Möt Jönköping via Villa Björkhagen

Ibland bor du på en camping bara för att den i sig har en massa förtjänster, och ibland bor du på den för att det finns så mycket kul att göra i dess närhet. Villa Björkhagen är campingen som omges av en rad trevliga besöksmål.

Publicerad2023-03-31

Massor av folk passerar Jönköping på sin resa, häpnar över den vackert belägna motorvägen vid Vättern och far vidare. Elmiamässan är nog mera bekant än staden för oss som har husvagn eller husbil. Granne med mässområdet ligger Villa Björkhagen, campingen som har en magnifik utsikt och ett toppenläge för att utforska staden.

Öppet året runt
Villa Björkhagen är öppen hela året och det är också butiken och restaurangen, som även utgör service för stugboende och hotellgäster.

Det finns 200 campingtomter och alla är i princip på grönt gräs. En del tomter är plana och fina och har små häckridåer medan andra är lite sneda och vinda på sluttningen mot staden. Ingen har långt till den fina utsikten över Vättern och cykel- och gångbanor som leder till både Huskvarna och Jönköping.

Mitt på campingen ligger ett servicehus som säkert måste ha varit en ofantlig lyx när det byggdes men som borde ha underhållits bättre. Det saknas dock inget av den service man behöver som campare. Handikapptoaletten är utrustad med dusch och skötbord. Undertecknad som har några år på nacken uppskattar att slippa koder och kort som skall laddas, här är allt öppet och varmvatten ingår.

Receptionen vid restaurangen är välkomnande och öppettiderna generösa. Helt ny är avfallsanläggningen för komplett källsortering. Lekplatserna är enkla men den roligaste lekplatsen är säkert Rosenlundsbadet som ligger strax intill campingen. Som campare har du lite rabatt i det härliga badhuset som har både äventyrsbad, hopptorn, 50-metersbassäng och relaxavdelning.

Staden inom räckhåll
Från campingen har du gång- och cykelbana som följer Vättern rakt in i Jönköpings centrum där Tändsticksmuseet och Länsmuseet är riktigt kul att besöka. Just nu är Tändsticksmuseet stängt för restaurering men öppnar i sommar. På Länsmuseet möter du bland annat John Bauers tomtar och troll.

Du kan också välja cykelbana i riktning mot Huskvarna där Huskvarnamuseet är en riktig höjdare, här kan man tala om nostalgi. Och på sommaren är livet i historiska Smedbyn i full gång. Här kan du traska runt bland de låga 1700-talshusen och titta in hos hantverkare och i mysiga handelsbodar.

Campingvärden Sabina Frick möter du ofta som besökare, då campingen har generösa öppettider.

Villa Björkhagen ligger granne med Elmiamässan men framför allt med Vättern. I januari är drömplatserna lediga men så är det inte alltid.

Reception, butik, TV-hörna och restaurang ryms i detta hus.

Köket är ingalunda årets modell men det fungerar.

Källsortering ligger i tiden och Villa Björkhagen erbjuder denna moderna anläggning.

En del uppställningsplatser är riktigt bra medan andra är lite knixigare. Gräs är också känsligt vid stora regnmängder.

 

Upplev & göra!
Rosenlundsbadet ligger fem minuters promenad från campingen.
Huskvarna Museum med 150 års industrihistoria, här kommer varenda vuxen svensk att känna igen sig i något. Missa inte detta!
Smedbyn, miljöer som det såg ut i mitten av 1700-talet. På sommaren kan du här besöka hantverkare, konstnärer, matställen och butiker.
Rudenstams Gårdsbutik & Kafé i Huskvarnas norra utkant är mycket populärt, inte minst i äppletider.
Lekplats av det större slaget finns i Stadsparken i Jönköping. Här finns gröna promenader och utsikt över staden.
Sagomålaren John Bauer har satt spår i Jönköping och vill du se hans verk skall du gå till Länsmuséet.
Tändstickor är starkt förknippade med Jönköping och på Tändsticksmuseet får du historien om denna produkt.
Cykelvägen mellan campingen och centrum erbjuder en jättelång badplats vid Vättern.

Villa björhagen
Adress: Friggagatan 31, 554 54 Jönköping
Webb: villabjorkhagen.se
Tel: 036-12 28 63
Öppet: Året runt
Prisbild: 350 kronor inklusive el och varmvatten (jan -23).
GPS: 57o47’13.1’’N 14o13’3.6’’E

Vårt betyg
Service/servicehus 3
Uppställningsplatser 2
Läge 5
Totalt 10

En 2:a anser vi är godkänt och maxpoäng är 15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.