Ett år med husbil – så var det

Friheten och upplevelserna är det bästa med att ha husbil. Matlagningen är ett minus. Det tycker Anders och Jannicki Svanström efter sin första säsong som husbilsägare. – Det är många rookies därute. Man kan backa lite snett och känna att man inte är ensam, säger Anders.

Publicerad2023-02-21

60-plussarna Anders och Jannicki Svanström bestämde sig för att köpa husbil i början på 2022. De hade sålt sitt stora hus på Värmdö, flyttat in till city och ville kunna lämna stan och komma ut i naturen när de kände för det.
– Det föll sig naturligt med en husbil. Vi ville se mer av Sverige, säger Jannicki.
Före sommaren rullade deras nya husbil Kabe 780 med långbäddar ut från fabriken. Den första resan gick östkusten ner, över till Öland och därefter vidare till Skåne.
– I Skåne tyckte vi det var mycket svårare med parkering och ställplatser. Vi upplevde det som jobbigt och krångligt och vände faktiskt tillbaka till Öland och östkusten igen, säger Jannicki och Anders fyller i:
– Det var juli och många husvagnar och husbilar ute såklart. Det kanske var lättare att hitta ställplatser inåt landet men vi ville gärna ha nära till vattnet och badplatser.

 

Nyåret firades in vid hamnen i Varberg.

 

De har övernattat såväl på campingar, på ställplatser i hamnar och på andra vackra ställen i naturen.
– Det här med hamnar tycker jag är mysigt. Man vaknar upp och ser havet. Sådana platser har vi lyckats få i Västervik bland annat. Och en trevlig resa som vi gjorde var Göta kanal. Då betalade vi 150 kronor för att stå på en åker och så såg vi slussarna, det var riktigt härligt, säger Jannicki.

Jannicki berättar att hon gillar att stanna till och landa lite på ett ställe. Dessutom har de höga drivmedelspriserna påverkat hur de rest.
– Det är ju så dyrt så man vill inte åka för mycket i onödan. Det har gjort att vi planerat mer och kanske stannat någon natt extra på favoritstället. När det har varit dags att flytta på oss har vi försökt att flytta på oss i riktning hemåt, säger hon.
Anders och Jannicki konstaterar att de inte är de enda som har upptäckt tjusningen med husbil och vill uppleva Sveriges skönhet.

 

Anders påpekar att det är en del rookies på vägarna.
– Alla ska hemestra och man är inte ensam om att ha funderingar kring sin husbil. I Strängnäs senast träffade vi på en man som hade problem med sin nya och inte fick igång nåt.

Vad upplever ni är det bästa med att ha husbil?
– Att du har ett rullande hem. Du vet var du har jackor, byxor, besticken och grillen. Vi har så stort utrymme i husbilen att det är enkelt att förvara. Förr i tiden backpackade vi en del, och jag minns hur man släpade runt på sina saker. Det är helt borta nu, säger Anders och skrattar.

Vad har varit mest negativt?
– Jag upplever matlagningen som mest negativ. Jag vill gärna äta ett riktigt lagat mål mat varje dag. I husbilen är det svårt att göra något avancerat, man får skala av menyn på något sätt. Det blir ju en del disk vid matlagning och det är ingen stor diskho i en husbil, säger Jannicki.
– Ibland förbereder vi folieformar med grytor, kåldolmar eller nåt annat till frysen, och så kokar vi bara ris till, säger Anders.

 

Nyåret firades in vid hamnen i Varberg.

 

Något som däremot gått bättre än vad de kanske trodde från början är att köra på mindre vägar. Jannicki älskar att bada i små insjöar och farhågan var att de inte skulle kunna komma fram till dessa.
– Vi vågade köra in på några grusvägar. Man lär sig bilen efterhand. Den är ju hög också, och med antenner på taket, så man tar det försiktigt såklart. Det är verkligen ett tips till nya husbilsägare, att man ska lära känna bilen innan man ger sig i väg, säger Anders.
Kolla underlaget är ett annat viktigt tips från de nyblivna husbilsägarna. Är det lerigt, passa dig för att köra ut i leran. Anders och Jannicki körde fast med husbilen en gång under sommaren.
– Vi fick beställa bärgare som drog ut oss. Det var inte roligt. Och sedan har vi varit nära att få bränslestopp två gånger. Fyll på i god tid, för det kan hända att det saknas en bensinstation efter vägen, säger Anders.

 

Vad tycker ni man inte får missa att ta med sig i husbilen?
– Det man missat går att köpa efterhand. Men vi har funderat mycket på cyklarna, ska vi ha med dem eller inte? Vi har haft med dem men använt dem väldigt lite. Men om vi ska parkera och stå på något ställe länge är det nog bra att ha cyklar eller elsparkcyklar. Då kan man ta sig till en affär utan att behöva åka iväg med husbilen, säger Jannicki.
Under julledigheten åkte Jannicki och Anders till Öland i två nätter och därefter vidare till Halmstad och Varberg på västkusten. Till sommaren väntar Gotland igen och därefter finns det planer på att ta sig ner i Europa.

– Till hösten eller kanske längre fram vill vi ner till Spanien. Vi har jättemånga vänner som bor i södra Spanien. Jannicki vill åka till Italien, och det vill jag också. Vi har börjat kika på en sådan resa. Våra planer är att gå i pension lite tidigare och vara borta längre stunder. Det är därför vi köpte den här lite bättre modellen så att vi inte behöver köpa en ny om tio år. Den här ska hålla livet ut. n

 

” Vi ville gärna
ha nära till vattnet
och badplatser

 

Jannicki och Anders Svanström

Bläsinge på Öland bjöd på sköna dagar i somras.

Bläsinge på Öland bjöd på sköna dagar i somras.

Redo för att rulla. Jannicki och Anders på väg från fritidshuset på Värmdö där husbilen har sin hemplats.

Redo för att rulla. Jannicki och Anders på väg från fritidshuset på Värmdö där husbilen har sin hemplats.

 

Anders och Jannickis tips till nya husbilsägare:
• Läs igenom instruktionsboken så gott du kan innan du ger dig iväg. Det är bra att ha koll på det tekniska och hur till exempel gas, el och värme fungerar.
• Appen Ställplatser är bra för att hitta ställen att övernatta på, även om den inte alltid är helt pålitlig.
• Lär känna husbilen och träna på att köra den, då blir det mindre nervöst när du ska in i städer och köra till exempel.

 

 

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.