Det är jag som är Lars

Om du stöter på en husbil på vägen är chansen stor att det sitter en Lars bakom ratten. Det visar uppgifter från Statistiska Centralbyrån (SCB) som Nordens ledande husbil- och husvagnsåterförsäljare Forsbergs Fritidscenter har sammanställt. Anders och Mikael är också vanliga namn på husbilsägare – men listans första kvinnliga namn hamnar betydligt längre ner.

Publicerad2023-11-20

Husbilar har ökat kraftigt i popularitet de senaste åren, inte minst sågs en boom under pandemin. Men vilka är det egentligen som kör husbil? För att lära känna Sveriges husbilsägare lite närmare har vi tillsammans med SCB tagit fram en lista över de vanligaste namnen bakom husbilsratten.

Lars i topp

Det vanligaste namnet bland husbilsägare är Lars, nästan 3 000 personer bär detta namn. Därefter kommer Anders med något över 2 500 personer, följt av Mikael som är namnet på cirka 2 300 husbilsägare. På fjärde och femte plats finner vi Jan och Peter, som lite fler än 2 000 husbilsägare heter.
– Det är inte förvånande att topp tre bland de vanligaste namnen hos husbilsägare också är de vanligaste tilltalsnamnen bland män. Det är betydligt fler män som står registrerade som husbilsägare än kvinnor. Däremot är det intressant att namn som Johan och Erik, som ofta toppar namnlistorna, inte ligger så högt upp. Det beror troligen på att snittåldern för dessa namn är betydligt lägre, säger Jonas Karlsson, vd för Forsbergs Fritidscenter.

Först på plats 25 dyker det första kvinnliga namnet upp – Eva. Strax därbakom, på plats 32, hittar vi namnet Lena. Längre ner återfinns också namn som Kristina, Maria och Anna.
Enligt Jonas Karlsson ligger snittåldern för husbilsägare kring 60-65 år, och detta återspeglas i de vanligaste namnen. Samtidigt noterar han en klar ökning av yngre

kunder, vilket antyder att vi kanske snart kommer att se andra namn ta plats högre upp på listan.
– Vi märker en ökad tillströmning av familjer och unga par. De är ute efter frihetskänslan som livsstilen med husbil erbjuder och många vill återuppleva minnen från sina egna barndomssemestrar. 70- och 80-talsnamnen är mest på frammarsch, men även 90-talsnamn kommer säkert finnas med på topplistan över husbilsägare framöver.

De 30 vanligaste namnen på husbilsägare:

 1. LARS
 2. ANDERS
 3. MIKAEL
 4. JAN
 5. PETER
 6. THOMAS
 7. PER
 8. MATS
 9. HANS
 10. STEFAN
 11. BO
 12. BENGT
 13. CHRISTER
 14. LEIF
 15. ULF
 16. KJELL
 17. TOMMY
 18. KARL
 19. JOHAN
 20. HÅKAN
 21. MAGNUS
 22. BJÖRN
 23. SVEN
 24. GÖRAN
 25. EVA
 26. LENNART
 27. ROGER
 28. FREDRIK
 29. ROLF
 30. KENT

 

Om Forsbergs

Forsbergs Fritidscenter är idag Nordens största försäljare av husbilar och husvagnar. Med över 100 anställda på sju center runtom i Sverige – Hyssna, Bjuv, Stockholm, Borlänge, Linköping, Karlstad, och Kalmar. Saluför följande varumärken: Frankia, Niesmann Bischoff och Concorde. Samt Hobby, Sunlight och Pilote husbilar, ihop med Polar och Hobby husvagnar.

| Källa: Pressmaterial Forsbergs Fritidscenter.

Uppdaterar…
 • Inga produkter i varukorgen.