Matinspiration – Grytor från Småland

Matinspiratör Angela Schandersson, Myresjö, medlem 53839 - Mat är ett stort intresse men bakning kanske är ännu större om jag måste välja. I mitt hem slåss vi (min man och jag) kanske inte om grillen men i köket är det jag som är chefen. Vintertid är det ofta vi serverar mustiga grytor som måltid både hemma och i husvagnen.

Publicerad2022-02-28

Nötgryta från Småland

Detta behöver du:
700 g nöttkött eller älgkött
1 mindre purjolök, (150 g)
0,5 dl mangochutney
1 msk soja
1½ msk kalvfond
½-1 tsk malen ingefära
1 krm svartpeppar
3 dl vatten
2 ½ dl grädde
1½ msk majsstärkelse

 

Gör så här:
1. Strimla köttet och purjolöken.
2. Bryn köttet och purjolöken i lite margarin, krydda med svartpeppar och ingefäran.
3. Tillsätt vatten, mangochutney, soja, fond, grädde och låt småputtra tills köttet är mört.
4. Smaka av med eventuellt mera salt.
5. Blanda ut majsstärkelsen i ½ dl vatten och red grytan.
6. Servera med ris och toppa med jordnötter.

 

 

Jägargryta

”Åsa-Nisses köttgryta”

Detta behöver du:
700 g nöttkött eller älgkött
3 små gula lökar (150 g)
160 g Färska champinjoner
1 msk soja
1½ msk kalvfond/viltfond
4–6 enbär
½ tsk hela kryddpepparkorn
6–8 hela nejlikor
3 lagerblad
1 krm svartpeppar
3 dl vatten
1½ dl grädde
1½ msk majsstärkelse

 

Gör så här:
1. Tärna köttet. Skala och hacka den gula löken,
dela ner champinjonerna i fyra delar eller mindre om så önskas.
2. Bryn löken och champinjonerna så de får färg i lite margarin, ta upp och lägg åt sidan.
3. Bryn köttet och krydda med svartpeppar.
4. Tillsätt vatten och fond, lagerblad, enbär, nejlikor, sojan och tillsätt löken och champinjonerna.
5. Låt småkoka tills köttet är mört.
6. Tillsätt grädden.
7. Smaka av och tillsätt eventuellt mera salt.
8. Blanda ut majsstärkelsen i ½ dl vatten och
red grytan.
9. Servera med kokt potatis, gelé och syltlök.