Sektion: Riksorganisationen

Två pionjärer har lämnat oss

Publicerad 2020-12-18 00:00:46

Carin Edvall

Carin Edvall, CC1, har gått ur tiden.
Carin och maken Börje var med från första början när idén föddes till det som skulle bli Caravan Club – precis som det låga medlem­s­numret säger.

När föreningen bildades, 1958, var Carin redan en rutinerad campare. I jubileumstidningen CC 50+, som gavs ut inför Caravan Clubs 50-årsjubileum, berättade Carin om familjens campinghistoria:

Den första husvagnen köptes redan i februari 1954, en SMV 6:a med nedsänkbart ”köksgolv”, enkla fönsterglas och i princip oisolerad. En rödspritskamin fungerade som värmekälla.

Tanken var att kunna dela intresset för friluftsliv och fjällvärld med barnen i familjen. Samma år gick de första resorna till Sälenfjällen och både sportlov och påsk firades på Gammelgårdens parkering. Men vid den här tidpunkten var Sälen ännu outvecklat som turistmål och familjen Edvall var ganska ensamma om att bo i husvagn i vinterfjällen.

Det första försöket gav mersmak och året därpå var familjen tillbaka. Den här gången på Högfjällshotellets parkering, där vägen tog slut på den tiden.

– Det var många som kom fram och frågade hur vi kunde bo i husvagn på vintern, berättade Carin.

Nästa år stod det sju vagnar på parkeringen under påsken. Då väcktes idén att försöka bilda en husvagnsklubb. Genom bland annat SMV:s kundregister kontaktades närmare 400 husvagnsägare och påsken 1958 samlades 38 husvagnar med 141 personer på Högfjällshotellets parkering.

– Många var nybörjare på vintercamping så Börje hade som uppgift att bidra med råd och dåd, berättar Carin: lägg hushållspapper i fönstren mot kondensen och skotta snö på stödbenen så att de inte sjunker i solskenet.

På Långfredagen samlades vintercamparna i sportbaren på Högfjällshotellet, och beslutade att bilda Caravan Club of Sweden.

I takt med att fler husvagnsägare anslöt sig blev det allt fler husvagnar på Högfjällsho­tellets parkering under påskhelgerna. Till sist fungerade det inte för vare sig hotellet eller Caravan Club. Redan år 1959 var det dags att söka efter en permanent plats någonstans i Sälenfjällen.

Tandådalen kunde nås med bil via norska sidan av gränsen, men vägen via Högfjällshotellet skulle snart byggas ut mot Norge och platsen var perfekt för en husvagnscamping. Nu hade medlemmarna i Caravan Club en egen plats att vara på i Sälenfjällen.

– I början hade vi ingen ström. Och toan bestod av en skottad gång med toaletter i form av två stänger längst in. När det var upptaget hissade vi en röd flagga, berättade Carin Edvall. 1964 byggdes den första samlingsstugan, då var vi 1 764 medlemmar. Byggnaden med de första riktiga toaletterna kom först 1967.

De som startade och byggde upp Caravan Club gjorde det av idealitet, kärlek till camping och friluftsliv, och inte minst glädjen i att lära känna och umgås med likasinnade.

I intervjun inför Caravan Clubs 50-årsjubileum i Tandådalen, i juli 2008, lovade Carin Edvall:

– Då ska jag vara med!
Hon höll sitt löfte och hann dessutom vara med när föreningen firade 60 årsjubileum på Moraparken.
Carin Edvall blev 96 år.

Margareta Hjalmarsson

Margareta Hjalmarsson, Falun, har avlidit i en ålder av 95 år.
Margareta och maken Yngve var aktiva i Caravan Club från starten vid Högfjällshotellet i Sälen. Parets stora engagemang medverkade både till expansionen i Tandådalen och några år senare i uppbyggnaden av Dalasektionens egen camping i Smednäset utanför Svärdsjö.

Så sent som vid Caravan Clubs 60-årsjubileum i Moraparken, 2018, medverkade Margareta med anekdoter ur föreningens tidiga historia. Tillsammans med Carin Edvall kunde hon berätta dråpligt om husvagnscampingens första decennier och om Caravan Clubs fantastiska utveckling.

Under många år var livet i Caravan Club centralt för Margareta, Yngve och deras tre barn. Och även om Yngve långa perioder arbetade med stora projekt utomlands kom paret alltid tillbaka till Sverige, Caravan Club och campinglivet.

Dottern Ulla minns den stora glädjen i husvagnslivet, där allt fanns så nära inpå samtidigt som det hela tiden var saker på gång. Medan Yngve var aktiv i Tandådalens campingkommitté ansvarade Margareta långa perioder för receptionen.

I slutet av 1980-talet blev det husbil i stället – och många, långa resor fram till år 2010.
I anslutning till Caravan Clubs jubiléer har Yngve och Margareta delat med sig frikostigt ur ett fantastiskt bildarkiv. Det är en skatt som dokumenterar hela organisationens historia, med fokus på campingplatserna Tandådalen och Smednäset.