Campingfestival

Nytt decennium och Caravan Club skapar en ny typ av mötesplats som är öppen för alla medlemmar.

Publicerad2020-02-27

– I år planerar riksstyrelsen tre arrangemang för att testa nya sätt att mötas, berättar Börje Svärdström och Lasse Lindström, ordförande och vice ordförande i Caravan Club. Vi ser det som campingfestivaler, där aktiviteter på platsen kompletteras med möjligheter till egna upptäcktsfärder i spännande omgivningar.

Möten mellan campare är en av grundstenarna i Caravan Clubs verksamhet. Det var så organisationen föddes för mer än 60 år sedan. Husvagnsägare träffades när de varje påsk tog sina ekipage upp till Sälenfjällen för att åka skidor. De gemensamma upplevelserna födde tanken på en förening och sedan dröjde det inte länge innan medlemmarna byggde upp den första egna campingplatsen.

Träffar och campingplatser

Under många år låg fokus på att dels starta egna campingplatser, dels arrangera olika typer av träffar för medlemmarna.

– Men intresset för den traditionella träffverksamheten hade sin storhetstid under 1900-talet, säger Börje. Och på senare tid har det blivit väldigt tydligt att det är en allt mindre grupp som vill vara med på sådana arrangemang.

Trenden är inte unik för svenska Caravan Club. Tendenserna är desamma i hela Europa.

– Och våra nordiska kolleger beskriver det likadant, säger Lasse. Det blir väldigt tydligt när vi tittar på hur vår gemensamma träff, NCT, tappar besökare från år till år. Och de som kommer är i huvudsak äldre, som varit medlemmar länge.

Lockar yngre också

Det nya konceptet vänder sig till alla medlemmar, men det är tydligt att både Börje och Lasse hoppas att fler unga ska lockas till arrangemangen.

– Vi kanske kan rida lite på att det faktiskt finns ett allt tydligare behov av forum där människor kan mötas på riktigt, menar Börje. Sociala medier har sina begränsningar…

Premiär i Kristinehamn

– Om man gör som man alltid gjort blir det som det alltid varit, konstaterar Lasse. Det är mot den bakgrunden vi nu drar igång årets första arrangemang, en campingfestival i Kristinehamn under Kristi himmelsfärdshelgen. Det blir två festivaler till i år, en på Gävleborgssektionens camping i Ockelbo den 5-7 juni och den sista på Sturkö camping utanför Karlskrona, lite längre fram under sommaren.

Planeringen av arrangemanget i Kristinehamn var från början kopplat till att det under samma period pågår en Fritidsmässa.

– Vi skulle kunna locka både med egna aktiviteter och fri entré till mässan, förklarar Börje. Det fanns många fördelar med närheten.

Nu blir det ett helt annat upplägg. I slutet av januari beslutade arrangörerna att lägga ner Fritidsmässan.

Samarbetar med kommunen

– Men vi har ett fint samarbete med Kristinehamns kommun och vi ser redan nu att vår första campingfestival kan bli ett fantastiskt arrangemang, säger Börje. Kristinehamn har länge varit lite av hjärtat i Campingsverige och är samtidigt omgiven av en underbar natur och massor av lockande möjligheter.

Just nu pågår detaljplaneringen av arrangemanget. Program och anmälningsrutiner kommer att publiceras på caravanclub.se vartefter allt blir klart. Det kommer också information med nyhetsbreven.

– Håll koll så att du inte missar chansen, säger Börje och Lasse. Det här kan bli riktigt kul!

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.