravan, epost redaktionen@caravanclub.se


Tio midsommarlekar för stora och små

Websidan www.sporthalsa.se har en lista på tio roligt rörliga midsommarlekar som passar både stora och små. Lekar som håller er aktiva och varma samtidigt som de kan skapa gemenskap och glädje. När vi leker släpper stress och press blir vi som barn på nytt – oavsett ålder.
Läs mer här


Naturreservaten skyddar naturen

Karlsmyren, Gråberget-Hotagsfjällen, Bullerö och Fegen är namnen på några av Sveriges över 5 000 naturreservat. Där är naturen skyddad, för att värdefulla skogar och vatten, fjäll och myrar, ängar och hagar och alla arter som finns där inte ska hotas eller förstöras – nu eller i framtiden.

– En viktig del av arbetet med att skydda natur är även att göra den tillgänglig för upplevelser. I olika kartverktyg hos alla länsstyrelser och Naturvårdsverket kan du nu se vilka skyddade områden som finns nära dig och vilka leder och anordningar som finns i området, berättar Camilla Näsström handläggare på Naturvårdsverket.

I kartverktygen finns till exempel cykelleder, naturstigar, vandringsleder, ridleder och kanotleder utmärkta. Här visas även var det finns entréplatser med information, parkering, toalett, soptunnor, rastskydd, vadställen, fågeltorn och andra besöksanläggningar.

– Genom den här informationen vill vi förbättra tillgängligheten och upplevelsen för alla besökare i våra skyddade områden och sänka tröskeln för att ta sig ut i naturen. Kunskap om ett område ger även en rikare upplevelse och förståelse för varför det är viktigt att skydda och bevara naturen, avslutar Maano Aunapuu, enhetschef på Naturvårdsverket.

För närvarande visas information från cirka 2 250 områden.

Här finns kartverktygen:

Länsstyrelsen

Naturvårdsverkets kartverktyg skyddad natur


Aktiv festival i Hylte

Into the Woods Sweden arrangeras i samarbete med bland annat Hylte kommun och Region Halland. Festivalen bygger på besökarnas medskapande. Under de första tre dagarna pågår en rad olika projekt, kurser i hantverk och naturaktiviteter. I slutet av veckan blir det musik, drop-in workshops, aktiviteter, yoga, skogsbad och mycket mer.

– Under en stor del av festivalen kommer gästerna att ta egna projektinitiativ. Vissa kommer att bygga en flytande bastu och andra hålla författarkurs, säger arrangören Erik Ruth från Nordic Surfers.

Prisbelönta stjärnkockar
Tanken är att naturen ska hjälpa deltagarna att komma närmare sig själva och de människor de möter. Ett tillfälle till reflektion och lugn, men även för att återknyta till naturen och allt den har att ge. Detta i kombination med mycket dans, fest och musik ger en upplevelse som passar en rad olika festivaldeltagare.

En av festivalens huvudparters är Stedsans in the Woods, som drivs av de två stjärnkockarna Mette Helbæk och Flemming Schiøtt Hansen från Köpenhamn. Paret har tillsammans med fem andra entreprenörer tagit fram ett nytt och hållbart alternativ till festivalmat. Alla måltider är ekologiska och närproducerade och kommer att ingå i festivalpasset. Besökaren tar med sig sin egen servis som återanvänds för att minska skräp.

Exotiskt för turister
Att det finns ett stort intresse för den här typen av evenemang, såväl i Sverige som utomlands, det visade en mindre ”prototyp-festival” som arrangerades förra sommaren. Det är också den festivalen som ligger till grund för sommarens betydligt större event.

– Vi är först i Sverige med den här typen av festival och vi räknar med mellan 500 och 700 besökare under veckan. Den svenska skogen är underbar och ganska exotisk för turister, därför kommer vi att ha gäster både från Sverige och andra länder, säger Erik.

Festivalen arrangeras i Unnaryd i Hylte kommun och pågår den 5–11 augusti.

Biljetter finns att köpa på intothewoods.se


Olika intressen kan ge semesterkonflikt

Semestertider ligger alldeles runt hörnet och för de flesta väntar veckor av härlig kvalitetstid med nära och kära. Men är det verkligen så härligt eller leder det kanske till fler konflikter? Enligt en SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av Resia menar en tredjedel av svenskarna att de aldrig bråkar på semestern. De som svarat att de bråkar menar att olika intressen och diskussioner kring vad man ska göra på semestern är det som främst leder till konflikter.

