Nyhetsbrev november 2019

VIP-gäst på campingkryssning

”Campa med oss på Östersjön!” blir årets sista mässa för campare som gillar husvagnar och husbilar. Tidningen Allt om husvagn & camping står för arrangemanget tillsammans med bland annat Caravan Club. Du hinner fortfarande anmäla dig! Viking Cinderella kastar loss från Stockholm för en campingkryssning den 10-11 november.

Som Caravan-medlem är du VIP-gäst. Du har 15 procents rabatt på hyttpriset och får gå ombord direkt in på mässan på bildäck.

Bokningskod HCCAR

Läs mer om arrangemanget


E-faktura på medlemsavgiften

I år kommer inte inbetalningskortet för medlemsavgiften tillsammans med den här tidningen. Om du registrerat dig för e-fakturor hos din bank eller e-post-tjänsten Kivra kommer inbetalningskortet som e-faktura övriga får inbetalningskortet via posten.

Mer information kommer på www.caravanclub.se samt Caravan Clubs Facebook-sida.

När kan jag beställa Internationellt campingkort för 2020?

Från och med den 1 januari kan du beställa ICC-kortet på Caravan Clubs hemsida. Logga in och gå till fliken ”Förmåner. Där finns ett beställningsformulär och information om kortet.

På grund av nya riktlinjer från FICC kan Caravan Club inte skicka ut kortet innan årsskiftet.

När kommer medlemskortet för 2020?

Sedan 1 januari 2018 har Caravan Club ett digitalt medlemskort. Du laddar ner appen Camping Key Europe från Appstore eller Google play och sedan lagras medlemskortet i din smarta telefon eller läsplatta.

Efter den 1 januari uppdateras kortets giltighetstid automatiskt, om årsavgiften för 2020 är betald. Ett SMS och ett mail kommer att skickas ut med det kortnummer som gäller för 2020.


Mer kanonsnö i norska fjällen

Här hittar du lite av det som händer i norska fjällen under vintersäsongen:

Trysil
I populära Trysil kan gästerna bland annat se fram mot fler nedfarter och förbättrad snöproduktion.
Backe 13 får ett nytt snösystem som sträcker sig ända från toppen ned till liften T1 Liekspressen. Nedfarten är 2 400 meter lång och blir med det nya snösystemet bättre och snösäkrare. Utöver det breddas också nedfarten för ett bättre flyt i skidåkningen. Även backarna 15 och 19 breddas på vissa partier.

I Trysil byggs en ny vattenreservoar uppe på fjället för att kunna öka kapaciteten vid snöproduktion. Det innebär mer snö på kortare tid. Gäster kan också se fram mot en ny restaurang och ett nytt lägenhetskomplex som heter The Lodge intill Radisson Blu Resort.

Hafjell
Förra vintern öppnades Hafjells nya sexsitsiga lift med varma säten och vindskydd. Den startar vid Mosetertoppen och går upp till Hafjelltoppen med den nya toppunkten på 1059 meter över havet. I år kommer det utföras förbättringar som gör liften extra stabil om det blåser. Det kommer öka bekvämligheten samt möjligheten att hålla liften öppen i hårdare väder.

Även i Hafjell öppnar en ny restaurang, Sætra, på Mosetertoppen med en stor veranda utomhus. Eftersom Hafjells BBQ-områden är populära öppnas denna vinter ett till vid Gaialøypa. Här finns elgrillar och vackra vyer över Gudbrandsdalen. Barnen får också sitt lystmäte med ett nytt minicross-område vid gondolens topp. Spåret går i en cirkel som kompletteras med en lift för att enkelt komma tillbaka till startpunkten.

Kvitfjell
En av Kvitfjells största nyheter denna vinter är en ny restaurang på toppen av Varden med panorama-utsikt och möjlighet att skida ända fram till dörren. Även restaurangen på Kvitfjells västsida har fått en ansiktslyftning med ett nytt koncept, ny meny och nytt namn, Gondolen Fjellbistro.

