Vattensport – en rolig sommarfavorit

På Söndremark på Ivön är vattensport av olika slag populärt. Här är det enkelt att ha båt, och i vattnet utanför campingen åks det gärna vattenskidor, i gummiringar eller paddlas SUP.

Publicerad2024-04-05

På Söndremark camping har vattensport länge varit populärt och lockat många barnfamiljer till campingen genom åren. I dag finns 35 båtplatser, varav några är lediga, så just nu behöver ingen köa.

Vattenskidtävlingen Slalomtricket har anordnats en lördag varje sommar i drygt 45 år. Då väcks campinggästerna klockan sju på morgonen av musik för att påminna om att det är dags att betala tävlingsavgiften och att tävlingen drar i gång klockan 9.

– Det är en fantastiskt rolig tävling. Man åker på trickskidor genom en slalombana. Det är lite bredare skidor. Efter lunchen brukar vi köra det som heter Slalomcupen, och då är det en skida som man står på. På kvällen avslutar vi med kräftskiva och prisutdelning nere vid vattnet. Det brukar vara härliga kvällar med dans och musik till sen kväll, säger Peter Pihl.

Ellen Bengtsson.

Peter Pihl.

Emmie Pihl.

 

Han har varit på Söndremark camping nästan varje sommar sedan han var liten och numera är det han som ansvarar för tävlingen. Den här julidagen åker han vattenskidor med sonen Kasper, 11 år, dottern Emmie, 8 och deras kompis Ellen Bengtsson. Emmie gjorde sin första start i Slalomtricket redan när hon var sex år.

– Många har en bild av att det är så svårt med vattenskidor, men barn fixar det hur lätt som helst, säger Peter Pihl.

Kasper och Ellen.

Båtplatsen på Söndremark.

Kasper och Ellen på ”plattan”.

 

Kul om fler deltog
Deltagarantalet i Slalomtricket har minskat. Som mest har 70 personer varit med, men nuförtiden brukar deltagarantalet ligga på 20–30 stycken. Peter Pihl tycker det vore roligt om fler deltog.

– Vi har aldrig haft så många båtar här på campingen och vi har en utbyggd brygga. Folk kanske har blivit lite bekväma eller så är man lite rädd. När man väl är i gång så är det väldigt roligt med vattenskidor. Vi funderar på att skapa några prova på-tillfällen för att få fler som ställer upp 2024.

Det går att roa sig även med andra vattenaktiviteter i Skånes största sjö Ivösjön. Emmie och Kasper Pihl åker även gärna det de kallar för ”plattan” efter motorbåten. På den kan man sitta flera stycken.

– Det roligaste är att det går så fort och att man kan åka många samtidigt, säger Emmie.

Albin Lamartin, Nils Lamartine och Molly Persson Jonebrant.

 

”Perfekt sport”
Nils Lamartine, sonen Albin med flickvännen Molly Persson Jonebrant testar den populära vattensporten SUP, stand up paddleboard.

– Det hade varit lite behagligare om det varit några grader till i vattnet, säger Nils Lamartine när han kommer upp från vattnet.

Det är första gången han testar SUP här, men har paddlat några gånger tidigare.

– Det är kul – speciellt i en insjö när det inte är så mycket vågor. Det är en perfekt sport att utöva som inte kräver så mycket: en flytväst bräda och paddel. Vi lånade våra brädor här och höll oss mest runt bryggan. Det är lite svårt att stå upp så vi körde lite på knä också, säger han.

– Det var jättekul. Man vande sig vid det kalla vattnet, säger Molly Persson Jonebrant.
Slalomtricket 2024 äger rum lördag 3 augusti.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.