– Att en så stor del av svenskarna aldrig bråkar på semestern var verkligen en positiv överraskning. Kanske kan det ha med att göra att 41 procent* föredrar att planera och boka mycket redan innan de reser iväg på semestern. Därför blir det sannolikt en del diskussioner hemma innan man kommer iväg medan man sedan på resande fot har mindre saker att bråka om, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Få bråkar mer på semestern
Ungefär 30 procent menar att de aldrig bråkar på semestern. En siffra som är fantastisk om den stämmer. Sticker detta hål på myten om att det på grund av skilsmässor alltid finns fler hus till salu efter sommaren? Svenskarna håller alltså sams när de är lediga tillsammans. En femtedel menar att de bråkar men att de bråkar mindre än hemma i vardagen, medan en lika stor andel menar att de bråkar i samma utsträckning som i vardagen. 5 procent menar att de aldrig åker på semester och bara 2 procent menar att de bråkar mer på semestern än i vardagen.

Unga bråkar mer
Det är betydligt fler ur den äldre åldersgruppen som menar att de aldrig bråkar jämfört med de andra grupperna. Lägst är siffran hos den yngsta gruppen som enligt den här undersökningen då bråkar något mer på semestern än övriga grupper. Jämför man barnfamiljer med barn 0-9 år med de som har barn 9-18 år så är siffran högre hos de med äldre barn. Det verkar finnas mer att bråka om när man lever med yngre barn. Åldersmässigt är mellangruppen (35-55 år) de som i störst utsträckning svarat att man bråkar i samma dos som hemma.

En femtedel bråkar om vad de ska göra på semestern
Nog för att det är många svenskar som inte bråkar alls på semestern, men om de har konflikter så är det drygt en tredjedel av svenskarna som inte riktigt vet vad de bråkar om på semestern. Något som berör och som gör att ungefär en femtedel av svenskarna bråkar om det är olika intressen och vad man ska göra på semestern. Störst problem är detta i den äldre åldersgruppen och minst i den yngsta. Geografiskt sett är siffran betydligt högre i övre Norrland än i till exempel norra Mellansverige där siffran är lägst. Bland de som svarat annat är det flera som nämner alkohol som främsta anledning till gräl.

Olika förväntningar på semestern
18 procent menar att bråk uppkommer på grund av olika förväntningar på resan. En part ser kanske en aktiv semester framför sig medan den andra helst vill koppla av på en solstol. En vill stanna hemma, den andra vill ut och upptäcka världen. Kommunikation är som vanligt A och O för att undvika problem som dessa. Även här är siffran högst bland de yngsta.

Få bråkar om boende
Allra minst bråkar svenskarna om vilken sorts boende de ska välja på semestern. Intressant med tanke på att vi i förra årets barometer såg att boendet är något man lägger en mycket stor del av reskassan på. Åldersmässigt är det den äldre gruppen som i större utsträckning bråkar om vilken sorts boende man ska välja. Minst brydda bland svenskarna i landets största städer är de som bor i Göteborg. Göteborgarna lägger istället större vikt vid vad/var man ska äta. Detta går hand i hand med förra årets undersökning som visade att de som lägger störst del av reskassan på mat och dryck är just göteborgarna. En annan punkt som svenskarna inte heller bråkar om särskilt mycket är sociala medier.

– På senare år har vi märkt av en stor ökning av fokus på boendet. Det som tidigare bara var en plats att sova på har nu blivit en stor del av hela upplevelsen. Därför är det många svenskar som börjar sina semesterplaner med att välja vilket boende man vill ha och bygger sedan transport och aktiviteter runt detta. Därav få konflikter kring boendet när man väl är iväg på resan. Göteborgarnas fokus på mat är inte särskilt överraskande med tanke på den höga kvalitet vi har på framför allt färska skaldjur här på västkusten, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Det här gör svenskarna för att hålla sams
Även på den här frågan svarade svenskarna att de inte bråkar på semestern över huvud taget. Bland de som ändå bråkar menar många att de är tveksamma till hur man bäst håller sams och att egen tid är något som prioriteras högt bland saker man gör för att undvika konflikter. Att fokusera på nya äventyr för att minska risken för tristess är också ett recept för semesterlycka enligt svenskarna. Att ha det mesta ordnat innan avresa är också något som enligt svenskarna minskar risken för bråk. 4 procent menar att de alltid reser ensamma så de har inga problem med konflikter. Att ta med någon ur den äldre generationen för att hjälpa till med barnen är inget svenskarna gör i särskilt stor utsträckning. Bland de som valt annat som alternativ är de mest återkommande tipsen att kommunicera, kompromissa och att undvika att bli riktigt hungriga.

*SIFO-undersökningen gjordes i april 2019 på uppdrag av Resia i samband med den årliga trendrapporten – Resiabarometern. Totalt gjordes 1120 intervjuer på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i ålder 15 till 79 år.
Rapporten går att läsa här: https://www.resia.se/resiabarometern-2019


Vinner på pris och flexibilitet

Testet i PC för Alla fokuserar på kameror för inomhusbruk, även om vissa dessutom går att använda ute. De kan både stå fristående och monteras på vägg eller i tak. Kravet var en upplösning på minst 1080p (1 920 x 1 080 bildpunkter), är utrustade med rörelsesensor, kan anslutas till nätverket via wifi och lagra de videoklipp som spelas in (både manuellt och vid upptäckt rörelse) antingen lokalt på ett micro sd-kort eller via molnlagring.