Nytt för denna vinter är också belysning vid barnens skidområde, vilket möjliggör kvällsåkning.

Håll koll på Hafjells och Kvitfjells nyheter, öppna liftar, väder och arrangemang i mobilappen HafjellKvitfjell.

Hemsedal
Vinterns nyheter i Hemsedal är många, med allt från ett storslaget hotell och nya nedfarter till uppgraderingar i Valleskogen.

Den nya Totteskogheisen öppnar i vinter och går från Totteskogen och det nya hotellet Fyri Resort of Hemsedal till Skisenter. Den blir 900 meter lång och knyter samman stugområdet och hotellet med skidområdet. Även den nya nedfarten Sentrumssvingen kopplar ihop områden genom att ta åkaren från toppen av Hollvin Express och vidare ner till centrum eller Totteskogen.

Valleskogen och barnområdet har uppgraderats med ny belysning, ljud och effekter och kiosken är omgjord till värmestuga för skidskolan. Förutom det nya hotellet byggs 15 nya lägenheter mitt inne i Hemsedal Skisenter.

Gäster som vill testa på ett äventyr kan följa med på Snow Cat Experience. Då får man åka med en pistmaskin ut på uppdrag i backen. Maskinen väger upp till 14 ton och har 530 hästkrafter. Under 45 minuter får man lära sig om maskinen, hur den fungerar, samt hur man hanterar snön för bästa resultat. Den hugade får testa att köra pistmaskinen själv.

För mer information:
Visitnorway
Hafjell
Kvitfjell
Hemsedal
Trysil


Dags för julmarknad

Några dagar in i november är det premiär för de första julmarknaderna. Det finns massor att välja på. Testa att skriva ”julmarknad” på Internet. Du får väldigt många tips. Välj mellan små lokala julmarknader, med närodlat pynt, lokala delikatesser, eller de riktigt stora arrangemangen i storstäderna. Eller varför inte en tur till norra Tyskland.
Några tips:

Julmarknadsljus i mörkret
I dagarna är det dags för julmarknadspremiär lite varstans i landet. Från mitten av november spridet julmarknaderna både ljus och stämning. Här är några tips:

Sigtuna stads julmarknad
Starta julfirandet i Sigtuna stad och upplev det genuina och äkta. Den pittoreska lilla staden är som gjord för julmys. Under de fyra söndagarna före jul pågår Sigtuna stads traditionella och mycket uppskattade julmarknad med klassisk torghandel, härliga julaktiviteter och god mat. Gator och gränder fylls med julkänsla från förr. Marknaden har fri entré och gratis parkering. Passa även på att besöka Sigtuna museum och rådhuset som har fri entré och samma öppettider som julmarknaden.
Datum: söndagarna 1 dec, 8 dec, 15 dec och 22 dec kl.11.00-16.00
Läs mer på; https://destinationsigtuna.se/attraktion/sigtuna-julmarknad/

Julmarknad i Steninge slottsby
Den 16 november slås dörrarna upp till den juldekorerade Stenladan. Butikerna är fyllda med klappar och juldekorationer för hela familjen och i Trädgårdsmästeriet finns vackra blommor, kransar och tillbehör. På plats finns även knallar och utställare med traditionsenligt hantverk, gotterier och julmat. Restaurang Steningebruk serverar både sitt klassiska julbord och sju sorters kakor som sig bör på julen.
Datum: Varje dag från den 16 november – 23 december kl. 11-18 vardagar 10–17 helger

Steninge Slottslada – Jul med Carola
Folkkära Carola är starkt förknippad med julen och även i år kommer hon att sprida härlig julstämning i Steninge slottsby med inte mindre än 12 julkonserter. Biljetterna är redan släppta på Ticketmaster.se. Välkommen till en julupplevelse utöver det vanliga!
Datum 29 nov – 12 dec
Boka biljetter på Ticketmaster.se

