Småstadsidyll vid stor sjö

Arvika ligger vid Glafsfjorden och på sommaren blommar staden upp till en riktig turistmagnet. Husvagnar och husbilar från när och fjärran lockas till orten som erbjuder goda campingmöjligheter, ett rikt friluftsliv och gott om restauranger.

Publicerad2024-02-09

Jag har skrivit det förr och jag gör det igen, underskatta inte inlandscampingplatser som semestermål.

Vi har varit i Arvika, troligen inte det vanligaste resmålet. Vi campade, badade, cyklade, spelade minigolf och bjöds på underhållning. Klassisk semester fast till betydligt lägre pris än om du varit på en populär ort på Västkusten.

Campingen blev basen
Ingestrands Camping var vår bas, en naturskön plats på stranden till Glafsfjorden med fyra kilometer lång cykelbana in till centrum.

Standarden i servicehusen var av hög klass, kakel och klinkers och fräscht. Bra toaletter för funtionshindrade med dusch och även separat familjebadrum med skötbord och en extra liten toalett. Flera olika kök för disk eller matlagning, i ett av dem en diskmaskin.

Modernt utrustat TV- och sällskapsrum. Snyggt inbyggda källsorteringsstationer för sopor på två ställen och vid servicestationen för husbilar fann vi strax intill även fri biltvätt.

En välutrustad lekplats för barnen hade också en uppblåsbar studsmatta, som vi lärt oss lär vara lekplatsernas populäraste attraktion.

Campingbutiken finns i receptionshuset och erbjuder förutom mat och morgonbröd även rikligt med Sverigesouvenirer.

Övervägande grästomter
Det finns 160 campingtomter med el och de flesta står på grönt gräs. Alla har nära till servicehus eller den ”egna” badplatsen.

Går du cirka 500 meter mot staden har du Arvikas största badplats med handikappanpassning och ännu en lekplats.

I campingreceptionen kan du köpa fiskekort, hyra båtar av olika slag och även supar.
Barn under 16 år fiskar gratis i Glafsfjorden.

Rundturståg vittnar om att staden, som bara har 25 000 innevånare, är en turistort på sommaren.

Campingen ligger på en sluttning mot Glafsfjorden och utsikten är storslagen.

”Fågelmannen” är kanske inte den snyggaste karl jag sett men Liss Erikssons skapelse är en stolthet i staden. Liss var yngste son till bygdens välkände skulptör Christian Eriksson.

Stadsparken i Arvika har genom åren fått flera utmärkelser.

Ibland kommer rullande gatukök på besök vid Ingestrand.

 

Upplev & göra!
I direkt anslutning till campingen har du ett elljusspår på 2,5 kilometer och här startar också en MTB-bana.

Cirka 400 meter från campingen fann vi en mycket trevlig minigolfanläggning med både klassisk och äventyrsminigolf. Här är också glass- och pizzabar.

Från campingen är det 1,5 mil till Klässbol, Sveriges kanske finaste linneväveri med butik. Strax intill hittar du en trevlig restaurang/café i en gammal kvarn.

Rackstadmuséet är ett fantastiskt ställe som inte bara berättar om skulptören Christian Eriksson utan om hela familjen. Genuint intressant svensk konsthistoria i fin miljö med både restaurang och café.

Det är inte många småstäder som har en så fin stadspark som Arvika och det var här vi hade turen att bjudas på gratis underhållning. Parken har något år utsetts till Sveriges vackraste.

Arvika Fordonsmuseum har gott anseende. Här ser du inte bara gamla bilklenoder utan även historien om innovatören Per Andersson, grundaren av Thermiapannan.

Landskapet runt Arvika är som ett såll med vattenhål. Överallt finns föreslagna cykelturer. Exempelvis kan du fara runt den lilla sjön Mangen nordost om staden. Den 1,5 mil långa turen anses ta dig på vårt lands vackraste landsväg.

På vintern plogas skidspår och sjöarna förvandlas till skridskoisar.

Besök www.visitarvika.se så får du veta mera eller besök stadens trevliga turistbyrå på plats.

Ingestrands Camping
Adress 671 91 Arvika
Webb ingestrandscamåing.se
Tel 0570-148 40
Öppet Året runt.
Prisbild Vi betalade 360 kronor på högsäsong, el och dusch ingick.*
EL 10A.
GPS 59o37’26’’N 12o36’24.5’’E

Vårt betyg
Service/servicehus 4
Campingtomter 4
Läge 4
Totalt 12

En 2:a anser vi är godkänt och maxpoäng är 15.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.