Värme på/av, konsekvenser
Om man ska ha värme på eller inte är inte helt enkelt att svara på. Om man har en stor temperaturskillnad mellan yttertemperatur och innetemperatur uppstår alltid en konkurrenssituation om hur långt in i väggar och tak som respektive temperaturområdet tränger in.
Då uppstår naturligtvis frågan om man ska acceptera yttertemperaturen inne i vagnen eller om man ska hålla kyla ute. Den kondensbildning som uppstår när varm fuktig luft träffar en tillräckligt kall yta, innebär att kondens uppstår på ytan.
Ett mellanting kan vara svårt att hantera då yttertemperaturen i många fall varierar under säsongen. Alla moderna fritidsfordon är byggda för att klara de vinterförhållanden som vi har i Sverige.
Gasol
Gasol kan förvaras på olika sätt, det kan vara i en fast tank, i stål – aluminium – eller kompositflaska. Vilket som är att föredra beror på fordonets förutsättningar samt sättet använda fordonet.
För er som ställer upp fordonet inomhus under vintern bör man kontrollera vilka villkor som gäller, inte allt för sällan utgör brandsäkerheten en betydande faktor.
Oavsett finns det anledning att kontrollera att man har en flaska som är besiktigad, en märkning ska finnas på flaskan.
När det gäller gassäkerhet finns några andra saker som man bör kontrollera. Anslutningar med fräscha packningar, skadefria slangar. Har man monterat slangbrottsventil, krocksensor eller automatisk flaskomkopplare bör man tänka på att man kanske behöver ett speciellt handhavande vid flaskbyte.
Batteri
Batteri finns i två olika varianter, blybatterier alternativt litiumjon¬batterier. Oavsett typ är det viktigt att man är rädd om sina batterier. Om du inte ska använda ett batteri under en längre tid är det bäst att koppla ur det genom att lossa ena polen eller ta ur det ur fordonet.
På detta sätt undviker du att batteriet laddar ur när du inte använder det. Rengör batteriet genom att torka av batteripolerna och kontakterna när du gör i ordning batteriet. Alla batterier mår bra av att förvaras torrt och inte för varmt, mellan 5 och 25 grader är bäst.
Så långt är batterityperna lika, den stora skillnaden ligger i hur batterierna ska vara laddade när de förvaras. Ett blybatteri mår bäst av att förvaras fulladdat, då kan det även stå i minusgrader. Men skulle det laddas ur kan det frysa och bli förstört. För er som ställer undan fordonet bör batteriet underhållsladdas.
Ett litiumjonbatteri förvaras däremot bäst laddat till ungefär 50 procent. När det är fulladdat pågår reaktioner i batteriet som är dåliga för livslängden. Inför vintern är det alltså bra att ladda batteriet fullt och sedan använda ungefär halva kapaciteten innan du ställer undan det.
Ventilation
En bra ventilation av fordonet viktigt. I de fall som fordonet står oanvänt under vinterhalvåret är den primära uppgiften att hålla fukten på en acceptabel nivå, detta sker normalt genom den ordinarie ventilationen.
Moderna fordon klarar att stå ute under vintern utan något extra skydd. Värt att notera är dock att man bör hålla taket fritt från snö i görligaste mån för att säkerställa att fordonets ventilation kan fungera.
Vinterlucka till Kylskåp
För er som ställer undan vagnen utomhus under vintern bör montera dessa för att skydda bakomvarande elektronik från väder och vind.
Ni som använder fordonet under vintern bör i första hand ta del av tillverkarens rekommendationer. Syftet med vinterluckorna är att ge kyl och frys bästa förutsättningar att fungera.
Värmepannan
Värmepannan är en väsentlig del i våra fordon. Oavsett om du tänker använda ditt fordon under vintern eller om du ställer undan fordonet inne- eller ute under vintern är det viktigt att du tar hand om värmesystemet på ett bra sätt.
Kontrollera att du har rätt mängd med kylvätska i systemet. När du lämnar eller ställer undan fordonet måste du tömma varmvattenberedaren i annat fall föreligger en uppenbar risk för sönder frysning.
