Nära till allt på Åsleröds camping

Åsleröds camping ligger nära Fjällbacka, en central plats i Bohuslän för den som älskar västerhavet, salt vatten och karga klippor. Men Åsleröd visar också den andra sidan av Bohuslän. Campingen gränsar till ett lummigt skogsområde tack vare att den ligger någon kilometer från kustlinjen. Här är det nästan alltid lä från västvindarna, ändå nära till havet om det blir för varmt i solen. Caravans Börje Dehman har besökt campingen.

Publicerad2020-02-27

På väg mot Norge stannade vi till på Göteborgssektionens camping i Åsleröd. Den ligger väl till också för den som är på resa. Drygt två mil norr om Uddevalla svängde vi av E6 på avfart 103 och fortsatte väg 163 mot Fjällbacka. Från centrum är det skyltat och efter 1,6 km på en mindre väg kom vi fram till Åsleröds camping.

Populärt vandrarhem
Anläggningen heter egentligen Åsleröds camping & vandrarhem och även vandrarhemmet är en populär del av verksamheten. På andra våningen i servicehuset finns tio rum med sammanlagt 30 bäddar och fina balkonger där man kan sitta ute och njuta vid vackert väder.

På första våningen i det stora huset hittar vi toaletterna, två fina duschrum och ett stort köksutrymme med plats för många besökare. Vid ingången till huset finns också en hjärtstartare.

På samma våningsplan ligger en tvättstuga med tvättmaskiner, sällskapsrum och reception. Därifrån har personalen bra utsikt mot in- och utfarten till campingen.

Från Åsleröd är det cykelavstånd in till Fjällbacka. Har du inte egen cykel med dig kan du hyra i receptionen.

Vandringsleder
Längre upp på området finns en mindre servicebyggnad med toaletter. Här hittar du också några markerade vandringsleder om du vill ge dig ut på upptäcktsfärder i naturen.

Innan Caravan club köpte marken här var det en jordbruksfastighet. Den har nu byggts om till en jättefin campingplats. Det har varit mycket jobb, men man har bland annat utnyttjat de byggnader som fanns på fastigheten till nya funktioner. Det tidigare djurstallet har till exempel förvandlats till samlingslokal för möten och andra festligheter.

Den tidigare ägarens tvåvåningsvilla finns också kvar på campingen. Den hyrs ut årsvis och när vi besöker campingen bor det två norska familjer i huset.

Landskamp varje år
Åsleröds camping är så populär i vårt västra grannland att det varje höst arrangeras en landskamp mellan Sverige och Norge på den stora fotbollsplanen på området.
Åsleröds camping satsar på barnfamiljerna. Ofta får de yngsta familjemedlemmarna nya kompisar bland lekredskapen, på studsmattan eller på fotbollsplanen. Den populära minigolfbanan lockar många spelare och de som vill slå längre hittar Golfkustens golfbana bara några hundra meter från campingen. Den är öppen för alla.

Under sommaren är det massor med människor som lockas att besöka Fjällbacka centrum. Det lönar sig knappt att ta bilen ända dit, men några hundra meter in på vägen mot campingen finns en bra parkeringsplats där det alltid brukar finnas lediga platser.

Huvudbyggnaden på Åsleröds camping har vandrarhem på övervåningen medan markplanet innehåller servicehus och reception.

Kyrkan är Fjällbackas högsta byggnad och därifrån är det en hänförande utsikt över hela trakten.

Lämna bilen utanför centrum! Det kan bli riktigt trångt i Fjällbacka under högsäsong och de vindlande gatorna ner mot hamnen är trevliga promenadstråk.

Fjällbacka är en mycket populär turistort sommartid. Besökarna tar sig hit på många sätt, här har husvagns- och husbilscampare många möjligheter att träffa dem som tillbringar sin semester i fritidsbåtar. Det är ofta fullt vid bryggorna i gästhamnen.

Många turister
När vi besökte Fjällbacka var det massor med folk på den lilla gatan genom samhället. Där är det trångt mellan de små sommaröppna butikerna och massor av caféer och restauranger. Många turister kommer hit med båt och sommartid är hamnen fullpackad med alla sorters fritidsbåtar. Till det kommer alla större fartyg som går i trafik till många av öarna i den populära Fjällbacka-arkipelagen.

Missa inte att besöka kyrkan i Fjällbacka. Den ligger högt upp på berget och därifrån är det en underbar utsikt över hela bygden.

Ingrid Bergmans ö
Vid hamnen står en staty av den världsberömda skådespelerskan Ingrid Bergman. Hon blev Sveriges första kvinnliga skådespelare som belönades med filmpriset Oscar, 1945. Totalt hyllades hon med Oscars-statyetter tre gånger under sin karriär.

Ingrid Bergman tillbringade många somrar på ön Dannholmen utanför Fjällbacka. Här spreds sedan hennes aska i havet efter hennes död 1982.

Utanför Fjällbacka finns det fina fiskevatten. Under sommaren ligger makrill i topp på sportfiskarnas önskelistor.

Vintercamping
I början av oktober inleds vintersäsongen på Åsleröds camping, men då bara för säsongscampare, inte för rörliga gäster. Många vintergäster kommer från Göteborgssektionens andra camping, Sollid, som bara är öppen sommartid.

Åsleröds camping är lugn och fin, med natursköna omgivningar som lockar till vandring i skogen eller varför inte en längre promenad in till Fjällbacka för en fika.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.