Åsleröd – en bohuslänsk sommaridyll som drivs av eldsjälar

Karga klippor, salta bad, storslagna vyer, vindlande gränder och rödmålade fiskebodar. Bohuslänska Fjällbacka är en sommaridyll i koncentrat som under några intensiva sommarmånader får storstadspuls. På Caravan Clubs camping Åsleröd strax intill råder stillhet och ro.

Publicerad2023-02-21

Hollywoodstjärnan Ingrid Bergman hade Fjällbacka som sitt eget semesterparadis.
Deckarförfattaren Camilla Läckberg har förlagt många av sina böckers handlingar till det lilla fiskeläget där hon själv växte upp. Även många medlemmar i Caravan Club älskar det saltstänkta lilla samhället 13 mil norr om Göteborg.
Många av dem som campar – semestrar i husvagn, husbil eller tältar – stannar gärna till på Åsleröd, Caravan Clubs fritidsanläggning i Tanums kommun.

 

Åsleröd hör, precis som klubbcampingen Sollid på Orust, till Göteborgssektionen. Åsleröd ligger ett par kilometer inåt land och har med det ingen egen badplats. Det uppvägs av en, av många efterlängtad, tystnad, en naturskön omgivning och klättervänliga klippor. En av stigarna som utgår från området leder upp till en utsiktsplats med storslagna vyer.
– Därifrån kan du se till Väderöarna när det är klart väder, förklarar Herbert Aldäng.
Han är en av dem som ständigt återkommer till Åsleröd. Herbert bor i småländska Ljungby tillsammans med hustrun Britt-Marie men paret tillbringar det mesta av sin lediga tid på Åsleröd där Herbert är campingansvarig.

– Vi är här fyra veckor på sommaren och i stort sett varannan helg, året runt. Vi brukar till och med fira nyår här.

 

Det finns fina stigar att vandra utifrån Åsleröds camping.

 

Caravanägd sedan 2002
Anläggningen är öppen året runt.– Vi har hundra säsongsplatser och 30 korttidsplatser. De flesta av våra säsongare har helårsplatser, säger Herbert.
Fritidsanläggningen har varit i Caravan Clubs ägo sedan 2002. Sedan övertagandet har verksamheten vuxit. De tidigare 82 säsongsplatserna har blivit 100.
Många tillbringar gärna helgerna på den lilla campingen under vintermånaderna, då gemenskapen är lite extra stor.

– Vi anordnar aktiviteter året runt. I vintras hade vi en öl- och vinprovning. En annan dag anordnade vi herrmiddag, där herrarna stod för matlagningen.
Midsommarfirande och en kräftskiva är andra årligen återkommande arrangemang, precis som ett par quizkvällar.

 

Husvagnarna är i majoritet på Åsleröd.

 

En bra sommar
Sommaren 2022 var en bra säsong på Åsleröd.
– Under tre, fyra veckor hade vi fullbelagt, säger Herbert och påpekar att det varit högt tryck hela sommaren.
Precis som på alla andra av Caravans fritidsanläggningar är det campingvärdar som välkomnar gästerna, svarar på frågor och ser till att allt löper på smidigt.

De ideella insatserna är många och de engagerade vet vad de ska göra.
– Under de mest intensiva sommarveckorna har vi timanställd personal i receptionen.
Där lämnas ofta tips på sevärdheter, Åsleröd är omtyckt utgångspunkt för dem som vill utforska Bohuslän. Det är sex kilometer till Grebbestad från anläggningen, fyra mil till Smögen och fem mil till Strömstad.

 

Populärt vandrarhem
Åsleröd kan stoltsera med ett eget vandrarhem med nio rum och sammanlagt 30 bäddplatser. Rummen är ljusa, fräscha och utrustade med kylskåp. Alla rum har dessutom balkong.Gästerna städar själva rummen. Vandrarhemsteamet ser till att städningen håller god standard, sköter tvätten och fixar.
– Vandrarhemsgästerna sköter sig jättebra, säger Eva Stenberg som ansvarar för vandrarhemmets städgrupp. Det är en självgående grupp med eget ansvar.
– Vi utvecklar efter hand, säger Eva och visar mörkläggningsgardinerna som är ett av de senare inslagen.
– Tanken är att vi ska renovera rummen, ett i taget, berättar Herbert som gärna ser att rummen får olika teman. Ett nytt badrum stod färdigt i fjol.
Vandrarhemmet är populärt vintertid. Då är det främst företag som låter inhyrd personal som tröttnat på hotellivet flytta in där.

