Annons

Barbeque-proffsets bästa tips för att lyckas vid grillen

Tändvätska är bannlyst när barbeque-fantasten Lasse Bornö sköter grillen. Däremot får gärna en torkad träbit från ett äppelträd göra kolen sällskap, för smakens skull. Här delar han med sig om sina bästa tips och recept för sommarens camping-matlagning.

Publicerad2024-04-27

Lasse Bornö är säsongare på Kärradals camping i Varberg. Här på den halländska campingen vid Kattegatt, mitt emellan Göteborg och Halmstad, har grannarna fått ta del av hans kunskaper vid grillen. En gång varje sommar anordnar Lasse Bornö nämligen en barbeque-fest för alla som bor på hans gata.
– De som vill vara med betalar en slant och så sätter jag på grillen tidigt på morgonen. På kvällen är det fest. Det brukar vara väldigt poppis.

En stark kultur i USA
Lasses intresse för barbeque väcktes när han pluggade i USA på 80-talet. Han fick smaka på barbeque-lax för första gången och tyckte det var något av det godaste han någonsin ätit.
– Jag började intressera mig för vad barbeque kontra grill är. I USA är det kultur att tillaga maten, smaksatt med rök under lång tid, som ger ett saftigt och mört kött. Jag kände att det här måste jag ta med mig hem, säger han.
Han köpte en smoker, för ett antal tusenlappar, som skickades hem till Sverige. I hans föräldrars ögon var det ren galenskap men de ändrade sig när de fick smaka på maten Lasse lagade åt dem och tyckte att den var värd varenda krona.

Grill och barbeque – olika saker
Vad är då skillnaden mellan barbeque och vanlig grillning? Lasse Bornö betonar att det är två helt olika saker. Vid barbeque tillagas maten i cirka hundra grader, under lock, och aldrig direkt över glöden.

 

Lasse utanför campingplatsen på Kärradal.

 

Vid grillning handlar det om helt andra temperaturer, och matlagningen går därför mycket fortare.
– Börjar man googla så ser man att barbeque är ganska stort i Sverige också. Det finns lag som tävlar och svenska lag i barbeque som deltar på VM.

Trots det stora intresset för barbeque är Lasse är inte lockad av att tävla själv. Däremot insåg han för några år sedan att även domare behövs. Så när SBQA, Swedish BBQ Association, anordnade en kurs för två år sedan för internationellt domarcertifikat anmälde han sig. I dag har Lasse hunnit döma både i SM i barbeque och SM i hamburgare.
– Det är fantastiskt roligt och det är en ära att få smaka av maten som lagen har lagt ner sin själ i att laga.

Välj grillen som inte skramlar
Lasses grillar – en gasol och en klot – används varje dag under sommaren på campingen.
– Jag vill verkligen att alla ska förstå att en grill kan användas till så mycket mer än att bara grilla en köttbit. Vi bakar bröd på grillen, vi lagar Janssons frestelse, och det går alldeles utmärkt att göra en gryta på grillen.

För att lyckas med barbeque är det en grill med lock som gäller – gärna en klotgrill. Lasses klotgrill har hängt med länge, och hans enkla tips för att hitta en grill som håller är helt enkelt att skaka på grillen du funderar på att köpa.
– Det finns hundra märken och svaret på vilken som är bäst beror på vem du frågar. Jag skakar alltid på grillarna i butikerna. Nio av tio skramlar. Den tionde som inte låter, den ska man köpa. Det är värt att lägga lite mer pengar i stället för att behöva köpa en ny efter bara något år. n

 

FAKTA: SBQA
• Swedish BBQ Association är Svenska Grillfrämjandets tävlingsorganisation. Svenska Grillfrämjandet (SGF) är en ekonomisk förening som startades 2008 av bland annat Scan, AGA, och Svensk Köttinformation.
• SBQA anordnar SM i grill & BBQ. Mästerskapet 2023 hålls i Nossebro under pingsthelgen 27–28 maj. Det anordnas samtidigt ett nordiskt mästerskap.