Försäkringsbolaget, förutsättningar
Gör en kontroll av vilka villkor som gäller för ditt fordon. Villkoren skiljer sig mellan olika försäkringsbolag. Detta för att du ska känna dig trygg oavsett om du använder ditt fordon eller inte under vintern.
Rekommendationer
Som fordonsägare är det viktigt att man tar del av tillverkarens rekommendationer avseende fordonets användning under vintern.
Kanske finns särskilda rekommendationer vid uppställning när fordons inte används under längre tid. Att man genomför service och underhåll inför vintern eller vinterförvaringen är bra.
Yttre köldskydd för husbilar
Värt att notera är att bodelen oftast är bättre isolerad i husbilar.
För att kompensera isoleringen för förardelen används ”yttre köldtäcke”. Att använda ett ”köldtäcke” bidrar till en förbättrad komfort, genom att vi slipper köldras från exempelvis framrutan.
Gråvatten- och färskvattentankar
Oavsett om du tänker använda dittfordon under vintern eller inte är det viktigt att du tömmer dessa tankar, då risken för frost eller att det uppstår en ovälkommen bakterietillväxt finns.
Teknikprylar, fuktaspekten.
I våra fordon har vi som regel ett flertal tekniska apparater, dessa behöver som regel någon form av strömförsörjning.
Att utsätta dessa apparater för ett varierande klimat är i många fall inte lämpligt.
I de fall som du avser vinterförvara ditt fordon, rekommenderas att du tar ut den utrustningen som går, exempelvis TV och batteridrivna enheter.
Frågor
Har du en fråga eller något du vill veta mer om inom trafik, teknik eller tryghet?
Ställ din fråga på vår webbsida www.caravanclub.se/fragor
Nu har årets sista nummer av Fritidsmagasinet Caravan landat i din brevlåda.
Vi som har gjort tidningen hoppas att du hittar inspirerande läsning och att teknikgruppen ger svar på frågor och funderingar.
Kanske känner du igen någon av alla dem vi skriver om?
Vi vet att det är många medlemmar i Caravan Club som i olika sammanhang träffat Torsten Vallenius som porträtteras i medlemsporträttet.
Vi hoppas att du får en härlig jul- och nyårshelg, kanske till och med några extra lediga dagar.
Inför 2022 lovar vi mycket spännande läsning. Det första numret av Fritidsmagasinet nästa år innehåller bland mycket annat:
Nedslag på Caravan Clubs campingar på Björkö örn och Kapellskär, två av Stockholmssektionen fem campingar tillsammans med tips på vad hela familjen kan hitta på under ett besök i Stockholmstrakten.
BESÖK GÄRNA VÅR DIGITALA TIDNING OCKSÅ
Där hittar du reportage, restips och vårt stora tidningsarkiv.
Vi vill gärna veta vad du tycker också.
Besök gärna vår webbsida och ge oss en uppfattning om det du gillar mest att läsa om i Fritidsmagasinet. Mycket enkelt att svara.
www.caravanclub.se/framtid
Vi ses och hörs!
Marita Wass
Bli inspirerad på nya CampingSverige
Campingportalen CampingSverige.se har fått ett helt nytt utseende och en rad nya spännande funktioner.
Hitta campingar, sök efter återförsäljare och läs inspirerande reportage.
I maj lanserades CampingSverige i en helt ny skepnad. Den är bland annat optimerad för mobil, har implementerat nya spännande funktioner och har fått ett lättare och mer överskådligt utseende.
Därför blir det nu ännu enklare att navigera på sajten. Framöver kommer fler nyheter och intressanta funktioner att introduceras och sajten kommer löpande att utveckla och optimera innehållet.
Startade redan 2001
CampingSverige.se är Sveriges mest omfattande camping- och reseportal.
Portalen grundades år 2001 och drivs sedan 2014 av Tidningsförlaget Mediapress som står bakom den välkända tidningen Husbil & Husvagn på Väg.
