Billingen – en dröm för aktiva campare

En campingtur till Skövde låter kanske tvivelaktigt, en stad mitt i landet utan vare sig sjö eller hav. Men Skövde har berget Billingen och här väntar oanade möjligheter för campare året runt.

Publicerad2023-11-24

Hur är då denna året-runt-öppna camping? Jo, alldeles utmärkt. De senapsgula timrade husen är signifikativa för anläggningen och i ett av husen har du reception och vandrarhem. I ett annat duschar, toaletter, kök och tvättstuga. Bastun har sitt egna hus och den får man hyra för 100 kronor per timme. Handikapptoalett och komplett service för husbilar.

Det finns däremot ingen affär eller restaurang. Glass och dricka är det enda. På moderna Billingecentret hittar du sportbutik och restaurang och självklart har du restaurang i det jättestora Hotell Billingehus.

Kommer du till campingen när receptionen är stängd finns ett journummer att ringa.

Vi kom dit en strålande vinterdag, då var det skidor som gällde. Nästa gång var våren som vackrast och då blev det promenader. Men varje gång har vi tänkt, hur skulle det varit att ha kommit till en plats som denna när vi hade tre skolbarn med oss. Jo, helt fantastiskt. Billingens Camping och Stugby ligger på Västgötaberget med samma namn. Det är cirka två kilometer till stadens centrum och det finns gång- och cykelväg såväl som stadsbusstrafik.

Cyklister är det gott om på Billingen. Mest ses de på MTB-banorna i skogen men här mellan nyrenoverade Hotell och Billingecentret med butik och restaurang.

Det är lätt att hitta rätt till olika aktiviteter på Billingen.

Att sätta på sig skidorna direkt på campingen är lyxigt.

 

Nära till mycket
De allra flesta vill ju ha någon form av sysselsättning när de är på camping. Här finns massor av utbud. Redan inne på campingen kan de minsta barnen ha kul på en lekplats. Är man lite större får det bli Äventyret, ett fantastiskt lekområde som man lätt cyklar eller springer till. Här väntar linbana, klätterborg, skatebordramper och mycket annat. Strax intill har också en höghöjdsbana nyligen anlagts. Är det sommar är Billingebadet med flera pooler ett stenkast bort.

Campingen ligger med skogen inpå knuten och ännu en sommaraktivitet för barnen är Mulleskogen. Denna ligger utmed en fin handikappanpassad promenadslinga, som går runt en liten tjärn. För friska ben är utbudet av promenadslingor stort och alla tar sin början i anslutning till Skövdes Skidstadion som är granne med campingen.

Ett av spåren går runt Hålldammen till vilken du kan köpa fiskekort. Handikappanpassad brygga.

Jag har nog aldrig sett så många mountainbikes som på den här campingen.
Många kommer säkert ihåg årets SM-spel som gick av stapeln just här. Och vintern har verkligen mycket att erbjuda campinggästerna. De fina promenadlederna förvandlas till skidspår, det blir full fart i isstadion och slalombacken. Ja, till och med en pulkabacke väntar.

Varnhems Klosterkyrka bara någon mil bort är en nationell historieskatt. Här har till exempel självaste Birger Jarl sin gravplats.

Skogsmulle var inte hemma vid mitt besök, men kanske i närheten?

Campingen har ett 100-tal platser, men är inte så sällan fullbelagd.

Silverfallet mellan Lerdala och Timmersdala ligger vid den kända Vallevägen. www.vallevagen.se

 

Upplev & göra!
Att åka skidor, cykla MTB, vandra i naturen eller leka på roliga lekplatser är med all sannolikhet största anledningen till ett besök på Billingens Camping & Stugby. Men någon kanske kommer för att äta en god måltid på det pampiga Hotell Billingehus men ändå föredrar att bo ”hemma”.

På våren lockar Rhododendrondalen på sluttningen nära slalombacken. Skyltad stig från berget.

En annan sak på våren, är att åka genom den vackra Vallebygden för att titta på Silverfallet. Vägen har klassats som en av Sveriges vackraste och allt har du mindre än två mil bort.

Skara Sommarland är en närbelägen kändis. Och likaså Varnhems Klosterkyrka där självaste Birger Jarl ligger begravd. Bredvid kyrkan ligger museet Kata Gård med utgrävningar från 900-talet. Kata Gård har blivit en riktig turistmagnet och här speglas historia på ett mycket pedagogiskt sätt.

BILLINGENS STUGBY & CAMPING

Adress
Alphyddevägen
541 33 Skövde
Webb billingensstugby.se
Tel 0500-47 16 33
Öppet Året runt.
Prisbild 280 kronor inkl el. Dusch 5 kr. Dyrare platser finns. Fri Wi-Fi.
EL 65 % 10A och 35 % 16A.

GPS 58o24’23.2’’N 13o49’7.4’’E

Vårt betyg
Service/servicehus 4
Campingtomter 4
Läge 3
Totalt 11

En 2:a anser vi är godkänt och maxpoäng är 15.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.