Inget nytt förslag för längre dubbdäcksperiod

Transportstyrelsen föreslår ingen ändring av datum för dubbdäcksförbud på våren. Anledningen är att ett senarelagt datum riskerar att påverka luftkvaliteten negativt.

Publicerad2024-08-25

Förra hösten gav regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att utreda tillåten tid för dubbdäck. Man ville undersöka möjligheterna att förlänga tiden med två veckor på våren, bland annat för att minska stressen och arbetsbelastningen inom däck- och verkstadsbranschen.

Transportstyrelsen har inhämtat synpunkter från bland annat däck- och verkstadsbranschen, Polismyndigheten och Trafikverket. Dessutom har en enkätundersökning genomförts bland 6 700 svarande.

Transportstyrelsen har kommit fram till är att någon förlängning av dubbdäcksperioden inte kommer att föreslås. Det framgår i den utredningsrapport som överlämnades till regeringen i mitten av augusti.

– Vi har kommit fram till att de negativa konsekvenserna är större än de positiva och föreslår därför ingen förändring av datum för dubbdäcksförbud på våren i våra föreskrifter, säger Kjell-Olof Matsson, utredare vid Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

_________________________________________

När du får använda vinterdäck

• Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december–31 mars.
• Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober–15 april.
ò Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april–30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.
| Källa: polisen.se

 

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.