Badvänliga Trosa Havsbad

Här har man campat sedan 1950-talet och platsen är fortfarande mycket populär. Och vad kan väl vara bättre än att komma till ett fantastiskt havsbad nu när somrarna tycks både längre och varmare.

Publicerad2023-09-01

Att åka till Trosa har i folkmun alltid varit att fara till världens ände och kanske är det Trosa Havsbad som avsetts. Hur som helst så ligger badplatsen längst ut på Rävudden i Stockholms södra skärgård och det är så långt du kan köra ut i havsbandet inifrån Trosa.

Att här har anlagts en camping är lätt att förstå, för både badet och naturen är storslagen.

Vi besöker platsen när sommaren är som bäst och det är så gott som fullbelagt. Det är häftigt att se hur det står ekipage bland tallar och små backar hit och dit. Det finns verkligen tomter av alla storlekar men bitvis är det rejält trångt.

Varje vrå på den skogklädda kullen på Rävudden har utnyttjats till campingtomter.

Några har turen att knipa plats på bästa läge mot havet.

Det gäller att inte gå vilse.

M/S Brännskär heter turbåten som trafikerar skärgården utanför Trosa.

Miljöerna längs Trosaån är otroligt vackra.

Att hyra bastuflotten kan generera ett härligt sommarminne.

Restaurang Algoths torde vara Trosas sista utpost mot havet.

Trosa Havsbad med både sandstrand och bryggor har besökts i mer än 70 år.

 

Anläggningen klassar sig som trestjärnig men här finns absolut all den service man kan behöva som campare. I två servicehus hittar du toaletter och duschar och även badrum med dusch och toalett för rullstolsburna. I det tredje rödmålade servicehuset ryms tvättstuga, ett välutrustat kök och latrintömning. Campingen har också försetts med en komplett serviceplats för husbilar.

Receptionen delar plats med en liten servicebutik och är öppen 8.00-21.00 hela sommaren. Kommer du på annan tid finns ett anslag om hur du går till väga. Här finns också ett journummer angivet.

Algoths heter restaurangen som ligger på campingen och som inte bara erbjuder mat utan en storslagen havsutsikt.

Även om nymodigheter som glamping och äventyrsminigolf smugit sig in på denna anrika anläggning så känns på något vis historiens vingslag och det är kul att det inte bara handlar om husvagnar och husbilar utan om tältande gäster.

Upplev & göra!
Trosa Havsbad
är tveklöst den främsta anledningen till besök på campingen. Här finns bryggor, sandstrand, hopptorn och till och med ramp för handikappade. Men havet inbjuder även till andra aktiviteter och på campingen kan du hyra kanoter, kajaker och supar. Två gånger om dagen på sommaren lägger M/S Brännskär till vid bryggan och du kan ta en tur in till Trosa eller till de trevliga öarna Askö eller Kråmö.

Du behöver förstås inte åka båt till Trosa för det allra smidigaste torde vara att cykla den plana tre kilometer långa cykelbanan in till Gästhamnen. Det finns även elsparcyklar att hyra.

Trosa är en riktig turistmetropol och här är restaurangerna fler än butikerna och på sommaren öppnar bodar av olika slag på torget framför gästhamnen. Men bara en promenad längs Trosaån i det gamla Trosa är en upplevelse i sig.

Det kungliga slottet Tullgarn med slottsbutik och café har dagliga visningar och ligger cirka en mil norr om staden.

En höghöjdsbana vid skidbacken invigdes i år.

Vill du lämna småstadsidyllen för ett besök i storstaden så går det buss som tar dig till Stockholm på en timme.

Vare sig du angör Trosa från norr eller söder så tycker jag att du skall välja att åka parallellt med E4:an på den så kallade Utflyktsvägen som sträcker sig från Vikbolandet i söder till södra Stockholm. Och går du in på hemsidan finner du en mängd tips på sevärdheter. www.utflyktsvagen.se

Trosa Havsbad & Camping
Adress
Rävuddsvägen 42
619 31 Trosa
Webb: trosahavsbad.com
Tel: 0156-50 20 00
Öppet: 1 april–30 september
Prisbild: 605 kronor inkl el och dusch (högsäsong -23).
GPS: 58o87’20.22’’N 17o57’54.71’’E

Vårt betyg
Service/servicehus 3
Campingtomter 3
Läge 4
Totalt 10

En 2:a anser vi är godkänt och maxpoäng är 15.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.