Gör så här när du reser med medicin

Antalet resenärer som fastnar i tullen med medicin i väskan är stort. Läkemedelsverket och Tullverket sprider därför nu några enkla tips för att ressugna svenskar ska göra rätt.

Publicerad2024-06-17

Det är tydligt att det råder okunskap kring läkemedel och utlandsresor. Inför och under sommaren ökar antalet frågor till både Läkemedelsverket och Tullverket om vad som gäller när man ska resa med medicin.

 

Enligt Läkemedelsverket köper många resenärer med sig receptbelagda läkemedel till andra, eller läkemedel som är receptbelagda i Sverige men receptfria i landet man besöker. Det kan leda till dryga böter eller i värsta fall fängelse när man blir kontrollerad av Tullverket.

 

Håller du dig till dessa tre tips är risken mycket mindre att det blir fel:

 

  1. Medicinen måste vara din

Du ska alltid kunna visa att den receptbelagda medicinen är din. Visa upp ett recept, apoteksetikett med ditt namn eller läkarintyg. Tänk på att det inte är tillåtet att ta med någon annans medicin genom tullen.

 

  1. Kolla upp vad som gäller

Det finns begränsningar kring antalet doser som får föras in eller ut ur landet för många läkemedel och många länder har egna regler.

– Inför din resa kan det därför vara en bra idé att kontakta relevanta myndigheter i det land du ska resa till. Särskilt om du ska vara borta länge eller ta med narkotikaklassade läkemedel, säger Eva-Lena Bergens, utredare vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

 

  1. Kontakta tullen om du är osäker – ”gå på rött

Läkemedelsverket och Tullverket rekommenderar att du ska gå under skylten ”varor att deklarera” om du är osäker på restriktionerna för din vara. Då riskerar du inte att få böter eller, i värsta fall, fängelse. Behåll medicinen i originalförpackningen, så går passagen genom säkerhetskontrollen smidigare.

 

Foto: Läkemedelsverket

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.