 

Lasses tips! Värmen Du kan bara styra värmen i en klotgrill med mängden kol. Lite kol = svalare. Mer kol = varmare. Lär känna din grill för att veta hur du uppnår rätt temperatur. Lyft inte på locket, utan försök att lita på grillen och termometern.

Lasses tips! En träbit En träbit av hickory, äppelträd eller ek på kolen ger en extra god smak till köttet, fisken eller fågeln på klotgrillen. Träbiten ger en härlig rök som får cirkulera under locket. Svenska fruktträd är jättebra. Har du ett eget i trädgården är det bara att ta en gren, låta den torka och skära den i bitar – stora som en knytnäve.

 

 

BBQ-GRILLAD KYCKLING
– Spatchcock Chicken

Lasses barbeque-tillagade kyckling är mör och smakrik. Genom att krydda kycklingen under skinnet får kycklingen mer smak.

 

Att laga en “Spatchcock kyckling” går ut på att man klipper upp kycklingen längs med ryggraden, så att det går att platta ut kycklingen.

Att laga en “Spatchcock kyckling” går ut på att man klipper upp kycklingen längs med ryggraden, så att det går att platta ut kycklingen.

Att laga en “Spatchcock kyckling” går ut på att man klipper upp kycklingen längs med ryggraden, så att det går att platta ut kycklingen.

Att laga en “Spatchcock kyckling” går ut på att man klipper upp kycklingen längs med ryggraden, så att det går att platta ut kycklingen.

Att laga en “Spatchcock kyckling” går ut på att man klipper upp kycklingen längs med ryggraden, så att det går att platta ut kycklingen.

 

Du behöver

  •  En hel kyckling
  •  0,5 dl olivolja
  •  Kryddblandning:
  • 1 msk nymalen svartpeppar
  • 1 msk salt
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk red hot chili flakes
  • Eventuellt: Din favorit-BBQ-sås

 

Gör så här

  •  Klipp bort ryggbenet och vik upp kycklingen så den blir stor och platt. Genom att göra så kortas tillagningstiden med hälften.
  • Lossa skinnet från köttet på så många ställen som det går och häll det mesta av olivoljan innanför skinnet.
  •  Pilla sedan ner kryddblandning under skinnet.
  •  Gnid därefter även in skinnet med lite olivolja och
  • kryddblandning

 

Grillningen

  •  Kycklingen ska tillagas indirekt i klotgrill med glöden på sidorna av grillen och kycklingen i mitten.
  •  Värmen i grillen ska vara 120 grader.
  •  Kycklingen är klar när innertemperaturen är82 grader intill benet och köttsaften är klar, inte rosa! Tillagningen tar drygt en timme.
  • Pensla gärna kycklingen med Din favorit BBQ-sås ett par gånger under den sista kvarten av tillagningen.

En träbit av hickory, äppelträd eller ek på kolen ger en extra god smak

 

BBQ-GRILLAD LAXSIDA PÅ PLANKA

Laxsida på planka är enkel att tillaga. Plankan som laxen ska ligga på finns att köpa hos de stora matkedjorna, men Lasse Bornö använder sig av en tjockare alplanka från Little Hill som håller för 10–15 grillningar innan den brunnit upp.

Du behöver
• En laxsida
• En planka för grillen
• 0,5 burk citronpeppar
• Matolja

Gör så här
• Starta grillen och gör en stor och het glödbädd.
• Lägg gallret ovanpå som vanligt. Plankan med laxen placeras sedan på gallret. Håll avståndet 15 cm från glöd till plankan.
• Gnid in laxen med matolja på båda sidor.
• Krydda laxens ovansida med en halv burk citronpeppar.
• Lägg plankan med laxen på grillen och sätt på locket.
• Använd matlagningstermometer och tillaga laxens kärna till 50 grader. Det tar ungefär 15 minuter.

