Sektion: Riksorganisationen

Två häktade i husbilshärva

Härvan kring Berggrens Husbils Center i Lagan börjar klarna. Polisen har häktat två personer, på sannolika skäl misstänkta för bland annat grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. En man i 50-årsåldern greps redan den 30 oktober och ett par veckor senare även en kvinna, kring 35 år gammal.

Publicerad 2020-12-18 00:00:30

Förundersökning pågår och nu avgör åklagaren vad som blir nästa steg.

Totalt handlar den här härvan om 16 olika fordon som lämnats in till Berggrens Husbils Center AB i Lagan för försäljning. Ägarna lämnade ifrån sig sina husbilar och husvagnar under förespegling att de var garanterade en överenskommen summa i betalning inom några veckor. Några pengar kom aldrig.

Den här typen av bedrägerier är vanligt, konstaterar polisen. Och den inriktar sig ofta på äldre människor.

Det vanligaste scenariot är att ägaren annonserar ut sin husbil på till exempel Blocket. Efter en tid ringer en trevlig människa och presenterar sig som försäljare på ett husbilsföretag. Hen har en kund på just den husbilsmodell som du vill sälja. Om du är intresserad kan hen komma och hämta bilen direkt och hen garanterar samtidigt att även om just den här kunden skulle backa ur affären ska du garanterat få den summa ni är överens om inom en viss tid.

Alla pengar borta

Det låter jättebra! Ni kommer överens, husbilen försvinner och alla pengar med den… När det är dags för betalningen har försäljaren också gått upp i rök.

Mats Carlsson arbetar på Larmtjänst, försäkringsbolagens gemensamma organisation. Personalen på Larmtjänst håller bland annat koll på stöldanmälda husbilar och publicerar regelbundet en lista över efterlysta fordon.

– När det gäller campingfordon handlar det inte så ofta om regelrätta stölder, även om det registrerats så hos polisen, säger Mats. Det vanligaste är att det är fråga om bedrägerier – men när polisen tagit emot stöldanmälan kommer den aktuella bilen eller vagnen att markeras som stulen hos Transportstyrelsen och då blir det svårare att sälja den vidare så länge utredningen pågår.

Samtidigt betonar han att en stöldanmälan inte innebär att ägaren automatiskt kan få hjälp av sitt försäkringsbolag:

Försäkringen gäller inte

Det är faktiskt så illa att den som lämnar ifrån sig en husbil med nycklar och alla papper aldrig kan räkna med att stöldförsäkringen täcker det som inträffat.
Mats råd är solklart:

– Se till att hela köpeskillingen finns på ditt bankkonto innan du låter någon ta över din husbil.

Det är lätt att förstå att det finns en marknad för den här typen av bedrägerier. När en husbil kostar över 500 000 kr kan det vara svårt för en privatperson att till exempel lösa finansieringen av affären. Bedragarna lovar att lösa även det.

– Det finns många seriösa företag som kan hjälpa till vid försäljning och finansiering, säger Mats. Åtskilliga stora handlare kan hjälpa till att förmedla affärer. På senare år har det dessutom kommit några företag som specialiserat sig på förmedling. Men de är stora, seriösa och lätta att kolla upp!

Kolla upp allt!

– Det sista är viktigast av allt, slår Mats fast. Kolla allt; bolagsregister, Skattemyndigheten, Bolagsverket, Transportstyrelsen, sök på Internet och fråga efter referenser. Och känner du dig det minsta osäker, lämna inte ifrån dig din husbil.