Den övre prisgränsen sattes till 2 000 kronor och kameramodellen fick inte vara äldre än två år.

TP-Link KC120 kan lätt monteras och tas ur sitt väggfäste för att ställas på ett bord eller i en hylla. Det gör den flexibel och väldigt lättplacerad. Det nätta formatet och den stilrena designen gör den tillsammans med Nest Cam Indoor snyggast i testet. Dessutom är den diskret och lätt att dölja.

Den är lätt att installera och appen är, trots att den är på engelska, mycket pedagogisk och enkel att använda. Samtidigt finns här gott om bra och smarta inställningsmöjligheter som rörelsezoner, känslighet för rörelsesensor och känslighet för ljudsensor. Faktum är att TP-Link KC120 är den enda kamera i testet vi lyckas få att skicka ut notiser när den hör ett högt ljud (givetvis spelar den även in en video då).

TP-Link KC120 är liten, smidig, snygg och lättanvänd med en bra och pedagogisk app. Bildkvaliteten är mycket bra, bildvinkeln likaså. Den har ett utmärkt gratis abonnemangsalternativ och betalalternativen har en vettig prissättning. Dessutom kostar den bara 1 200 kronor. En given testvinnare!

Läs hela testet här


Sommarvärdar 2019 – hela listan

Här är alla årets Sommarvärdar. Sommar i P1 sänds varje dag 22 juni-18 augusti.
2019 Sommarvärdar i datumordning

Juni
22 Fares Fares, skådespelare
23 Grynet Molvig, skådespelare, sångerska
24 Isabella Löwengrip, entreprenör, influencer
25 Anders Hansen, överläkare i psykiatri, författare
26 Stina Wollter, konstnär, författare, programledare
27 Magnus Ranstorp, statsvetare, terrorexpert
28 Tony Irving, dansare, koreograf, programledare
29 Jonas Hassen Khemiri, författare, dramatiker
30 Nicklas Lidström, f.d. hockeyspelare

Juli
Caroline Farberger, vd
Anne Ramberg, advokat
Erik Niva, sportjournalist
Kodjo Akolor, programledare, komiker
Carin Rodebjer, modeskapare, entreprenör
Isabelle Gulldén, handbollsspelare
Jonas Gardell, författare, artist
Hamid Zafar, barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun
Carina Bergfeldt, journalist, författare
10 Sven-David Sandström, tonsättare *
11 Anne Sverdrup-Thygeson, biolog, insektsforskare
12 Joakim Lundell, artist, youtubeprofil
13 Emma Frans, doktor i epidemiologi, forskare, vetenskapsskribent
14 Leif Östling, f.d. vd
15 John Lundvik, sångare, låtskrivare
16 Björn Runge, regissör, författare
17 Madeleine In Hwa Björk, Lyssnarnas Sommarvärd
18 Mats Strandberg, författare, journalist
19 Britta Marakatt-Labba, konstnär
20 Vera Vitali, skådespelare
21 Svante Thuresson, sångare
22 Lisa Miskovsky artist, låtskrivare
23 Ola Serneke, vd
24 Gunilla Kindstrand, journalist
25 Alexander Mahmoud, fotograf
26 Sissela Kyle, skådespelare, regissör
27 Maria Borelius, entreprenör, journalist, författare
28 Adam Pålsson, skådespelare
29 Eija Hetekivi Olsson, författare
30 Björn Frantzén, kock, krögare
31 Anna Rosling Rönnlund, medgrundare Stiftelsen Gapminder

Augusti
Thomas Sandell, arkitekt, formgivare
Amanda Zahui, basketspelare
Måns Möller, artist, komiker
Marie Nilsson Lind, textförfattare, artist, kompositör
Ali Abbasi, regissör
Ingrid le Roux, läkare
Agneta Pleijel, författare
Erik Lundin, musiker, rappare
Azita Shariati, vd
10 Molly Sandén, artist
11 Michael Tjernström, professor i meteorologi
12 Olof Skoog, diplomat
13 Josette Bushell-Mingo, regissör, skådespelare
14 Nick Bostrom, filosof
15 Emma Leijnse, journalist
16 Tilde de Paula Eby, journalist, programledare
17 Nina Stemme, operasångerska
18  Jill Johnson, artist, låtskrivare
* Sven-David Sandström avled 10 juni 2019. Hans Sommarprogram sänds postumt.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Läs mer här

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.