Tidningen har funnits sedan 1989 och medarbetarna har lång erfarenhet av den svenska campingmarknaden.
Innehåll på CampingSverige
På nya CampingSverige hittar du campingplatser, ställplatser, återförsäljare och verkstäder.
Vi erbjuder löpande senaste nytt inom camping, husvagn och husbil och massor av inspirerande resereportage. Produktnyheter, tester och provkörningar varvas med nyttiga tillbehör, roliga prylar, tips, filmklipp och mycket mer.
Madrasser
Husvagnsmadrasser.se startades i samarbete med Compactbeds mot bakgrund av att det var så krångligt att få specialsydda madrasser till sin husvagn eller husbil med god kvalité.
De flesta husvagnstillverkare levererar nya fordon helt utan bäddmadrass.
Inte ens med extra tillval på sängar får man en acceptabel sovkomfort med svenska mått.
Sömnen är såklart en lika stor del av campinglivet som den är i hemmet.
En skummadrass som följer med husvagnen/husbilen ger aldrig samma sovkomfort som hemma och har dessutom begränsad livstid på cirka 5 år.
Något att tänka extra på när man till exempel köper en begagnad vagn/bil.
Husvagns- och husbilsmadrasser.se tillverkar endast kvalitéprodukter från svenska leverantörer som bland annat tillverkare av resårer för ledande premiumsängtillverkare i Sverige.
Kvalité och bästa sovkomfort.
Vi använder uteslutande pocketfjädrar som har fördelarna att de i en dubbelbädd inte påverkar varandra, dvs om den ene vänder sig om på ena sidan sängen så påverkas inte den andra som ligger i sängen.
Våra bäddmadrasser finns i tre olika varianter där det inte bara är tjockleken som varierar utan de har även olika polyetersammansättning som ger olika liggkomfort beroende på vad varje individ uppskattar.
Prova/Testa våra madrasser
Husvagns- och husbilsmadrasser har i samarbete med Caravan Club ett mobilt showroom som är öppet året om.
Man hittar det i Båstad på Norrvikens camping och förbokar sitt besök på vår hemsida.
I showroomet får man personlig service via en skärm och kan ställa alla frågor för att hitta rätt.
Våra madrasser finns även att prova i Compactbeds showroom i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Caravan club-förmån
Samarbetet med CC innebär även fördelar för dess medlemmar.
Vid köp av valfri madrass bjuder vi alla CC medlemmar på ett madrasskydd som går att tvätta i 60grader.
Skriv in ditt medlemsnummer i kassan under ”meddelande till butiken” så lägger vi till ett GRATIS skydd på din order!
Enkelt att beställa
På husvagnsmadrasser.se och husbilsmadrasser.se är det busenkelt att få rätt passform till just Ditt fordon.
Vi har tillgång till över 2500 mallar som omfattar samtliga märken på husvagnar och husbilar.
Du anger bara ditt reg. nr och får då fram rätt fordon och vi kan tillverka en madrass som passar perfekt.
Varmt välkommen till oss på Husvagnsmadrasser.se och Husbilsmadrasser.se
Hobby i alla väder
Allt fler upptäcker tjusningen med vintercamping. Hobbys husvagnar med vattenburen värme från Alde är perfekta för året-runt-användning.
Gnistrande skidbackar, istäckta sjöar och vintervandringar på fjället lockar många att campa året om.
Då krävs en husvagn med goda vinteregenskaper. Alde grundades redan 1949 och är ledande på vattenburna värmesystem.
– Vattenburen värme är behaglig, ljudlös och effektiv. Dessutom miljöanpassad, eftersom vi använder el och gasol som energikällor, säger Håkan Streimer, försäljningschef på Alde.
På Aldes anläggning i Färlöv testar Hobby årligen olika prototypers vinteregenskaper. Hobbys vattenburna golvvärme utvecklades tillsammans med Alde till modellåret 2018.
Uppvärmningstest
– Under maxtesterna i köldkammaren undersöks hur många minusgrader vagnen kan utsättas för och ändå hålla 20 graders värme. Vi testar både gas och el, var för sig och tillsammans, berättar Håkan.