Skoklosters julmarknad
Inled julen på Skokloster slott med en traditionell julmarknad. Ett fyrtiotal utställare dukar upp på slottet och i Stenhuset. Upplev den magiska julkänslan i paradvåningen där barocksalarna är som gjorda för en stämningsfull fantasivärld. För de yngsta finns julpyssel och tomte. Klä dig varmt! Slottsvisningar kl 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00.
Datum: 1 dec, kl 11.00-16.00

Julmarknad med chokladprovning på Skånelaholms slott.
Den 15 december har du möjlighet att besöka och uppleva en julmarknad med alltifrån hemmagjorda delikatesser till lokalt hantverk på Skånelaholm. Förutom julmarknad kan man även testa chokladprovning med en chokladexpert från Chocobean, gå på spökvandring i slottet. Det erbjuds även ponnyridning i slottsparken.
Datum: 15 dec kl. 11.00 – 16.00

Wenngarns bageri & café – Julmys.
Njut av den bästa julfrukosten, baka pepparkakor, lyssna på körsång, träffa Tomten, provsmaka julgröten och köp roliga julklappar. Gott om utrymme för lek och bus i den stora slottsparken.
Datum: 24 nov 08.00 – 17.00

Herresta Lada – Adventsöppet
Gör en utflykt till landet. Upplev den fina platsen och julstämningen på Herresta Lada. Under de fyra söndagarna före jul håller Herresta Lada öppet. Förutom ett mysigt ekologiskt café och en presentbutik finns flera lokala hantverkare på plats. Passa på att smaka på caféets nygräddade, hemgjorda belgiska våfflor med hemkokt aroniasylt och vispgrädde.
Datum: söndagarna 1 dec, 8 dec, 15 dec och 22 dec kl.11.00-17.00

ANNONS

 


Var femte stulen bil är en Volvo

Totalt stals 3 461 personbilar i Sverige under årets första sex månader, varav 711 (20 procent) var från Volvo. På andra och tredje plats i listan över de mest stöldbegärliga bilmärkena kom Volkswagen med 389 stulna bilar (11 %) och Audi med 270 (7,8 procent).

Mellan 70 och 90 procent av de stulna bilarna och bildelarna förs utomlands av internationella stöldligor, enligt en rapport från Trygghetskommissionen. Stölderna är en del av välorganiserad brottslighet och ofta rena beställningsjobb där stöldligorna tar in specialister med rätt kompetens för de specifika beställningarna.

– Man kan tydligt se hur det under en kortare period, i en viss region i Sverige, stjäls en viss typ av märke och modell. Stöldligornas uppdragsgivare beställer ett antal bilar av en viss modell, som sedan stjäls och avlämnas på överenskommen plats. Bilarna förs sedan ut ur landet, menar Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Södra Sverige, som är närmst kontinenten, är extra utsatt för de internationella stöldligorna, men i grunden handlar det enligt Stefan Brala om var ligorna kan hitta de specifika bilar de är ute efter och problemet är stort i hela landet.

– Sverige är som relativt välbärgat land en guldgruva för internationell brottslighet. När de välorganiserade stöldligorna får beställningar av nya, dyra bilmodeller är det mer eller mindre säkert att dessa går att hitta här, säger Stefan Brala.

Tullen maktlös
Att leta efter stöldgods som är på väg att lämna Sverige ingår idag inte i tullens uppdrag. Fokus är istället på vad som kommer in i landet, främst vapen och narkotika. Om tullen ändå hittar stöldgods på väg ut ur landet har de inte rätt att beslagta godset eller gripa misstänkta personer, utan de kan enbart tillkalla polis. Om polisen inte hinner rycka ut måste tullpersonalen låta stöldgodset och brottslingarna passera ut ur landet.

– De är frustrerande för bilägarna, försäkringsbolagen och inte minst för tullpersonalen att tullen idag står mer eller mindre maktlös när de påträffar stulna bilar eller bildelar på väg ut ur landet. Tullen behöver helt klart få ett utökat mandat, men det gäller också att de får resurser till att även kontrollera utförseln bättre och därmed försvåra för stöldligorna, säger Stefan Brala.