Alplanka som får plats i grillen.

 

När är det färdigt?

Innertemperatur fisk
Alla grader visas exklusive vilotid.
Fisk Min Max
Lax i bit 48°C 56°C
Hel lax – 56°C
Torsk 52°C 56°C
Torskrygg – 56°C
Kolja 52°C 56°C
Sej 52°C 56°C
Röding 50°C 57°C
Tonfisk – 31°C

Innertemperatur för kyckling

Kyckling Temp
Hel kyckling 82˚C (vid benet)
Kycklingfilé 72˚C
Kycklinglårfilé 72˚C
Kycklinglår/klubba 82˚C

 

 

GRILLAD FLÄSKKARRÉ

Fläskkarrén grillas på vanligt sätt. Senapen binder kryddblandningen på ett bra sätt och kombinationen med ingefäran ger en väldigt god smak.

Du behöver

• Fläskkarré, med eller utan ben.
• Gul, amerikansk senap.
• Kryddblandning (ingefära, salt peppar, paprika, chili, socker).

 

Gör såhär

• Pensla rikligt med senap runt om köttbitarna.
• Strö på kryddblandningen.
• Köttbitarna ska grillas över glöd, med locket på.

Innertemperatur fläsk
Alla grader anges för svenskt kött. Icke svenskt fläskkött ska alltid serveras väl genomstekt. Alla grader visas exklusive vilotid.

 

Fläskkött Medium Välstekt

Skinkstek / Julskinka 65˚C 70˚C
Skinkbog / Fläskbog 65˚C 70˚C
Tjocka revben 65˚C 70˚C
Tunna revben 65˚C 70˚C
Fläskfilé 65˚C 68-70˚C

Fläskkött Medium Välstekt

Fläskkarré 65˚C 80˚C
Fläskkotlett 63˚C 65˚C
Flintastek 65˚C 70˚C
Fläsksida – 75˚C
Källa: Wikipedia

 

 

ANNICAS POTATISSALLAD

Lasse Bornös fru Annica gör en god potatissallad som funkar till de flesta rätter från sommargrillen.

Du behöver

För 4 personer
• 10 kokta potatisar
• 1 rött äpple
• 1 grönt äpple
• 1 knippe salladslök
• 2 msk bostongurka
• 1 dl majonnäs
• 1 dl creme fraiche
• 1 knivsudd cayennepeppar
• Salt och peppar efter smak

Gör så här

• Tärna potatisen i centimeter-stora tärningar.
• Skär äpplena i millimeter-stora tärningar.
• Strimla salladslöken fint.
• Blanda alla ingredienser och låt det gärna stå och dra i kylen ett par timmar.

 

Kryddad silverlök

Tunt, skivad silverlök, blandad med finhackad persilja och sumak.

Sumak är ett bär och kallas även bärsumak. Både bär och växt påminner mycket om rönn till utseendet. Sumak som krydda är malda torkade bär, med en syrlig och frisk smak med djupröd färg. Smaken påminner lite om lingonpulver eller röda vinbär, fast syrligare.

Grillad spetskål

Dela spetskålen i fyra delar. Grilla spetskålen 1–3 minuter på varje sida så de får färg runt om. Vänd försiktigt. Lägg åt sidan på grillen att gå på lägre värme minst 10–15 minuter till så de blir genomvarma. Har du ej förkokt spetskålen bör de ligga minst 15 minuter att steka mjuka på låg värme vid sidan på grillen. Vid servering – pensla med smält smör samt salta och peppra.

Grillad majskolv

Grilla majskolven. Dela kolven i mindre skivor. Pensla majskolven med smält
smör. Rulla därefter skivorna i
finriven parmesan.

 

 

Stort TACK Lasse och Annica för gästfrihet och kunskap!

Stort TACK Lasse och Annica för gästfrihet och kunskap!

Lycklig Anders som höll i kameran.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.