Ändrad giltighetsid

Under pandemin har giltighetstiden för godkänt kunskapsprov för behörighet B varit sex månader istället för fyra månader. Men nu sker en återgång till ordinarie regler om giltighetstid. Körprovet behöver från och med den 1 oktober göras inom fyra månader efter godkänt kunskapsprov.

Publicerad2022-10-20

För att ta körkort behöver den blivande föraren klara både ett kunskapsprov och ett körprov. Trafikverket har till följd av de restriktioner som var nödvändiga för att förhindra smittspridning under pandemin inte kunnat erbjuda lika många kunskapsprov och körprov som tidigare. Giltighetstiden för godkänt kunskapsprov utökades därför tillfälligt från fyra till sex månader för att blivande förare inte skulle missa att hinna köra upp inom denna tidsram. Men från och med den första oktober gäller ordinarie regler igen.

– Kunskapsprov som genomförs från och med den 1 oktober 2022 med godkänt resultat är giltiga i fyra månader. Prov som redan har genomförts före den 1 oktober med godkänt resultat är fortsatt giltiga i sex månader. Inom den tiden behöver den blivande körkortsinnehavaren genomföra ett godkänt körprov för att få sitt körkort, säger Liv Johansson, utredare på Transportstyrelsen.

Reglerna innebär att:

  • Den som har ett godkänt kunskapsprov som har genomförts före den 1 oktober 2022 har förlängd giltighetstid till sex månader från dagen för provet.
    Den som har ett godkänt kunskapsprov som har genomförts efter den 1 oktober 2022 får fyra månaders giltighetstid.
  • Foto: Liza Simonsson
Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.