I Aldes uppvärmningstest står sig Hobby mycket bra. I testet kyls vagnen först ner till minus 15 grader. Sedan sätts värmaren i gång och man mäter hur lång till det tar att uppnå 20 plusgrader.
– För att hamna i klass 3, det bästa resultatet, ska vagnen bli varm på fyra timmar. Hobbys modeller brukar klara det betydligt kortare tid, säger Håkan.
Komforttesterna går ut på att kolla vagnens värmeegenskaper när temperaturen utomhus varierar. Utformningen av inredningen spelar stor roll för uppvärmningen.
Rätt luftströmmar
– Hobby ligger i framkant vad gäller möbelkonstruktion. För att få rätt luftströmmar i vagnen krävs att möblerna är korrekt utformade.
Relationen mellan Hobby och Alde går många år tillbaka.
– Vi har ett tätt och bra samarbete. Eftersom vi ligger nära geografiskt träffas vi kontinuerligt, berättar Håkan.
Sammantaget ger han ett gott betyg till Hobby som året-runt-vagn.
– Med Aldevärme är Hobby en prisvärd husvagn med bra värmekomfort.
Tips – tänk på detta!
• Se till att värmen får cirkulera fritt i ditt fordon
• Undvik att placera saker på gallret ovanför konvektorn
• Mattor som går upp mot luftintagen på möblerna hindrar tilluften till konvektorerna
• Överfyll inte överskåpen så att luftcirkulationen hindras
• Undvik att placera kuddar eller dylikt ovanpå cirkulationsöppningarna. Förhindras cirkulationen försvinner den varma luftspärren och det blir kallras från fönstren
• Håll takskorstenen fri från snö
Soltoppen i Sverige
Välkommen till Sturkö
– en pärla i Karlskrona skärgård!
30 km sydost om Karlskrona, på södra delen av Sturkö, vid en vindskyddad havsvik ligger Sturkö Camping – familjecampingen där du kan aktivera dig och hela familjen eller bara njuta av havet och den underbara naturen.
Sol och salta bad avnjuter du vid vår barnvänliga och långgrunda badstrand.
Finn din egen badvik på ön eller på någon av de närliggande småöarna.
Vill du ut och röra på dig finns motionsspår på 4,5 km.
Det är bara 15 km till närmsta golfbana. På campingen finns en minigolfanläggning.
För många har Sturkö blivit semesterparadiset – ön med det goda fisket, den underbara naturen och ostördheten.
Idrottsvägen 11, 373 62 Sturkö
Tel: 0455-424 82
Epost: sturko@caravanclub.se
Frågor om säsongsplats
Tel: 072 165 88 76
För att ta del av vår webbplats alla information och funktioner behöver du logga in på sidan.
Inloggning med BankID
Nu kan du logga in på vår sida med BankID.
OBS! För att inloggning med BankID skall fungera behöver du lägga till ditt personnummer på ”Mina Sidor”.
Du kan även fortsättningsvis logga in med ditt medlemsnummer och lösenord.
WOW! vilket nyhetsår
290 540 skickade nyhetsbrev
200 355 öppnade nyhetsbrev
De mest lästa artiklarna i Caravan Club Nyhetsbrev under 2021 blev följande artiklar:
5 plats – Dags att boka ELMIA 2021
https://caravanclub.se/nyhetsbrev/nyhetsbrev-2021-02#nyhet-1
4 plats – Håll koll på däcken
https://caravanclub.se/nyhetsbrev/nyhetsbrev-2021-08#nyhet-4
3 plats – Corona kan påverka sommarplanerna
https://caravanclub.se/nyhetsbrev/nyhetsbrev-2021-01#nyhet-1
2 plats – Nya avställningsregler för nya husbilar
https://caravanclub.se/nyhetsbrev/nyhetsbrev-2021-04#nyhet-5
1 plats – Nya avgifter för överlast
https://caravanclub.se/nyhetsbrev/nyhetsbrev-2021-03#nyhet-1