Under månaderna maj till och med juli i år lade tullen totalt 47 332 timmar på kontroller, men av dessa var bara 234 timmar utgående kontroller. Detta innebär att mindre än 0,5 procent av tullens arbete riktades mot att förhindra stöldgods att lämna landet.

– Det står nu klart att tullen från och med 2020 får 110 miljoner kronor mer i anslag per år. Det är en jättebra start, men det är viktigt att de också får direktiv och mandat från politikerna att kraftsamla mot stöldligorna, säger Stefan Brala.

Bilmärke Antal stulna bilar
Volvo 711
Volkswagen 389
Audi 270
BMW 228
SAAB 211
Mercedes-Benz 203
Toyota 202
Ford 144
Peugeot 137
Renault 119
Opel 106
Skoda 89
Nissan 84
KIA 70
Hyundai 63
Mazda 63
Citroen 50
Mitsubishi 47
Honda 28
Seat 28
Porsche 26
Fiat 24
Chevrolet 23
Land-Rover 17
Chrysler 16
Subaru 15
Dacia 13
Jeep 10
Lexus 10
Suzuki 10
Totalt 3461



Text och bild: John Edgren

Problemet med kriminella som hackar din bilnyckel medan du sover kan vara över. Bosch har utvecklat systemet där man har nyckeln i mobilen. Den är kopplad till telefonens specifika mikrochips, och ska vara lika säker som ett fingeravtryck.

Visst är det skönt att man inte längre behöver ta bilnyckeln ur fickan, men av någon anledning har fordonsbranschen inte kunnat förutse att deras nyckellösa system skulle förenkla livet för biltjuvarna.

I dag behöver de inte veta hur man tjuvkopplar en bil – med en mottagare kan kriminella fånga upp signalen från bilnyckeln, som ofta ligger tillgänglig strax innanför villadörren. Signalen skickas sedan vidare till en enhet som klonar den, och lurar bilen. Att hacka nyckeln tar cirka fem sekunder, sedan är det bara att köra iväg. Hela processen kan vara avklarad på så lite tid som 20 sekunder.

Nu säger dock Bosch att de har utvecklat en lösning på problemet. Nyckellösa system kommunicerar vanligtvis med bilen via lågfrekventa radiosignaler eller signaler i ultrahöga frekvenser, och det är en ständig kamp för att ligga steget före tjuvarna. Boschs system Perfectly Keyless använder istället en virtuell nyckel i mobilen, och upplåsningen sker via blåtand.

Läs mer: Se när tjuvarna stjäl Teslan från uppfarten

Man har inspirerats av bildelningsflottor som länge använt virtuella nycklar i mobilen. Där är det dock en operatör som övervakar upplåsningen via molnet. Och för kontakten mellan mobilen och fordonet används närfältskommunikation, en trådlös överföring som görs på några centimeters avstånd. Men med Bosch blåtandslösning kan man låta mobilen ligga kvar i byxfickan.

“Lika säkert som ett fingeravtryck”
Enligt bolaget kan man tack vare sin långa erfarenhet av halvledare göra uppkopplingen lika säker som ett fingeravtryck. Varje smartphone innehåller små mikrochips som sköter Bluetooth-uppkopplingen, och de spelar en viktig roll i sammanhanget. Tillsammans med sensorer i fordonet och en speciell kontrollenhet bildar de ett system som bara öppnar bildörren för den specifika telefon som har nyckeln för det digitala låset.

Systemet blockerar också signaler från andra telefoner eller enheter som används för att manipulera signalen. Nyckeln kan lätt avaktiveras på nätet, vilket gör Bosch Perfectly Keyless användbart för bilflottor och åkerier – när anställda slutar eller nycklar tappas bort. På samma sätt kan nyckeln blockeras om mobilen blir stulen.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.