 

Vandrarhemmet – där alla rum har en balkong – ligger i anslutning till receptionen.

 

Gör upp femårsplaner
Vid sidan av det löpande arbetet med städ och underhåll planeras för framtiden, med stora och mindre jobb. Sedan Caravan tog över har utebelysningen uppgraderats, den gamla har ersatts av led-belysning som spar energi.
Planeringen för kommande satsningar pågår.
– Vi arbetar med femårsplaner, säger Herbert och berättar att nuvarande plan innehåller flera projekt.
– Vi har ett mindre servicehus inne på området. Det ska vi riva och ersätta med ett nytt. Tre toaletter ska bli fem, de två duscharna ska bli fem.

 

Arbetet med att förbättra och underhålla anläggningen pågår ständigt.
– Vi har även anlagt ett nytt reningsverk. Då hyrde vi maskiner och utförde arbetet själva. Arbetet med servicehuset ska i stor utsträckning ske ideellt.
– Vi ska anlita ett företag som ska riva befintligt servicehus och bygga nytt. Arbetet invändigt fixar vi själva. Vi har mycket duktigt yrkesfolk bland de ideella krafterna.
Det nya servicehuset ska frostsäkras så att det håller öppet under vinterhalvåret. Samtidigt ska delar av området dräneras.
För de lite äldre barnen och tonåringarna är snabb wifi-uppkoppling en förutsättning.

– Vi har fiber och den ska byggas ut så att det blir än snabbare, lovar Herbert.
Men arbetet får inte ta över.
– Under sommarhalvåret handlar arbetet mestadels om akuta åtgärder.
Semesterdagar ska ge avkoppling och återhämtning, också för dem som arbetar ideellt.

Sven och Lisbeth Johansson njuter av solen tillsammans med Inger Olsson-Wrang. Trion sitter framför samlingslokalen där det finns en hörna för de yngsta camparna.

Tältsemestrar är populära i Bohuslän. Det är sällan tomt på Åsleröds tältavdelning.

Jan Zimmergren är ordförande för Göteborgssektionen och en trogen gäst på Åsleröd.

Mattias Olsson klipper gräset framför en av husvagnarna.

Elma Lundhag och hennes morbror, Ronny Olsson, hjälps åt med disken.

Per Jonsson och Elisabeth Andersson från Trollhättan älskar lugnet i Åsleröd där de har säsongsplats. Ett nytt förtält är den senaste investeringen.

Gunilla Knutsson och Eva Stenberg är två av eldsjälarna som ser till att det alltid är rent och snyggt på vandrarhemmet.

Ulf och Eva Hermansson från Lerum har haft säsongplats på Åsleröd sedan 2008. Golfen, Fjällbacka, Norrby shoppingcenter är bara något av det som lockar dem tillbaka till västkusten.

Herbert och Britt-Marie Aldäng stortrivs på Caravans fritidsanläggning Åsleröd strax utanför Fjällbacka där Herbert är campingansvarig.

Minna Hellström och Camilla Nilsson välkomnar gästerna, visar dem faciliteterna och berättar om allt som är värt att utforska i trakten.

 

FAKTA ÅSLERÖD FRITIDSANLÄGGNING
Öppet året runt. Antal platser 115.
Tältplatser ca 20. Vandrarhem 10 rum/30 bäddar.
Vägbeskrivning Från Uddevalla E6, ta av motorvägen vid Grindmotet (avfart 103) mot Fjällbacka väg 163. Följ skyltar mot Åsleröds camping.
GPSposition N 58,614993 E 11,311137”
www.caravanclub.se/aslerod

 

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.