Sektion: Riksorganisationen

Ecovip 3019 vinner på nya lådan

För 63 år sedan blev Laika, en liten blandrastik från Moskva, världsberömd som första levande varelse som flög runt jorden i rymden.

Publicerad 2020-12-23 00:00:37

Några år senare föddes den italienska husbilshunden Laika. Den är känd för helt andra saker, bland annat fräck design och smarta detaljer. Nya Laika Ecovip 3019L är inget undantag. Fritidsmagasinet Caravan har tagit en tur med den.

Husbilar som visas upp för pressen är ofta extrautrustade. I det här fallet innebär det att vi för första gången också får chansen att prova Fiats nya automatlåda.

Redan när vi rullar i väg från Hymer-gruppens kontor i Örebro visar den nya drivlinan vilket lyft den innebär för Fiat. Husbilen har en 160 hk motor och den nya nioväxlade lådan. Kombinationen är väldigt trevlig. Via E20 kör vi upp mot Kilsbergen. Vägarna blir allt smalare och till sist rullar vi fram på det sämsta alternativet för en husbil, ojämn skogsbilväg. Återfärden går via E18.

Både underlag och tempo varierar, men Laikan har inga problem med vare sig underlag eller tempoväxlingar. Den är faktiskt underbar när det handlar om att snabbt anpassa farten till tempot på motorvägarna.

Fakta – Laika Ecovip 3019 - Utvändig längd/bredd/höjd 699/225/296 cm.Tjänstevikt Från 2 953 kg | Totalvikt 3 500/3 650 kg. Sängplatser 2 långbäddar, kan omvandlas till dubbelsäng. Bäddbar dinett, sänkbar taksäng tillval. Värme Luftburen gasolvärme standard. Vattenburen tillval. Kyl/frys 140 liter | Övrigt 4-5 bältade platser. Grundpris 850 000 kr

Hygienutrymmet har en helt ny design med bland annat bättre plats i duschen.

De höga långbäddarna ger plats för ett rejält bagageutrymme längst bak i husbilen.

I fotändan av sängarna finns stora förvaringsutrymmen

I fotändan av sängarna finns stora förvaringsutrymmen

Taksängen är elmanövrerad.

Utrymmet under extrasitsen går att nå också utifrån.

Mer komfort

Samtidigt innebär den nioväxlade lådan att det är lättare att köra ekonomiskt. Den dragvilliga motorn klarar lätt att hålla farten även på låga varv. Resultatet, förutom låg bränsleförbrukning, blir lägre ljudnivå och bättre komfort. Summering; Ecovip 3019L lockar till långa semesterresor.

Med en längd alldeles under 7 m och 2,25 m bredd är bilen också smidig när det är lite trångt i trafiken. En klar fördel när resorna går ut i Europa, där det ofta är trångt både på vägar, campingar och ställplatser.

Bra lastutrymmen

Tack vare att bilens dubbelgolv även är tillgängligt via utvändiga luckor har Ecovip 3019 väldigt bra lastutrymmen för att vara en så pass kort bil. Till det kommer ett rymligt garage godkänt för max 250 kilo last.

Bilen har en modern inredning, där mörkt trä står i kontrast mot vita, blanka luckor. Skåpen är ovanligt grunda, vilket bidrar till känslan av rymd, men samtidigt sväljer de naturligtvis inte så mycket prylar.

Under långbäddarna finns rymliga förvaringsskåp, en garderob till höger och med utdragbara hyllor till vänster i färdriktningen.

Rymligare dusch

Hygienutrymmet är nykonstruerat och har bland annat en rymligare dusch tack vare smarta vikväggar.

Köket är ovanligt stort för en husbil som är under 7 m. Tack vare dubbla hoar blir arbetsytan acceptabel om man täcker den närmaste med medföljande lucka.

Den bil vi provade var utrustad med en elektriskt manövrerad taksäng. Konstruktionen förefaller väldigt smidig, trots att den placerats mitt i bilen, direkt ovanför sittgruppen.

Den traditionellt utformade sittgruppen sväljer utan problem alla bilens passagerare och kanske någon gäst.