Sektion: Riksorganisationen

Camping för drömsemester

Strandliv och bad är många människors högsta semesterdröm. Det märks på Caravan Clubs camping Kärradal, som ligger alldeles norr om Varberg. Den drivs av Älvsborgssektionen som startade den 1985.

Publicerad 2021-09-09 00:00:19

Stranden och badet är centrum för alla i Kärradal. Stranden är långgrund och perfekt för barnfamiljer. Barnen kan bygga sandslott och fiska krabbor. För ungdomar finns fotbollsgolf och beachvolleyboll. Vuxna ligger gärna i en solstol eller besöker något av strandens matställen.

Vid strandängarna finns Fridas, för den som vill ha en fin restaurang, och Jippies veranda, för enklare rätter. Den som vill handla lokala produkter och färskt bröd kan gå till Affären, en välsorterad matbutik med självbetjäning bara några hundra meter från campingen. Den som känner behov av rörelse hittar fina promenader längs vattnet eller i byn. I Kärradal kan du leva strandliv som vid Medelhavet.

Sommartid är det alltså ganska tomt på Caravan Clubs medlemscamping när solen står som högst. När det närmar sig middagstid strosar gästerna upp från stranden och det blir liv och rörelse på campingen.

 

En god final på dagen, med en middag på Fridas kommer vi mätta tillbaka till Kärradals camping.

 

Kö till säsongsplatser

Kärradal har 180 platser, varav 135 är för säsongsboende. Det finns även två rum att hyra plus några platser för tält. Man har 150 i kö till säsongsplatserna, vilket är ett gott tecken på att campingen är populär.

All verksamhet på Kärradal sköter gästerna själva. Ungefär 50 personer är engagerade på olika vis. Det gäller allt från att fixa VVS eller trasiga lampor till att vara säsongsvärd. Att vara säsongsvärd är ett hedersuppdrag som delas av många under en säsong. Eftersom campingen valt att inte anställa någon personal delas värdskapet så att varje värdpar gör några dagar/veckor var.

– Värdarna är viktiga för stämningen på campingen, säger förvaltningskommitténs Greger Landkuist. De introducerar nya gäster, hjälper dem backa in på sin plats och att hitta runt på området. De kan ock så tipsa om vad som finns att göra i trakten.

Eftersom medlemmarna själva driver anläggningen har alla säsongsgäster skyldighet att delta i städ- och underhållsdagar.

Rent och prydigt

– Vi ser till att det blir trevligt att hjälpas åt, berättar Greger. Vi brukar mixa arbetslagen så att de boende lär känna varandra. Sen fikar vi såklart ihop. Vi vinnlägger oss om att det ska vara rent och prydligt på vår camping, för det vet vi uppskattas av de boende.

Den som åtar sig att vara campingvärd någon eller några veckor får reducerad avgift.

– Det är en morot för dem som ställer upp på sin fritid. Vi pusslar ihop ett schema under vintern och så rullar arbetet med värdskapet på hela säsongen, säger Cecilia Nordberg. Vi har en campingvärdsutbildning för de nya så att de ska komma in i arbetet. Dessutom har vi HLR- och brandutbildningar för värdarna för att öka tryggheten på anläggningen.

Mycket aktiviteter

Det händer mycket på Kärradals camping. Den här säsongen är det grillkvällar, musikquiz, EM-fotbolls- och pubkvällar. Det finns en stor samlingssal med plats för många gäster. 2019 byggdes köket ut och har i dag rejäl kapacitet att laga mat som serveras på riktigt porslin.

– Pandemin gjorde att köket aldrig fick användas första sommaren, men i år räknar vi med att komma igång. Vi är några som tycker om att arrangera roligheter för gästerna.

På campingen finns lekplats, boulebana och fotbollsplan, så det finns något för alla åldrar.

– Det går i cykler vilka aktiviteter som är populära beroende på vilka som bor här. Ibland är det aktivitet på CC Ung, ibland blir det paus när en grupp ungdomar vuxit upp.

Marken där campingen ligger är arrenderad och markägaren är väldigt mån om att verksamheten rullar på.

 

Cecilia Nordberg och Greger Landkuist är aktiva i Kärradals förvaltningskommitté.

Tack vare den långgrunda stranden är det ofta skönt i vatnet vid Kärradal.

 

Bra samarbete

– Vi har ett jättebra samarbete och det betyder mycket, säger Greger. Nu funderar markägaren och vi på om det är dags att utöka campingen, men än är det på idéplanet. Det vore bra om vi kunde ta emot lite större vagnar. Då campingen byggdes 1985 hade gästerna betydligt mindre husvagnar och tomterna är anpassade till det. Ibland känns det trångt med dagens lite större vagnar.

Greger och Cecilia hör till Kärradals förvaltningskommitté. Älvsborgssektionens styrelse tycker att det är viktigt att separera styrelsearbetet för hela sektionen från arbetet med campingen. Sektionen har ungefär 2 200 medlemmar medan det är ungefär 200 som är knutna till campingen.

– Sektionens styrelse ska fokusera på alla våra 2 200 medlemmar och vi i förvaltningskommittén koncentrerar oss på campingen. Men vi har självklart mycket kontakt med varandra, säger Greger.

Campingens signum

Flera gäster vi träffar berättar att de råkat hamna på Kärradals camping av en slump. De har tagit in för en natt eller två, men det var så trivsam stämning att de ville bo kvar. De har ställt sig i kö och så småningom fått en säsongsplats.

Kärradals camping har ett vinnande koncept: Det är lätt att komma hit. Inga långa köer, som i Bohuslän eller de större kuststäderna. Havet är nära och behöver man något i stan är det cykelavstånd in till Varberg. Den vänliga och hjälpsamma stämningen är Kärradals campings signum.