Sektion: Riksorganisationen

Första gasfria husvagnen

Husvagnsägare som fricampar då och då behöver både gasol och skaplig batterikapacitet. Det krävs gasol till värme, kylskåp och matlagning. Batterierna håller i gång belysning, pumpar och allt mer avancerad elektronik. Men de flesta fricampar ju aldrig.

Publicerad 2020-12-23 00:00:47

Det har Weinsberg tagit fasta på och utvecklat en helt unik husvagnsserie, CaraCito. Här är det bara el som gäller. Vi har tittat närmare på CaraCito 450FU.

Under många år har det förvånat mig att det sitter gasolkylskåp i alla husvagnar och husbilar. De kylskåpen bygger på en teknik som firar 100 år 2022, men även om den har moderniserats har den samma brister som då. Det handlar framför allt om att effektiviteten påverkas väldigt mycket av omgivningens temperatur. Till fördelarna hör att tekniken är tyst och flexibel. Du kan använda gasol 12 eller 230 volt för att driva skåpen, men på enbart 12 V räcker inte batterierna speciellt länge.

Moderna kompressorkylskåp är mycket effektivare och dessutom betydligt billigare. De är inte lika tysta, men klarar garanterat att hålla glassen fryst. Kylen i CaraCito kan dessutom drivas ganska energisnålt även på 12 V, så mjölken håller sig kall medan ni är på väg.

Fakta – Weinsberg CaraCito 450 FU - Längd 659 cm | Bredd 232 cm | Höjd 257 cm. Tjänstevikt 940 kg | Totalvikt 1 200 kg. Kyl 65 l, kompressor, 12 V | Värme El, luftvärme, Dometic Freshwell 3000, ger även kyla. | Kök Elektrisk glaskeramikhäll med två kokytor. Pris, visad vagn 182 500 kr. Visad hos LW Husvagnar i Smedjebacken.

Sittgruppen, längst bak i vagnen, går att bädda ner till en rymlig säng för två gäster.

Under sängen, längst fram i vagnen, finns den elektriska värmepumpen. Här finns också gott om plats för skrymmande prylar.

Allt går på el

När Weinsberg nu introducerar nya CaraCito är det inte bara kylskåpet som går på el. Gasolspisen har ersatts med en elektrisk spishäll och gasolpannan med en värmepump från Dometic som dubblerar som AC. När det behövs kan den leverera kyla i stället för värme.
När någon tar ut svängarna på det här sättet brukar det kosta pengar. Ny teknik är sällan billigare…

Det gäller inte för CaraCito-serien. De minsta vagnarna, 390 QD, kostar alldeles över 160 000 kr med standardutrustning. Den 450 FU som vi tittade på har ett grundpris på 180 000 kr.

Trots det låga priset handlar det om en snygg, funktionell och skapligt välutrustad husvagn, som täcker behoven hos de allra flesta.

Stor publik

Robert Wirén på LW Husvagnar i Smedjebacken, konstaterar att det finns en stor publik för den här typen av husvagn:
– Det finns många som absolut inte vill ha gasol. Vi har redan sålt den här modellen av just det skälet.

Utifrån är det inget som avslöjar att det är något speciellt med CaraCito-vagnarna. Väggarna har den klassiska, kulhamrade aluminiumplåten utvändigt. Den bakåtlutande fronten och gasolboxen ser ut som det brukar. Men skenet bedrar. Utrymmet där gasolflaskorna brukar stå rymmer nu massor av prylar. En plats för campingmöbler eller kanske ett lättare förtält? Lastkapaciteten räcker långt. Trots totalvikten på 1 200 kg kan du lasta 260 kg i den 6,6 m korta vagnen.

CaraCito byggs på det beprövade Alko-chassit som borgar för en lättdragen och stabil vagn. Den inbjuder till långa sommarresor och badsemestrar.

Flera med barnkammare

Serien finns med flera olika barnkammarlösningar, men 450 FU vänder sig i första hand till ett par utan barn. Sittgruppen går att bädda ner till en säng, om det kommer gäster.

Förvaringsmöjligheterna, i hänggarderob och många överskåp, räcker till även om det är fler än två i vagnen.

Köket är ett kapitel för sig. Det är förstås minimalt, eftersom vagnen är liten, men arbetsytan är ändå i nivå med den i vanliga husbilar. Det fungerar för enklare matlagning, men om det blir lite mer omfattande förberedelser behöver man också använda bordet i sittgruppen. De stora skillnaderna handlar om spisen och kylskåpet.

Vagnen har en spishäll med två plattor infälld i bänkskivan. Snyggt och enkelt, men om något kokar över gäller det att snabbt vara framme med trasan…

Litet kylskåp

Kompressorkylskåpet från Dometic är ovanligt litet, 65 l, men fungerar på både 230 och 12 volt. Placeringen i köksbänken är en kompromiss som kräver att man går ner på knä när man vill ta fram smör och mjölk.

Sammanfattningsvis är CaraCito 450FU en lätt och smidig husvagn till ett mycket konkurrenskraftigt pris. I standardutförande är den helt elbaserad, men gasol finns som tillval.