Kunglig glans i Hilleröd

Ur svenskt perspektiv är det lätt att missa den lilla staden Hilleröd. Den ligger på danska Själland, bara någon mil från Helsingör, men efter färjan från Sverige är de flesta uppenbart inställda på att fortast möjligt ta sig igenom Danmark och vidare mot kontinenten.

Publicerad 2020-03-24 08:12:19

Annette Quist har arbetat med turism större delen av sitt yrkesliv.
– Därför kändes det helt naturligt att ta över Hilleröds camping när jag fick chansen, säger hon. Och det blev på alla sätt bättre än jag drömt om. Den uppfattningen delar besökarna också. Under våra dagar på campingen är det uppenbart att Annette har en speciell plats i hjärtat hos alla vi träffar.

Ur svenskt perspektiv är det lätt att missa den lilla staden Hilleröd. Den ligger på danska Själland, bara någon mil från Helsingör, men efter färjan från Sverige är de flesta uppenbart inställda på att fortast möjligt ta sig igenom Danmark och vidare mot kontinenten.

– Visst finns det några svenskregistrerade fordon på den fullbelagda campingplatsen, men det är vanligare att registreringsskyltarna hör hemma i Norge, Tyskland och Holland. Och Danmark förstås, säger Annette.

Annette Quist håller i det mesta på Hilleröds camping. Även om hon inte alltid arbetar i receptionen försöker hon hinna träffa alla gäster. Nästan varje kväll gör hon en runda på området och hör med alla hur dagen har varit. Foto: Håkan Johansson

Köksdelen i det stora servicehuset är inrett för att ge campinggästerna möjligheter att mötas. Det blir lätt att få kontakt med varandra när man lagar mat tillsammans. Foto: Håkan Johansson

Från det stora köket i servicehuset är det lätt att ta ut maten till en avskärmad uteplats med flera bord och stolar. Foto: Håkan Johansson

I Danmark är det självklart att du kan handla både vin och öl i den lilla servicebutiken som finns i anslutning till campingreceptionen. Foto: Håkan Johansson

Det är gott om husbilar, framför allt på den tidigare cirkusplatsen. De största har nästan utan undantag norska registreringsskyltar. Foto: Håkan Johansson

Palmer och planteringar förstärker intrycket av att vi är mycket längre söderut än på Själland. Foto: Håkan Johansson

Foto: Håkan Johansson

Foto: Håkan Johansson

Fredriksborgs slott ligger på promenadavstånd från Hilleröds camping. Foto: Håkan Johansson

 

Danskarna är ett campande folk. Här dominerar husvagnarna som fritidsfordon och på Hilleröds camping är det gott om både relativt små modeller liksom campingvagnar, släpkärror som fälls upp och blir stora tält när de väl är på plats.

Annette berättar att det är långt ifrån ovanligt att gäster kommer för att stanna en natt, men blir kvar ett tag.
– Det finns så mycket att se här, säger hon.

Centrum i Hilleröd är väldigt mysigt. Det finns massor av fina butiker och gott om riktigt bra restauranger. Men det är också lätt att fastna för den kungliga glansen över Hilleröd. ”Slotsbyen” står det i turistbroschyrerna. Och det är precis vad det är. Mitt i Hilleröd, och på promenadavstånd från campingen, ligger Frederiksborgs slott.

– Det är lätt att tillbringa en hel dag där, berättar Annette.
Och så blir det! Fri rundvandring genom de enorma salarna på slottet kombineras med guidade turer som fokuserar på delar av byggnaden eller dess historia. Det är en överväldigande upplevelse att komma in i dåtidens största balsal.

Fredriksborgs slott ligger på promenadavstånd från Hilleröds camping. Här kan du lätt tillbringa en hel dag. Varje rum i slottet har sin egen karaktär och det kan ta timmar bara att titta på alla takmålningar. Den som gillar serietidningar upptäcker snart att varje tak berättar en historia. Ofta händelser ur bibeln, men ibland myter från folktro och andra skrönor. Den oerhört påkostade inredningen visar att Danmark en gång var en stormakt i Europa. Foto: Håkan Johansson

Foto: Håkan Johansson

Foto: Håkan Johansson

Foto: Håkan Johansson

 

Det är kanske naturligt att Frederiksborgs slott ligger närmast Annettes hjärta, men för svenska besökare finns det gott om slott att välja mellan. I Helsingör finns både Kronborgs och Marienlysts slott och det är inte heller långt till slottet i Fredensborg.

Efter den kungliga glansen på slotten Frederiksborg och Kronborg är det skönt att komma tillbaka till campingen. Anläggningen är verkligen en oas! Under sina år här har Annette satt en speciell prägel på anläggningen.

Överallt, vid reception, köks- och servicehus, finns det stora planteringar med exotiska växter. Citronträd och palmer ger känslan av att vi är betydligt
längre söderut.

Under vintern förvarar vi dem inomhus, men hela säsongen klarar de sig bra ute, berättar Annette. Ryktet om Hilleröds camping har spritt sig vida omkring och anläggningen får allt fler besökare. För något år sedan lyckades Annette övertala kommunen om att också få använda den tidigare cirkusplatsen som camping.

Förutom att det gett oss ett mycket större markområde för husvagnar och husbilar har vi också byggt nya campingstugor där, säger Annette. Där har vi gäster året runt. Låt besöket på Hilleröds camping ta ett par dagar extra, även om resans mål ligger mycket längre söderut. Det blir en mjukstart på semestern att ta en paus hos Annette i ”Slotsbyen”.